Привид Януковича-гвалтівника

07.10.2004

      Учора найрезонанснішим виступом у ВР була промова народного депутата від фракції Блоку Тимошенко Григорія Омельченка, який звинуватив Прем'єра Віктора Януковича в тому, що в молоді роки він згвалтував жінку. Приводом для виступу Омельченка з трибуни стало мовчання глави уряду у відповідь на його депутатський запит щодо надання копій документів про судимості та «інші злочини» Януковича.

      За словами Григорія Омельченка, окрім запиту, направленого Верховною Радою, він особисто 7 вересня вручив Януковичу звернення, коли той прийшов до парламенту. Однак Янукович не надав роз'яснювальних документів, і це, за словами активіста УРП «Собор», є «зловживанням владою та службовим становищем, перешкоджанням діяльності народних депутатів». Звідси — висновок: «після відбуття покарання Янукович не став на шлях виправлення і залишається суспільно небезпечною людиною».

      Тим часом у Григорія Омеляновича є достатньо інформації, що перший раз Янукович сидів у тюрмі за грабіж, а вдруге — за нанесення тілесних ушкоджень. Однак, заявив депутат, після відбуття покарання Віктор Янукович ще й «жорстоко побив і згвалтував жінку», проте після того «відкупився, і справу закрили». Крім того, Омельченко оприлюднив дані й про інші злочини «невиправленого» кандидата в президенти (детальніше про це «УМ» розповість завтра).

      У відповідь фракції «Регіони України» та СДПУ(о) запропонували змінити регламент Верховної Ради, аби до закінчення виборів заборонити згадувати з трибуни парламенту прізвища кандидатів у президенти.

      Ще однопартійці Януковича з «Регіонів України» вимагали невідкладного звіту комісії з отруєння Віктора Ющенка. Інакше, заявив представник регiоналiв  Павло Сулковський, «фракцiї більшості створять альтернативну комісію», і вона висловить свою позицію «ще до виборів».

      Одразу після Сулковського виступив представник фракції НДП-ПППУ Микола Оніщук, який заявив, що його фракція не підтримувала позавчорашню заяву низки фракцій «більшості» щодо Віктора Ющенка, де, зокрема, від лідера «Нашої України» вимагали знятися з виборів. Депутат, який є довіреною особою кандидата в президенти Анатолія Кінаха, заявив, що фракція народних демократів і промисловців-підприємців вимагає спростування від телеканалів, які поширили цю інформацію: насправді фракцію НДП-ПППУ «вписали» в «антиющенківський» маніфест есдеків, «регіоналів» та ін. без її на те згоди.

      Крім того, вчора вранці Верховна Рада направила до Прем'єра Віктора Януковича запит Володимира Яворiвського про надання статусу державної мови України всім мовам світу, а також есперанто та латині, і пропозицію укласти з усіма державами світу угоду про подвійне громадянство. Також Яворівський офіційно запропонував «визнати рівень знання Януковичем української мови достатнім для держслужбовців».

      Під такий акомпанемент депутат Борис Райков перейшов із фракції «Єдина Україна» в групу «Демократичні ініціативи», став у ній 14-м   і таким чином врятував формування Степана Гавриша від зникнення.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>