Молодо — зелено!

08.06.2016
Молодо — зелено!

Овочеві млинчики — не лише смачно і корисно, а ще й красиво і святково.

Літо — не тільки стан душі, а ще й стан тіла. Бо коли, як не влітку, ми можемо відновити запас вітамінів і мікроелементів в організмі, оздоровитися й омолодитися? Нікому не потрібно доводити, що раннi овочі, фрукти і ягоди — це найпотужніші омолоджувальнi засоби: сяюча шкіра, стрункіша талія, легкість буття в сенсі пересування, творчості, роботи — це їхніх «рук» справа. Тому фраза «молодо — зелено!» у даному випадку — зовсім не метафора, а просто констатація факту. Отож припиняємо філософствувати і беремося за те, чим порадувало нас прийдешнє літечко. Сьогоднішній наш приціл — на зелень і зелені овочі. Зелені овочі добре поєднуються і з жирами, і з білками, і з вуглеводами, вони не потребують глибоких знань ні з модної теорії роздільного харчування, ні таблиць калорійності і засвоюваності, бо всі — малокалорійні, легкі, а що найголовніше — смачні і дуже корисні.

Малахітові оладки

Любите оладки і млинчики? Напевне, з огляду на те, що ці смакоти все-таки достатньо калорійні, запитання потрібно було поставити інакше: як часто ви дозволяєте собі оладки і млинчики? Якщо любите, але обмежуєте себе в цьому, — літо вам дозволить поламати ці стереотипи, на те воно і літо! Бо воно припасло для вас кабачки, шпинат, зелений горошок, і ви навіть не уявляєте, які смачні з цієї зелені оладки! А талія від них зов­сім не постраждає, не хвилюйтеся!
Спробуйте почати ранок з оладок зі шпинату, це неймовірно смачно! І день буде таким же барвистим і насиченим! Я б вирощувала і їла шпинат цiлий рік, але для першої «опції» нема умов, а от друга — залюбки. Отож щедрий пучок шпинату помийте, просушіть і подрібніть у блендері разом зі склянкою кефіру чи кисляку (можна взяти 200 г замороженого шпинату). 2 яйця злегка збийте і додайте до шпинату. А затим всипайте 200 г борошна, половину чайної  ложки соди (без верха), стільки ж цукру, посоліть і поперчіть за смаком і добре вимішайте. Обсмажуйте на олії до зарум’янення. Викладіть на паперові рушнички, щоб стекла зайва олія. Візьміть ложку сметани чи йогурту, посипте подрібненим свіжим кропом і починайте радіти новому літньому дню!
Ще одна хороша новина про зелень — уже є зелений горошок! Як водиться, спочатку ми насолоджуємося ним донесхочу просто в стручках, затим чистимо і поїдаємо (і дуже правильно робимо!) апетитні зелені горошини, а вже потім починаємо готувати з нього цікаві страви. Так от, оце «потім» уже й настало — готуємо! Пропоную знову млинчики, але з горошком. 
Потрібно дві третини склянки зеленого горошку (начистити його — єдина складність, а далі — легке і приємне кулінарне творіння), яйце, склянка борошна (до речі, в овочеві оладки можна давати і борошно грубого помолу — за рахунок кольору, який створюють овочі, оладки не втрачають у зовнішньому вигляді, на смак — не відрізнити, а щодо корисності і калорійності в борошні грубого помолу, житньому борошні — значно більше плюсів), дві третини склянки молока чи кефіру, чайна ложка соди, половина чайної ложки куркуми, столова ложка нарізаного кропу і сіль за смаком.  
Для початку горошок потрібно злегка приварити, подрібнити (це легко зробити виделкою — для економії часу) та охолодити. Яйця збити з молоком чи кефіром. Додати борошно, соду, куркуму і сіль, все старанно перемішати, щоб не було грудочок. Залишити тісто на 20 хвилин, а затим обсмажити на олії до золотистої шкірочки. Посипати млинчики свіжим зеленим горошком і кропом і подавати зі сметаною.
А якщо ви на базарчику захопили і суцвіття цвітної капусти, ви точно не прогадали. Усього лиш кілька ваших дій — і на столі запарують рум’яні соковиті оладки з усіма сюрпризами і корисностями, на які багатий цей цінний овоч. На 800 г цвітної капусти треба буде 2 яйця, 100 г борошна, зелень (нарізайте і кріп, і петрушку і все, що любите, приміром базилік чи зелену цибулю), зубчик часнику (не обов’язково, якщо готуєте страву на сніданок), сіль і перець за смаком, олія — для смаження. 
Капусту розібрати на суцвіття і відварити в підсоленій воді (не переваріть — достатньо і 8 хвилин на повільному вогні), охолодіть. Затим поріжте суцвіття на дрібні шматочки, додайте до неї реш­ту інгредієнтів і старанно перемішайте. Ложкою викладайте на олію, обсмажуйте до золотистих боків і подавайте тепленькими зі сметаною.

