Реформовані й добре знайомі: у ФФУ стартував новий футбольний сезон

08.06.2016
Реформовані й добре знайомі: у ФФУ стартував новий футбольний сезон

Учора в Будинку футболу Прем’єр-ліга дала старт наступному футбольному сезону серед елітних команд. Як раніше й планувалося, в чемпіонаті України-2016/2017 змагатимуться 12 команд. Регламентом реформованого турніру передбачено проведення двох етапів змагань, на першому з яких клуби зіграють у традиційну двоколову «класику», після чого, розділившись на дві шістки, розіграють медалі та право на збереження місця в еліті.
Новий сезон традиційно розпочнеться матчем за Суперкубок країни, який відбудеться 16 липня в Одесі. Уже вдев’яте в ньому зіграють флагмани вітчизняного футболу — «Шахтар» та «Динамо». Процедурою жеребкування було визначено, що формальними господарями цього протистояння будуть «гірники». Утім значно цікавішою була друга частина офіційних урочистостей, під час якої сформували календар ЧУ-2016/2017. Саме тоді й стали відомими імена всіх учасників майбут­ньої першості. До останнього залишалося невизначеним майбутнє 12-го учасника турніру — «Волині». Попри те, що ФФУ видало луцькій команді атестат на наступний сезон, напередодні загальних зборів засновників Прем’єр-ліги головний тренер лучан Віталій Кварцяний іще не мав 100% упевненості в турнірних перспективах свого клубу. 
Утім, як свідчить оприлюднений розклад матчів 26-го за ліком ЧУ, «Волинь» — учасник майбутньої національної першості. Її суперником у першому турі буде «Дніпро». Чемпіони країни — динамівці — захист титулу розпочнуть матчем з «Олександрією». Водночас друга за силою команда минулого розіграшу — «Шахтар» — на старті турніру проекзаменує представника кіровоградського футболу — «Зірку», котра після 12-річної перерви знову повертається до вищої ліги вітчизняного футболу.
В інших поєдинках стартового туру «Зоря» зустрінеться з «Олімпіком», «Ворскла» — з «Чорноморцем», а «Сталь» — із «Карпатами», у яких, до слова, днями з’явився новий наставник. Коли на початку 2016 року до системи львівського клубу ввійшов Олег Лужний, уболівальники «біло-зелених» усерйоз розраховували побачити знаного футболіста на тренерському містку головної команди. Проте переговорний процес у Лужного з керівництвом «Карпат» не склався, відтак у новому чемпіонаті з львів’янами працюватиме Валерій Яремченко, який дев’ять років тому вже очолював біло-зелений колектив. Допомагатиме досвідченому 68-річному спеціалісту екс-наставник запорізького «Металурга» Анатолій Чанцев та Володимир Безубяк, під орудою якого «Карпати» виступали в другій половині минулого сезону.
Як видно, серед учасників майбутнього чемпіонату відсутні «Говерла» та «Металіст», які взагалі не отримали від ФФУ атестат на участь у загальноукраїнських змаганнях із футболу серед професіональних команд. Хоча, як відзначив генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін, футбольна спільнота країни до останнього намагалася зберегти «на професіональній орбіті» ці колективи. А в Харкові й досі продовжують сподіватися, що на порятунок місцевій команді прийде бізнесмен Олександр Ярославський. А от що буде з ужгородським клубом — узагалі незрозуміло.