Не бронзовійте, «русалки»!

04.08.2015
Не бронзовійте, «русалки»!

Харківські синхроністки — Анна Волошина та Лоліта Ананасова — бронзові призерки ЧС-2015. (з сайта kazan2015.com.)

Половина чемпіонату світу з водних видів, що проходить в Казані, — позаду. За цей час наші спортсмени здобули три нагороди: два «срібла» «синьо-жовтій» команді принесли стрибуни з трампліна, ще одну з казанського басейну «виловили» наші водні грації.

Українські синхроністки дуже довго оббивали п’єдестал на планетарних форумах. Лише два роки тому, в Барселоні, вітчизняні «русалки» вперше в історії країни змогли вибороти планетарну нагороду. Щоправда, стати бронзовими призерками ЧС у групових вправах за підсумками технічної програми нині нашим дівчатам удалося за відсутності в цьому змагальному виді китайської збірної, що є однією з найсильніших команд планети.

На чемпіонат світу в Казані приїхали всі без винятку лідери світового синхронного плавання, і тут дуже довго здавалося, що місця на п’єдесталі українським синхроністкам не знайдеться. Коли представницям синьо-жовтої збірної вп’яте на казанському ЧС дісталася «дерев’яна» нагорода, здається, мало вже хто вірив у виграш українками справжніх медалей. Але Лоліті Ананасовій та Аннi Волошиній удалося змінити хід історії. Бездоганно виконавши свою довільну програму, харків’янки змогли переконати суддів у тому, що вони нічим не гірші за дівчат з Іспанії та Японії, які в попередніх випадках опинялися вище за наших співвітчизниць. Цікаво, що в боротьбі за третю позицію український дует випередив японок, які фінішували четвертими, всього лише на 0,166 бала.

У заключні дні змагань наші синхроністки взяли ще дві «дерев’яні» нагороди, довівши таким чином їхній лік до семи. Водночас рекордсменом за кількістю виграного «золота» стала збірна-господарка змагань. Загалом, «триколірні» перемогли у восьми з дев’яти програмних дисциплінах. Єдиний прокол з російською командою стався в дебютних змаганнях змішаних дуетів, де в обов’язковій програмі перемогу відсвяткували американці.

Нагадаємо, що в Казані також уперше пройшли планетарні змагання змішаних пар стрибунів з трампліна, де український тандем Прокопчук/Горшковозов здобув «срібло». Іще одна українська медаль ЧС-2015 належить Іллі Кваші, який захистив титул віце-чемпіона світу на метровому трампліні.