Першість із кінця

09.09.2015

Попри те, що українську столицю називають одним із найдорожчих міст світу для бізнесу, в рейтингу на придатність для життя Київ, на жаль, пасе задніх. Принаймні в цьому впевнені у дослідницькій компанії Economist Intelligence Unit, котра опублікувала щорічний рейтинговий список найліпших і найгірших міст для життя.

Набравши всього 44 бали зі ста можливих, Київ опинився в аутсайдерах поміж таких неприглядних і, прямо кажучи, небезпечних міст, як Дамаск (Сирія), Тріполі (Лівія), Лагос (Нігерія), Даха (Бангладеш), Порт Морсбі (Папуа-Нова Гвінея) і Дакка (Бангладеш). За останні роки Київ втратив понад двадцять пунктів і все далі відходить від топ-десятки.

Оцінювали рівень благоустрою в містах за більш ніж 30-ма факторами, серед яких: безпека, охорона здоров’я, освітні ресурси, інфраструктура, стан навколишнього середовища тощо. Загалом же, провівши дослідження, експерти дійшли висновку, що з 2010 року рівень життєпридатності в середньому по всьому світу впав на 1%, особливо вплинули на цей показник такі фактори, як рівень стабільності і безпеки. «В Сирії, Лівії та Україні посилились конфлікти, у Франції і Тунісі — терористичні загрози, громадянські безпорядки в Америці та хвилювання в Афінах, а Київ продемонстрував різке падіння за останні 12 місяців за всіма показниками і наразі опинився серед найменш придатних для життя міст», — пояснили дослідники ЕІU.

Щодо найбільш комфортних міст, то вже п’ятий рік поспіль першість не віддає австралійський Мельбурн, який набрав аж 97,5 очка зі ста. Далі в рейтингу кращих значаться Відень (Австрія), Ванкувер (Канада), Торонто (Канада), Калгарі (Канада), Аделаїда (Австралія), Сідней (Австралія), Перт (Австралія), Окленд (Нова Зеландія), Гельсінкі (Фінляндія) та Цюріх (Швейцарія).

У той же час у рейтингу вказані міста, рівень комфорту життя яких значно підвищився. Серед них опинились Найробі (Кенія), Хара (Зімбабве), Баку (Азербайджан), Дубаї (ОАЕ), Братислава (Словаччина), Варшава (Польща), Гонолулу (США). Цікаво й те, що, згідно з даними документа, такі міста, як Київ, Москва і Санкт-Петербург (Росія), Афіни (Греція), Детройт (США) та Лондон (Великобританія), втратили свої попередні високі позиції і впали на кілька пунктів.

На жаль, у зв’язку з нестабільною і військово небезпечною ситуацією жодне українське місто не потрапило в сотню найкращих.