Білий дім під прицілом жінки: Хілларі Клінтон виграє праймеріз достроково

08.06.2016
Білий дім під прицілом жінки: Хілларі Клінтон виграє праймеріз достроково

Номінація — кандидат.

За оприлюдненими вчора підрахунками агенції «Ассошіейтед Пресс» та телеканалу «Ен-Бі-Сі Ньюс», Хілларі Клінтон достроково, ще до завершення праймеріз, заручилася підтримкою достатньої кількості делегатів, щоб отримати номінацію на посаду президента США від Демократичної партії.
 
Це означає, що Клінтон може стати першою жінкою в історії США, яку номінували кандидаткою у президенти від однієї з двох головних партій країни. Пані Клінтон отримала голоси 2383 делегатів. Саме стільки повинен набрати потенційний кандидат у президенти, щоб отримати номінацію. Такому результату посприяла перемога Клінтон минулими вихідними на праймеріз у Пуерто-Ріко, а також підтримка з боку ще низки суперделегатів.
 
Клінтон отримала 1812 голосів делегатів під час праймеріз і кокусів, а також заручилася підтримкою 571 суперделегата. Як зазначається, впродовж минулих семи місяців «Ассошіейтед Пресс» постійно опитувала всіх 714 суперделегатів, і тільки 95 з них досі публічно не оголосили свою позицію. 
 
Опонент Клінтон у таборі Демократів Берні Сандерс здобув голоси 1521 делегата та 48 суперделегатів. Суперделегатами переважно є сенатори, конгресмени, партійні лідери та губернатори. До проведення з’їзду політичної сили у кінці липня вони ще можуть змінити свою думку і підтримати іншого кандидата.
 
Як зазначається у повідомленні AP, нині багато суперделегатів хочуть якомога швидше завершити етап праймеріз, щоб Демократична партія змогла зосередитися на боротьбі з Дональдом Трампом. Таким чином, роблять висновок фахівці агенції, Хілларі Клінтон отримає номінацію від Демо­кратичної партії, навіть якщо програє у всіх внутрішньопартійних виборах, які залишилися.
 
А це сьогоднішні попередні вибори у Каліфорнії, Нью-Джерсі, Північній та Південній Дакоті, Монтані та Нью-Мексико. Фінальні внутрішньопартійні змагання у демократів відбудуться 14 червня — у Вашингтоні, округ Колумбія. У виборчому штабі Хілларі Клінтон результати підрахунку «Ассошіейтед Пресс» назвали важливою віхою.
 
Серед республіканців також уже визначився фаворит — мільярдер Дональд Трамп. Згідно з недавнім опитуванням громадської думки телеканала «Фокс Ньюс», Дональд Трамп лідирує за рівнем підтримки серед білих виборців.
 
Водночас Хілларі Клінтон більше підтримують чорношкірі виборці та латиноамериканці. Загальнонаціональна конвенція Демократичної партії з офіційного домінування кандидата в президенти відбудеться 25—28 липня в Філадельфії, штат Пенсильванія, а Республіканська партія проведе свою конвенцію 18—21 липня в Клівленді, штат Огайо.