А свій уряд — скраю?

04.08.2015

Практично паралельно у Росії тривають судові засідання у справах полонених режисера та льотчиці. Попри докази невинуватості українців, російська Феміда вперто просувається до обвинувальних вироків.

У Ростові-на-Дону тривають засідання військового суду у справі Олега Сенцова. Українець не визнає свою провину в інкримінованій йому організації терактів у Криму. На засіданні суду він скаржиться на тортури з боку ФСБ і переконаний: його справа політично сфабрикована. Попри заяви адвокатів про те, що «Правий сектор» був заборонений у Росії вже після подій, пов’язаних із «Кримською справою», судді долучили документи до матеріалів справи.

Після виступу на процесі основних свідків звинувачення досі не пред’явлені достовірні підтвердження організації терактів у Криму українським режисером. Раніше засуджений до семи років колонії суворого режиму Геннадій Афанасьєв на суді відмовився від своїх свідчень проти Сенцова, оскільки «давав їх під примусом». Він заявив, що знає режисера, але з обвинуваченим Кольченком не знайомий. Один зі свідків Кирило Макаров лише розповів, що «спроби вербування» у «Правий сектор» спостерігав винятково у виконанні свідка — Чирнія, та й то «вербувальник» щоразу був «у п’яному вигляді». Свідки Олексій Чирній та Олександр Пирогов повністю підтвердили свої свідчення, які дали ще на етапі слідства. Попри власні покази, ні Чирній, ні Пирогов, ні Макаров підтвердити безпосередню участь режисера в організації терактів не спромоглися.

Тим часом правозахисна організація Amnesty International вимагає зняти обвинувачення у тероризмі проти українського режисера Олега Сенцова та еколога Олександра Кольченка.

«Існують серйозні побоювання, що ці двоє стали мішенню російської влади винятково через свою опозицію до російської інтервенції в Криму та подальшої анексії півострова. Звинувачення проти них ґрунтується на твердженнях про скоєння двох підпалів, у результаті яких було завдано невеликого збитку приватній власності «російської общини Криму» та офісу партії «Єдина Росія», який на той час належав Партії регіонів Віктора Януковича. Двом підсудним мають висунути або належні звинувачення, або відпустити їх. Усі твердження про катування та інші види жорстокого поводження отримані від підсудних, їхніх адвокатів та свідків у цій справі, мають бути негайно, ефективно і неупереджено розслідувані», — зазначає речник українського представництва Міжнародної амністії Богдан Овчарук.

За клопотанням захисту попереднє слухання у справі Надії Савченко було відкладено для вирішення питання підсудності. Утім адвокати українки продовжують оприлюднювати докази невинуватості Савченко, які уперто не хоче брати до уваги російський суд. За словами адвоката Іллі Новікова, він отримав відповідь на свій адвокатський запит від фахівців українських мобільних операторів, які визначили точне місцезнаходження Надії на момент убивства російських журналістів. Експертизи довели, що в той момент Савченко була вже в полоні.

Новіков також зазначає, що Ростовський обласний суд «має аргументувати, чи правомірно проводити суд на відстані 1000 км від усіх експертів і на відстані 500 км — від половини свідків». Адвокат каже, що, ймовірно, справу повернуть назад у Донецьк, але перерва дала можливість перекласти на російську мову висновки всіх фахівців та експертів.

Тим часом сестра Надії Савченко, Віра, не задоволена участю уряду України в звільненні льотчиці. «Справою Наді вже зайнялася навіть Франція. Активно працюють Канада і Латвія. А наші силовики тільки зараз принесли повістки (співробітникам спецслужб РФ) для участі в слідстві у російське посольство», — заявляє молодша Савченко. Тим часом урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Борис Бабін заявив, що ЄСПЛ звернувся до України з пропозицією виступити третьою стороною у справі про незаконне утримання української льотчиці на території Російської Федерації.

До слова, у видавництво вже надійшла книга авторства Надії Савченко «Сильне ім’я Надія». Захисники сподіваються, що перші примірники вийдуть у світ до вироку українці.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>