Балачки про кабачки

Кабачок — заслужено улюблений овоч багатьох. Що тільки не вигадало людство з його «участю» — ікра, рагу, запіканки, салати, соте, відбивні, млинчики, оладки, суп, пюре, торт, варення, компоти, цукати — і це далеко не повний  перелік. І ось, коли молоденькі кабачки рівненькими «штабелями» повлягалися на полицях магазинів і базарів, не захопити один-два додому просто нелогічно. А якщо ви захопили, причому більше, ніж один, давайте спечемо цілий кабачковий торт — легкий, корисний, смачний настільки, що залишиться лише вигадати причину для святкування. 
На два середні кабачки потрiбнi склянка борошна, 3 яйця, 2 плавленi сирки, 3 зубчики часнику, 2 помідори, 3 столові ложки сметани, сіль і спеції — за смаком і уподобаннями. 
Для початку потрібно приготувати коржі, у нашому випадку це — кабачкові млинці.
Кабачки тремо на крупній тертці, солимо їх і зливаємо трішки соку.  Затим вбиваємо туди 3 яйця і додаємо спеції, все перемішуємо і потім додаємо борошно. Тісто за консистенцією має бути як густа сметана, таким, щоб млинець не розвалювався при перевертанні. Смажимо на сковорідці три великі круглі млинці. Натираємо на тертці плавлені сирки, додаємо до них сметану і перемішуємо. Видавлюємо сюди ж 2-3 зубчики часнику (якщо не бажаєте, можна і не додавати або замінити його на сушений).  Ріжемо тонкими кружечками свіжі помідори. І починаємо збирати наш тортик. Кабачковий млинець намазуємо сумішшю з плавлених сирків і сметани, викладаємо зверху порізані кружальцями помідори, посипаємо меленою сумішшю перців, кропом, петрушкою, зеленою цибулею і викладаємо зверху другий кабачковий млинець. Процедуру повторюємо. Останній млинець теж змащуємо сумішшю сирків та сметани і посипаємо зеленню. Зібраний  тортик iз кабачків ставимо хвилин на 10 у гарячу духовку, щоб сирки розплавилися і все разом запеклось. Уживати можна як охолодженим, так і гарячим. І свято буде вдалим!
А хочете кабачковий суп — нема питань!  Смачний зелений супчик із кабачків, що пахне свіжістю та літом, особливо смачний із домашніми білими сухариками. Потрібно: 2 невеликі кабачки (цукіні), 3 картоплини, морквина, цибулина, 3 зубчики часнику, 2 столові ложки олії і столова ложка вершкового масла, зелень, лавровий лист (2 штуки), 2 горошини духмяного перцю, чорний мелений пе­рець за смаком, сіль за смаком, 1 л води (за бажанням — м’ясного чи овочевого бульйону).  
Кабачки поріжте дрібними кубиками і невелику частину відкладіть. Картоплю також поріжте кубиками, а цибулю — півкільцями. Часник пропустіть через часничницю. Подрібніть зелень. У сотейнику в розігрітій олії спасеруйте цибулю і часник 5 хвилин. Потім покладіть кабачки і, помішуючи, злегка обсмажте. Додайте картоплю, перемішайте і обсмажте ще 2-3 хвилини. Залийте овочі гарячою водою (бульйоном), додайте спеції, перемішайте, зменшіть вогонь і готуйте під кришкою приблизно 15 хвилин. Наприкінці покладіть зелень. Відкладені кабачки присоліть і обсмажте на вершковому маслі 3-4 хвилини. Подрібніть усе блендером. Готовий кабачковий суп-пюре розлийте по тарілках, додайте обсмажені кабачки і прикрасьте зеленню. Подавайте із домашніми сухариками, сметаною чи вершками.

Топіть м’ясо в овочах!

