Львівська відповідь Стамбулу: більше точності й фортуни

31.07.2015
Львівська відповідь Стамбулу: більше точності й фортуни

«Гірники» в Стамбулі змарнували хорошу нагоду переможно почати кваліфікацію Ліги чемпіонів-2015/2016. (з сайта УЄФА.)

Здається, загрозливий образ «Фенербахче», яким турецького віце-чемпіона перед зустріччю з «Шахтарем» намалювали вітчизняні футбольні експерти, вийшов дещо перебільшеним. Звісно, наявність у його складі низки гучних футбольних прізвищ не могла не насторожити, проте особливої загрози Нані, Бруно Алвеш, К’яер, Мейрелеш та ван Персі воротам «гірників» у першому поєдинку третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів не несли. Навпаки, вийшло так, що головною дійовою особою «Фенера» став його голкіпер Волкан Демірель.

Завдяки майстерності досвідченого ветерана турецького футболу стамбульський гранд уникнув домашньої поразки, розписавши в підсумку з підопічними Мірчi Луческу «суху» нічию. «Шкода, що не змогли реалізувати свої моменти», — бідкався після гри бразилець Тейшейра, який змарнував кілька хороших нагод для взяття воріт 33-річного Деміреля.

Загалом, попри іменитий кадровий набір, «Фенербахче» не виглядав серйозним колективом. Чи то незіграність далася взнаки, адже для серйозно оновленої команди двобій із «Шахтарем» став першим у сезоні офіційний поєдинком. А можливо, потенціал турецького клубу просто перебільшили. Приїзд на береги Босфору зіркових футболістів — явище для Туреччини не нове. Грали тут Роберто Карлос, Гуті, Снайдер, Дрогба тощо. От тільки не варто забувати, що їдуть туди імениті гравці «доживати свій футбольний вік».

Раз так, то перед матчем-відповіддю, що відбудеться 4 серпня у Львові, перед «гірниками» відкриваються непогані перспективи. Трохи більше везіння й точності — і румунський наставник «Шахтаря», хоч і з запізненням, але зможе отримати від своїх підопічних яскравий презент на 70-річчя, яке він відзначив позавчора.

Утім, поспішати з переможними реляціями не варто, адже, окрім ігрових проблем, в українського віце-чемпіона можуть виникнути ще й організаційні негаразди. Перед поєдинком у Стамбулі в «Шахтарі» вже знали, що їхнього бразильського півзахисника Фреда підозрюють у вживанні допінгу. Відтак УЄФА порекомендувало донеччанам не заявляти гравця на зустріч iз «Фенербахче». Але в «Шахтарі» вирішили по-іншому. «Жодних офіційних документів iз цього приводу у клуб не надходило, тому не було підстав не залучати до гри Фреда», — Луческу пояснив своє рішення виставити в «основі» «проблемного» бразильця. Ходом у відповідь «Фенера», за непідтвердженою інформацією, стало звернення до УЄФА з проханням розібратися з участю в матчі «нечистого» футболіста, і в разі регламентних порушень покарати український клуб технічною поразкою.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Перші матчі. «Шлях нечемпіонів».

«Фенербахче» (Туреччина) — «Шахтар» (Україна) — 0:0

«Фенербахче»: Волкан, Калдирим, К’яер,
Б. Алвеш, Еркін, Соуза, Топал (Мейрелеш, 64), Нані, Дієго (Стох, 84), Соу (ван Персі, 69), Фернандао

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Ордець, Ракицький, Шевчук, Фред (Малишев, 90), Степаненко, Марлос (Едуардо, 77), Тейшейра, Тайсон (Коваленко, 79), Гладкий

Попередження: Б. Алвеш, 3; Стох, 84

Суддя — де Соуза (Португалія)

Стамбул, стадіон «Шюкрю Сараджоглу».

* * *

ЦСКА (Росія) — «Спарта» (Чехія) — 2:2, «Панатінаїкос» (Греція) — «Брюгге» (Бельгія) — 2:1, «Янг Бойз» (Швейцарія) — «Монако» (Франція) — 1:3, «Рапід» (Австрія) — «Аякс» (Голландія) — 2:2.

«Шлях чемпіонов». «Лех» (Польща) — «Базель» (Швейцарія) — 1:3, «Мілсамі» (Молдова) — «Скендербеу» (Албанія) — 0:2, ХІК (Фінляндія) — «Астана» (Казахстан) — 0:0, «Селтік» (Шотландія) — «Карабах» (Азербайджан) — 1:0, «Стяуа» (Румунія) — «Партизан» (Сербія) — 1:1, «Мітьюлланд» (Данія) — АПОЕЛ (Кіпр) — 1:2, «Маккабі» (ТА, Ізраїль) — «Вікторія» (Чехія) — 1:2, «Динамо» (Зг, Хорватія) — «Мольде» (Норвегія) — 1:1, «Відеотон» (Угорщина) — БАТЕ (Білорусь) — 1:1, «Зальцбург» (Австрія) — «Мальме «(Швеція) — 2:0.

* * *

Ліга Європи. Третій кваліфікаційний раунд. Перший матч. «Бауміт» (Чехія) — «Копенгаген» (Данія) — 0:1.