Поліцію України просять захистити акцію ЛГБТ-спільноти у Києві

08.06.2016
На початку тижня y Києві стартував п’ятий міжнародний форум ЛГБТ «Київ Прайд 2016». Утім чи не найголовніша подія заходу — «Марш рівності» — відбудеться y неділю. Оскільки мирна хода на підтримку ідей особистої та суспільної безпеки, прав людини та проти дискримінації часто супроводжується заворушеннями та сутичками, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська закликала керівника Національної поліції України Хатію Деканоїдзе забезпечити порядок під час маршу.
 
Уповноважена наголошує, що «Марш рівності» — це мирна маніфестація на підтримку прав людини, незалежно від сексуальної орієнтації, ґендерної ідентичності чи будь-яких інших ознак. Право на свободу мирних зібрань має бути безумовним.
 
Хвилювання пані Лутковської небезпідставні, адже під час проведення у березні цього року у Львові подібної акції правозахисних організацій — «Фестивалю рівності» — місцевою поліцією не було належно забезпечено безпеку її учасників. Як наслідок: заходи фактично були зірвані, а самі учасники піддалися нападам із боку агресивно налаштованих осіб. До слова, наміри провести Марш у столиці 12 червня викликали обурення y ДУК «Правий сектор», який заявив про створення перешкод заходу. 
 
У Національній поліції захищати людей, які мають право висловити свою думку під час «Маршу рівності», налаштовані дуже жорстко. За словами Хатії Деканоїдзе, вона зробить усе можливе, щоб не допустити провокації з боку людей, «які не хочуть, щоб наша країна була серед цивілізованих країн».
 
Повний план дій поліції буде оприлюднено завтра під час брифінгу, але вже точно відомо — планується залучити близько 6,5 тисячі співробітників поліції для забезпечення порядку. 
 
Тим часом організатори акції, коментуючи заяви деяких «українських правих рухів», заявляють, що «відчувають загрозу». «Мені не велика різниця, чи жити в російському тоталітарному суспільстві, де «цар-батюшка» вирішуватиме, як тобі думати, одягатися і що тобі писати в соцмережах, чи тоталітарному суспільстві, заснованому на націоналістичній ідеології.
 
Ваші погрози силової розправи над людьми, що не мислять та не поводяться, як ви, для мене робить вас не ліпшими за Путіна. Диктатура Путіна, який вдирається в Україну, щоби силою встановити тут «русскій мір» — це погано, а диктатура «Правого сектору», що насильно нав’язує свої уявлення про світ іншим, — це добре? Чи впевнені ви, що не перетворилися на чудовисько, проти якого боретеся?» — коментує погрози ДУК активістка Аля Шандра.