У воді не тоне, у вогні горить

04.08.2015

У селі Чорнявка Черкаського району згоріла церква Первоверховних апостолів Петра і Павла, якій було 300 років. Цей храм був одним із найстаріших у Черкаській єпархії.

Як повідомив «Україні молодій» речник головного управління ДНС у Черкаській області Костянтин Проценко, вдень у цьому дерев’яному храмі правили службу, потім його закрили. А вже о пів на п’яту вечора люди побачили вогонь і дим. Культову споруду впродовж години намагалися врятувати сім пожежних розрахунків.

«Мені подзвонив паламар і каже: «Батюшка, церква горить». Я не повірив, подумав, що жартує, та й кажу: «Ти думай, що говориш». А він: «Ні, точно». Я сів у машину й помчав. Бачу, церква вогнем охоплена повністю. Зайти туди і щось винести неможливо», — розповів настоятель церкви отець Іоан.

За його словами, церква була побудована у формі невеликого хреста з вільхи і без жодного цвяха ще в XVII столітті. Її висота з куполом сягала 12 метрів, розміром 20х15 м. Колись у цьому храмі були навіть позолочені ікони, але його не один раз грабували. За радянської влади церкву «перепрофілювали» на зерносховище. Тоді приміщення храму переточили щурі та миші. Але у незалежній Україні церкву відновили, вже цьогоріч у червні гуртом її відремонтували, замінили вікна.

«Люди дуже старалися, щоб зробити її культурною пам’яткою. Я збирався підняти архіви й відродити історичний куток. Я просив людей, щоб принесли фотографії. Планували обновити її ззовні», — бідкається священик.

«Усі кажуть, що це підпал. Церква стояла майже в центрі села, біля ставка. Наші люди після пожежі просто в шоці», — гірко додає секретар сільської ради Ольга Педан.

Жінка наголошує, церква «пережила» утворення Кременчуцького водосховища. Коли затоплювали рівнину навколо Дніпра, то її старанно розібрали і перенесли сюди, де відбудовували Чорнявку.