Пара до пари

31.07.2015
Пара до пари

Юлія Прокопчук та Олександр Горшковозов. (з сайта kazan2015.com.)

«Мамма міа, це неймовірно», — так італійські майстри мікрофона коментували останній у півфінальній серії стрибок iз вишки китаянки Цянь Жень. Судді також не приховували захоплення — дехто з них «шедевр» тендітної 14-річної представниці КНР оцінив «десяткою». Натомість українка Юлія Прокопчук у цій частині змагань особливо не виблискувала. До фіналу казанського «мундіалю» бронзова призерка ЧС-2013 пробилася зі скромним дев’ятим результатом.

Водночас у вечірній частині змагань, коли проходили медальні баталії в міксті, 28-річна киянка працювала на максимумі. У парі з Олександром Горшковозовим вона взяла «срібло», обійшовши в боротьбі за високі нагороди іменитих китайських спортсменів. На минулорічному чемпіонаті Європи український дует (тоді, щоправда, замість Горшковозова стрибав інший Олександр — Бондар) у «змішаній» номінації був першим, відтак закономірно й на «мундіалі» вважався претендентом на медалі. Але так, щоб у боротьбі за місце «під сонцем» обійти потужних стрибунів із Китаю та Росії, напевно, від «синьо-жовтих» мало хто очікував.

Власне, після чотирьох підходів наші співвітчизники посідали лише шосте місце. Однак майже ідеальний п’ятий стрибок одним махом підняв підопічних Тамари Токмачової на третю позицію. Завершальний акорд українського тандему, який випало робити якраз Прокопчук, також вийшов на славу. У підсумку, загальна сума балів дозволила «синьо-жовтим» піднятися ще на один щабель, випередивши в боротьбі за «срібло» (на 1,05 бала) титулованих представників Китаю — Сю Сеї та Руолін Чен, які в перші дні «мундіалю» виграли «золото» в синхроні на 3 і 10 метрах відповідно. Чемпіонами ж у «міксті» стали британці Ребекка Галлантрі та Томас Делі.

Водночас у синхронному плаванні українські грації знову залишилися без нагород. У змаганні солісток, які позавчора демонстрували довільну програму, харків’янка Анна Волошина завершила четвертою. Схоже, з початком довільних змагань повторюється стара історія, коли в черзі на п’єдестал попереду українських синхроністок «просочуються» представниці російської, китайської та іспанської збірних.