Як ангел-охоронець музеїв

16.02.2016
Як ангел-охоронець музеїв

Борис Возницький.

Цього року відомому музейнику, багатолітньому директоровi Львівської національної галереї мистецтв, Герою України Борису Григоровичу Возницькому виповнилося б 90. Але його життя обірвала автокатастрофа у травні 2012-го. Львів’яни — музейники, освітяни, відомі діячі культури та творча інтелігенція — вже висунули пропозицію проголосити 2016 рік в Україні Роком пам’яті Бориса Возницького. Відповідне звернення до Президента було підписане ще 22 січня.

Академіка Бориса Возницького називають «ангелом-охоронцем» українських музеїв та замків, пам’яток культури українського народу. За неповними підрахунками, Возницький і його співробітники врятували близько 36 тисяч творів мистецтва, серед яких гобелени, меблі, картини, вівтарі, мармурові і дерев’яні скульптури, предмети ужиткового мистецтва тощо.

Львівська мистецька галерея, яка носить ім’я відомого українського мистецтвознавця, наприкінці минулого тижня розпочала низку заходів, присвячених пам’яті Бориса Возницького. Зокрема, відновили роботу мистецтвознавчого лекторію, приурочивши його до 109-ї річниці від дня заснування галереї і 90-ї річниці від дня народження Бориса Григоровича. «Ці дати нерозривно пов’язані, бо протягом 50 років Борис Григорович творив історію нашої галереї, очолюючи її. Ті 17 відділів, які ми маємо, і понад 50 тисяч творів мистецтва — це заслуга Бориса Григоровича», — підкреслила на презентації заступник генерального директора ЛНГМ Іванна Новаківська.

Відновлення лекторію зібрало велику аудиторію: музейників, студентів, представників влади та церкви, зокрема, завітав митрополит Львівський УГКЦ Ігор Возняк, заступник голови Львівської облдержадміністрації з гуманітарних питань Юрій Підлісний, Герой України нардеп Юрій Шухевич.

Із вітальним словом до учасників та гостей заходу звернулася в.о. генерального директора Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького Лариса Разінкова та проголосила 2016 рік Роком пам’яті Бориса Григоровича власне у ЛНГМ. «Він дуже багатьом музеям допомагав, навіть київським, а також музею Батурина. Бориса Григоровича поважали усі музейники України. Тому ми хочемо, щоб 2016 рік був проголошений Роком Бориса Возницького», — пояснила ініціативу Лариса Разінкова.

До речі, заступник голови ЛОДА Юрій Підлісний звернувся з проханням, щоб мистецтвознавчий лекторій вийшов за межі галереї мистецтв й охопив також невеличкі містечка Львівської області. «Я б попросив директора, щоб пам’ятали про Львівщину, — сказав він. — Адже є маленькі міста і села області, де цього бракує. Львів і так перенасичений заходами, а адміністрація в цьому підтримає, як транспортно, так і трішки грошима».

До дня народження Бориса Григоровича — 16 квітня — Львівська галерея готує велику виставку, присвячену діяльності мистецтвознавця. Будуть показані основні етапи роботи Бориса Григоровича в галереї: починаючи від збору пам’яток мистецтва і закінчуючи виставковими проектами.