Єдиним фронтом

18.09.2015

Інтрига з об’єднанням тандему «Солідарності» Петра Порошенка та «УДАРу» з «Народним фронтом» отримала своє продовження на третьому етапі позачергового з’їзду БПП «Солідарність», на якому було формально оголошено про входження цієї політичної сили у виборчу кампанію. Інформацію про те, що три провладні сили йтимуть на вибори єдиним фронтом, хоча й без офіційного об’єднання, частково підтвердив і лідер парламентської фракції БПП Юрій Луценко. «Щодо «УДАРу», у нас нічого не змінилося — ми раніше йшли за приблизними пропорціями 50/50 у Києві та Львові, і 25/75 в інших областях, так і йдемо. Підкреслю — це умовні величини, бо десь «УДАРівці» мають більше яскравих кандидатів, десь менше. Те саме ми запропонували «Народному фронту», тобто десь до четверті кандидатів в областях, де вони можуть дати яскравих, професійних і популярних людей-кандидатів, — ми їх також беремо у списки», — зазначив Луценко.

Утім, як підрахували журналісти «Української правди», насправді співвідношення сил виявляється дещо іншим — якщо БПП висунув на посади мерів 127 своїх кандидатів, то «Народний фронт» запропонував 89 «яскравих, професійних і популярних людей-кандидатів», а «УДАР» — лише 54. Кличко ж, коментуючи ці цифри, пояснив це не якимись внутріпартійними інтригами, а тим, що в «УДАРі» менша кількість людей, ніж у БПП і «Народному фронті», тому, мовляв, і вибір менший. На самому ж з’їзді Кличко пообіцяв, що його політсила висуватиме в кандидати на місцевих виборах волонтерів, незалежно від того, чи ті є членами його партії.

Виборчий штаб БПП «Солідарність» на майбутніх виборах очолив бізнес-партнер Петра Порошенка, заступник голови фракції БПП у парламенті Ігор Кононенко. За роботу київського штабу відповідатиме депутат Київради від фракції «УДАР-Солідарність» Володимир Прокопів.

Сам з’їзд пройшов без металошукачів, надмірної охорони, за відсутності багатьох чільних партійців і самого Президента Петра Порошенка. Натомість увагу журналістів привернули «губернатори» Луганщини, Закарпаття та Одещини — Георгій Тука, Геннадій Москаль та Михаїл Саакашвілі. Останнім двом пророкують можливість очолити список президентських сил відповідно на Закарпатті та Одещині. Щоправда, на самому з’їзді про жодні кандидатури не йшлося — за словами Юрія Луценка, кандидатів у депутати місцевих рад та мери висуватиме не з’їзд, а місцеві осередки.  

А тим часом у Києві вже з’явилися білборди з новим гаслом виборчої кампанії — «Збережемо країну». Чи залишаться ці слова тільки слоганом — покаже час.