«А як же без м’яса?» — справедливо запитають шанувальники м’ясних страв. От кому-кому, а м’ясоїдам улітку справжнє роздолля! «М’ясо ховайте  в овочах!» — цитують і перефразовують давні мудрі поради сучасні прибічники правильного харчування. А коли буває стільки овочів, щоб топити в них м’ясо? Правильно, влітку! У продовження нашої кабачкової балачки — запіканка кабачки+курка, умовна назва КК. Соковита, ароматна, присмачена бринзою, ця страва зуміє зібрати за спільним столом усіх, кого бажає господиня, навіть тих, про кого досі мріялося, бо з таким пригощанням не соромно і запросити бажаних гостей. А потрібно буде 500 г кабачків, 250 г курячого філе (приблизно грудка), 100 г бринзи, 2 яйця, по 3 столові ложки сметани та олії (найкраще оливкової), цибулина, 80 г борошна, свіжі цибуля (зелена), базилік і петрушка, по чайній ложці паприки і куркуми, сіль і чорний перець за смаком.  
Філе миємо і нарізаємо скибочками, злегка солимо та перчимо, додаємо ложку олії, добре перемішуємо. Викладаємо на розігріту суху пательню, смажимо, постійно-помішуючи, 3-4 хвилини на великому вогні. Петрушку, базилік та зелену цибулю, ріпчасту цибулю дрібно ріжемо. Бринзу тремо на крупній тертці висипаємо до зелені. Кабачок чистимо від шкірки і ріжемо тоненькими пластинками товщиною близько 1 см. Додаємо кабачок та обсмажену курку до зелені з бринзою. Яйця злегка збиваємо, додаємо сметану, сіль і чорний мелений перець за смаком, спеції, борошно та 2 столові ложки  олії і добре перемішуємо. З’єднуємо яєчну суміш iз нарізкою і знову добре вимішуємо. Викладаємо масу у змащену олією форму та ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин. А далі нарізаємо на шматки і подаємо до столу — як самостійну страву чи з легким овочевим салатиком. 
А цей рецепт — кабачкової піци — змусить полюбити кабачки всіх, хто досі з якихось причин не особливо зважав на цей овоч. Її дуже полюбляють діти і підлітки, а студентам, як каже моя сусідка, «тільки подавай!». То давайте подамо, ще й самі пригостимося! 
На 1 кг кабачків візьміть 2 яйця, 3 помідори, куряче філе, 50 г твердого сиру, 50 г борошна, морквину, цибулину, 2 зубчики часнику, 100 г молока і зелень. 
Одне яйце добре збити до однорідної консистенції. Кабачки помити і дуже тоненько нарізати, занурити в яєчну масу, а потім обваляти в борошні та підсмажити з обох боків до золотистого кольору. Викласти підсмажені кабачки на паперовий рушничок чи серветку, щоб позбавитись зайвої олії. Куряче філе помити і відварити до готовності. Вийняти з води і порізати шматочками. Помідори і цибулю помити і порізати кільцями. Моркву почистити, помити і натерти на крупній тертці. Зубці часнику почистити і подрібнити. Форму для піци змазати олією і викласти смажені кабачки в два шари, потім порізане куряче філе. Поверх м’яса викласти цибулю, натерту моркву, помідори та присипати часником. Яйце збити з молоком. Посипати піцу натертим на крупній тертці твердим сиром і залити яєчно-молочною сумішшю. Зелень промити, просушити, подрібнити і посипати кабачкову піцу. Поставити піцу в розігріту духовку та пекти, поки не розтопиться твердий сир. 
Смачного! Не пропустіть жодного дару літа!  
 

НАПОЇ

Літня спрага? Приготуємо квас власноруч!
Як водиться влітку, охолоджуючі напої впевнено займають «верхні щаблі» в таблиці кулінарних хітів. Квас стає хітом цілком заслужено: він тонізує, охолоджує, вітамінізує. Наші предки готували квас за багатьма рецептами і в обов’язковому порядку власноруч, знали, коли і кому який пити краще і корисніше, отож мусимо продовжувати традицію поколінь. Тим паче — цю приємну і смачну традицію варіння квасу. 
 
Для «Українського квасу» потрібно  140 г житнього хліба, по 50 г пресованих дріжджів та меду, 100 г цукру, лимон, 5 родзинок, 1,2 л води. 
 
Хліб злегка підсмажити, подрібнити й покласти у кип’ячену воду, охолоджену до 80 °С, перемішати. Суміш настояти годину-півтори в теплому місці, періодично перемішуючи. Настій процідити, розмочений хліб знову залити теплою водою і настояти годину-півтори. Потім обидва настої з’єднати, додати цукор і дріжджі. Нехай розчин побродить 8—12 год за температури 23—25 °С. Після бродіння квас процідити й охолодити, додати до нього родзинки й заправити медом. Подавати із шматочком лимона. 
 
Хлібний квас — також відомий і улюблений усіма. Для його приготування потрібно  500 г чорного хліба, 200—300 г цукру, 15 г дріжджів (або 0,5—1 ч. ложки сухих), 5 л води. 
 
Хліб порізати шматочками, висушити і підсмажити у духовці. Висипати в каструлю, залити 3 л окропу, накрити кришкою і залишити до охолодження. Процідити рідину через марлю, а хліб, що залишився, знову залити 2 л окропу, накрити кришкою і відставити на 2 години.
 
Знову процідити, всю рідину злити в одну посудину. Додати цукор і дріжджі, перемішати й залишити за кімнатної температури на ніч. Готовий квас налити у пляшки, зберігати у прохолодному місці. Готуйте, пийте й насолоджуйтеся!