Дідова наука: японець Сігемі Хірата закінчив університет у 96 років

08.06.2016
Дідова наука: японець Сігемі Хірата закінчив університет у 96 років

«Вік живи — вік учись!». Справедливість цієї приказки вкотре підтвердив житель японського міста Такамацу Сігемі Хірата, якому в 2005 році заманулося поглибити свої знання в царині поезії і він вступив до Кіотського університету мистецтв та дизайну.
 
Ректор університету прийняв зацікавленого студента, незважаючи на те, що на той момент Сігемі виповнилося 85 років. І ось, через одинадцять років навчання, 96-річний Хірата нарешті отримав диплом, ставши, за версією Книги рекордів Гіннесса, най­старішим випускником у світі.
 
Під час церемонії вручення посвідчення рекордсмена дідусь Сігемі зізнався, що йому було вчитися не так важко, як цікаво і весело. І поставив собі наступну мету — дожити до ста років. «Якщо я буду в гарній формі на той час, то можна буде подумати про те, щоб продовжити навчання й отримати вчений ступінь», — пожартував він. І це йому може вдатися, оскільки, за його словами, має невичерпне джерело енергії та оптимізму — двох дітей, п’ятьох онуків та чотирьох правнуків.
 
Сігемі Хірата не єдиний дідусь, який у такому поважному віці взявся надолужувати втрачене. Раніше цей рейтинг очолював американець Альфонсо Гонсалес, який так само у 96 років поновився в університеті Південної Кароліни після 60-річної перерви.
 
Щоправда, у 1950-х Альфонсо вивчав зоологію, а нині в університеті такого факультету вже немає. Тому екзотичному студенту запропонували вивчати різні аспекти старіння у школі геронтології. Темою досліджень пана Гонсалеса стала автобіографія людини.