Іде глядач на овальний м’яч

07.10.2004
Іде глядач на овальний м’яч

Президент ФРУ Олексій Цибко.

      За останній рік українське регбі, про яке в попередні роки незалежності мало хто вже й чув, зробило суттєвий крок уперед. Національна збірна підвищилася в класі і вже 20 листопада дебютує серед елітних команд Європи матчем зі збірною Португалії. У континентальній першості зіграють провідні команди Старого Світу — Румунія, Грузія, Росія і Чехія. Збірна України з регбі-7 непогано виступила у фінальній частині чемпіонату Європи в Пальма-де-Мальорці, фінішувавши 11-ю. А кваліфікаційний етап Євро-2004 з регбі-7, який у червні відбувся в Києві на стадіоні «Спартак», Європейська асоціація регбі визнала найкращим серед інших подібних змагань у Польщі, Хорватії, Франції, Росії та Грузії. Молодіжна збірна України (гравці до 20 років) посіла шосте місце на чемпіонаті Європи серед команд вищого дивізіону в Румунії. Виріс рівень і національного чемпіонату. Принаймні три клуби — київські «Арго»-НАУ і «Політехнік» та харківський «Легіон» — мають реальні шанси стати чемпіонами України-2004.

      Успіхи до українського регбі прийшли після того, як національну Федерацію очолив молодий та енергійний президент — Олексій Цибко. Які до цього існували в нашого овального м’яча проблеми, Цибкові відомо як нікому іншому, адже більше десяти років він відіграв у складі національної збірної, два роки був її капітаном, сім разів ставав чемпіоном України у складі «Арго»-НАУ, був президентом клубу.

 

      — Завжди важко починати щось нове, особливо коли ти несеш тягар відповідальності, — каже  Олексій Цибко. — Але я не вважаю  останні успіхи українського регбі цілком своєю заслугою. По-перше, є команда гравців, з якою я виходив на регбійний газон і яка своїми перемогами приносить радість уболівальникам. По-друге, є адміністративна команда, що виконує, на перший погляд, непомітний, але дуже великий обсяг роботи. Всі ми працюємо над розвитком та популяризацією українського регбі в цілому. Велику допомогу відчуваємо від Європейської асоціації регбі, зокрема від президента депертаменту з регбі-7 Зази Кассашвілі, який фактично будує регбі в Європі. Серед його досягнень — вихід збірної Грузії до числа провідних команд світу.

      — За два місяці національна збірна України розпочне свій дебютний виступ у вищому дивізіоні чемпіонату Європи. Багато хто вважає, що ми будемо хлопчиками для биття...

      — Будьмо реалістами. Сперечатися на рівних зі збірними Румунії, Грузії, Португалії, Росії та Чехії буде складно. Але ми робимо все, щоб гідно протистояти цим командам. Наставники команди Володимир Муха та Олександр Захаренко кожний матч зараз розглядають як підготовку до зустрічі з португальцями.

      — Чи є в Україні перспективні молоді регбісти, які могли б посилити головну команду в майбутньому?

      — Звичайно. Наша юнацька збірна України (вік гравців до 19 років) на міжнародному турнірі в Москві набула ігрового досвіду в матчах із найкращими командами Росії та ПАР. Незабаром 16-річні хлопці школи «Егер» відправляться на турнір до Франції, перед цим вони повернулися з Чехії. Ми робимо все можливе, щоб дитячі команди якомога частіше виїздили за кордон і проводили необхідні спаринги. Приділяємо дуже велику увагу юнакам. Адже у 2012 році, коли регбі знову увійде до програми Олімпійських ігор, саме вони можуть представити нашу країну на Олімпіаді. Заняття регбі допомагають і в повсякденному житті хлопцям ставати справжніми чоловіками.

      Хотілося б сказати, що у Львові проходила фінальна частина чемпіонату України серед кадетів (1987—88 р.н.). Переможцем став клуб «Егер» з Києва, який очолює найкращий на сьогодні фахівець України у галузі дитячого регбі Сергій Гугуєв. До речі, одним із найкращих гравців турніру був виходець із Йорданії Амер Атті, який з п'яти років опановував регбійну науку в Румунії. Я запропонував йому переїхати в Україну, Амер погодився, за короткий час став одним із провідних гравців київського «Локомотива» й кандидатом до юніорської збірної України, за яку горить бажанням виступати.

      — Нещодавно в чемпіонаті України сталася сенсація: 7-разовий чемпіон — «Арго»-НАУ, який упродовж 92 зустрічей не знав поразок, — поступився харківському «Легіону». Вас здивував цей результат?

      — Відверто кажучи, ні. Це повинно було колись статися, і я радий, що саме «Легіон» став першим клубом, який кинув виклик «Арго»-НАУ в Україні. Цей факт свідчить про зростання рівня змагання. Регбі у Харківській області розвивається. У клубу з’явилися потужні спонсори, багато уваги приділяється розвиткові дитячо-юнацького спорту.

      У майбутньому задля популяризації нашого виду спорту ми плануємо у кожному великому українському місті, наприклад у Львові, Донецьку, Дніпропетровську, Одесі, Харкові, щороку проводити свято під назвою «День регбі». І взагалі, останнім часом ми бачимо на регбійних матчах чималу глядацьку аудиторію — людей приваблює ця гра. Наприклад, матчі харківського «Легіону» на стадіоні «Динамо» відвідують і по 5 тисяч уболівальників. У Києві за матчем Україна — Голландія спостерігало з трибун 7 тисяч глядачів, у Харкові під час нашої зустрічі зі збірною поліції Франції — майже 10 тисяч.

      — Які найближчі плани Федерації регбі?

      — І надалі ми робитимемо все, аби регбі в Україні користувалося великою популярністю. Зараз передусім готуємося до проведення першого міжнародного турніру — «Кубок Чорного моря» — за участю найкращих команд України, Росії, Грузії та Румунії. У майбутньому це буде клубне змагання, яке стане чимось на кшталт колишнього чемпіонату СРСР, причому як для професійних, так і для аматорських команд, і проходитиме під егідою Європейської асоціації регбі.

Вадим ГУРА.