Криза середнього віку: безболісні шляхи виходу

22.06.2016
Криза середнього віку: безболісні шляхи виходу

Криза середнього віку — можливість зупинитись і переосмислити пройдене, але не заганяти себе у психологічну безвихідь. (Фото з сайта styleinter.net.)

Коли здають нерви…

Словосполучення «криза середнього віку» останнім часом міцно увійшло в наше життя. Пояснюють (і розуміють) цей стан по-різному. Хтось виправдовує кризою середнього віку кепський настрій чи проблеми на роботі. Але в глобальнішому сенсі, кажуть психологи, ідеться про певний період у житті, коли підбивають підсумки пройденого і відбувається переоцінка цінностей. На жаль, у цей непростий етап у багатьох серйозно здають нерви.
 
«Особливо болісно цей період проходить у людей, які нічого не досягли або чомусь переконані, що це саме так, — зауважує лікар-психотерапевт Олександр Левченко. — Натомість у людей, які повністю задоволені своїм життям, криза минає безболісно або непомітно. Таких людей небагато, але вони є».
 
Криза на «екваторі життя» не оминає фактично нікого. Такий висновок Олександр Сергійович робить як із власної практики, так і з досвіду своїх колег. «Коли на прийомі разом із пацієнтом починаєш розмотувати «клубок» психологічних проблем, невдовзі розумієш, що поштовхом до депресії стало вікове «перезавантаження», — каже лікар.

Згубні звички атакують

«Кризовий період» середини життя кожен відчуває по-своєму. У чоловіків цей етап зазвичай настає в 40-45 років, у жінок трохи пізніше — в 50-55. Буває, що часові рамки кризи зсуваються: вона починається трохи раніше або затримується і переноситься на пізніший період. 
 
Цей стан у більшості чоловіків і жінок проявляється однаково. Кризу супроводжують депресія, відчуття невдоволення собою і навколиш­ньою дійсністю, зростає невмотивована дратівливість. Медики пов’язують кризу середнього віку і з певними фізіологічними чинниками: в цей період життя частіше загострюються хронічні недуги, відповідно — слабшають життєві функції всього організму. З’являються перші ознаки старіння. Такі процеси породжують відчуття невпевненості в завтрашньому дні, накопичується втома, звідси нервозність і пригніченість. «Людина усвідомлює: те, що в молодості давалося легко і просто, нині викликає труднощі і проблеми, — наголошує фахівець. — У цьому віці укорінюються шкідливі звички: зловживання алкоголем, куріння, гіподинамія (сидячий спосіб життя). Зрозуміло, це негативно позначається на здоров’ї. Цікаво, що саме в цей період до людини приходить усвідомлення того, що добре було б тих згубних звичок позбутися, але зробити це непросто. Боротьба з хворобами і шкідливими залежностями може при­звести до депресії, якщо перемагають вони, а не ви». 
 
У результаті люди втрачають інтерес до себе, менше дбають про зовнішній вигляд, можуть зовсім опустити руки, каже психотерапевт. Водночас, переконаний Олександр Левченко, багато людей у змозі достойно сприйняти «виклик віку». Такі особи, виборсавшись із кризи, досягають висот.

Самоїдство — не вихід!

За спостереженням лікарів, криза середнього віку дошкульніше «б’є» по чоловіках. «Таку закономірність можна пояснити тим, що чоловіки менш емоційні, і криза віддзеркалює багато переживань, які чоловік допіру приховував, — вважає Олександр Сергійович. — Особливо під вплив кризи підпадають цілеспрямовані особи, які звикли ставити перед собою мету і досягати її. У таких людей криза розвиває підвищену самокритику. Відповідно чоловік збільшує вимоги до себе, применшує власні життєві досягнення. Це негативно позначається на самооцінці, провокує «самоїдство».
 
Водночас чоловік може перенести агресію на близьких людей або навпаки — замкнутися в собі. Імпульсивно шукатиме вихід із «глухого кута невдоволення»: намагатиметься змінити роботу, житло, сім’ю. Але змінювати нічого не треба, застерігає психолог. Зупиніться, заспокойтеся, зробіть паузу і далі рухайтеся своїм шляхом.
 
У жінок, як правило, криза середнього віку виникає через невдоволення сімейним життям, оскільки кар’єра для більшості представниць прекрасної статі — річ другорядна, допускають психологи. Зазвичай цей непростий період настає, коли діти виростають і починають жити власним життям. Звична і зрозуміла роль матері применшується. Крім того, криза середнього віку в представниць прекрасної статі часто пов’язана з фізіологічними процесами: жінка усвідомлює, що підкрадається старість, зникає колишня привабливість. Тож починає думати, що вже нікому не потрібна, а такі думки, переконані психологи, лише прискорюють старіння. Жінка втрачає інтерес до себе, перестає чепуритися і дбати про власний вигляд, звужується коло її інтересів.
 
Найкращий «антидепресант» — спілкування з дітьми
 
Якщо обійти цей складний етап у житті не вийшло, то як бодай вийти з нього з найменшими втратами? «Якщо хтось із ваших рідних переживає подібний стан — не залишайте його на самоті, — радить лікар. — Для чоловіка важливо мати поруч кохану людину, яка допоможе впоратися з ситуацією і скоригує напрям думок у позитивне русло. Даруйте один одному увагу, тепло і підтримку. Якщо це мама — частіше їй телефонуйте, провідуйте, цікавтеся її життям. Спілкування для неї — найголовніше в цей період». 
 
Найкраще рятують від кризи різні хобі, переконаний фахівець. Чоловікам можна спробувати риболовлю, щось змайструвати власними руками, жінки можуть проявити себе в кулінарії, рукоділлі. Подорожуйте, частіше зустрічайтеся з онуками — спілкування з малечею часто є найкращим «антидепресантом». Але в жодному разі не допускайте поглиблення кризи. Бо якщо в людини почнуться психічні розлади, каже лікар, без спеціальної фахової допомоги вибратися з полону депресії не вийде.
 

ДО РЕЧІ

Симптоми кризи середнього віку лікарі поділяють на психологічні та фізіологічні. До психологічних відносять: дратівливість, втрату статевого потягу (лібідо), статеві розлади (імпотенція), втому, депресію, поганий настрій, відчуття смутку і апатію.
 
Фізіологічні симптоми проявляють себе скутістю у м’язах і суглобах, нічною пітливістю, сухістю шкіри, збільшенням ваги, випадінням волосся. У цей період людина довше, ніж зазвичай, відновлюється після хвороб.