Влада сили проти сили влади

31.07.2015
Влада сили проти сили влади

«Відлучені» від бурштину. Тимчасово.

Антибурштинова кампанія на Поліссі, започаткована Президентом з початку липня, все частіше натикається на масовий спротив місцевого населення. Люди, які звикли отримувати від тисячі гривень до тисячі доларів на день, роздратовані тривалим «простоюванням» і самовільно вирушають у ліс на промисел «сонячного каменю», а на спробу правоохоронців припинити незаконні дії реагують надзвичайно агресивно. Один із таких інцидентів, що стався в Дубровицькому районі на Рівненщині, ледь не закінчився бунтом «бурштинників» і погромом органів влади.

Усе почалося з чергового відпрацювання місць можливого нелегального видобутку каменю за участю бійців 52-го спецвідділу міліції з охорони бурштину, Нацгвардії та співробітників райвідділів міліції із Дубровиці та Сарн. «Бійці 52-го спецвідділу виїхали наперед і біля села Крупове натрапили на гурт людей, які щось копали. Коли правоохоронці спробували підійти ближче і перевірити, люди зустріли їх дуже агресивно, мовляв, це наша земля, що ви тут робите, а тоді взялися за палиці. Зав’язалася сутичка, в результаті чого один із бійців отримав забої голови і тіла, а інший — пошкодження меніска. На підмогу були викликані спецпризначенці і бійці Нацгвардії, після чого чоловіки втекли з місця події. Під час інциденту спецпризначенцями з травматичної зброї був обстріляний і «Ленд Крузер», очевидно, одного зi старателів, який проігнорував вимогу зупинитися і ледь не протаранив гурт силовиків», — розповів «УМ» в.о. начальника Дубровицького райвідділу міліції Сергій Дворак.

На думку ж самих «бурштинників», силовики обстріляли позашляховик біля села просто так, без жодних підстав. Саме це обурило старателів, і кілька сотень їх з’їхалося з околиць до райвідділу міліції по роз’яснення. Агресивний натовп молодиків, частина яких була в балаклавах та з палицями, а дехто ще й підігрітий алкоголем, заблокували роботу райвідділу міліції та районного військового комісаріату. Спочатку місцева влада спробувала втихомирити натовп, але потім силовики отримали наказ навести порядок і застосували газ та світлошумові гранати. В результаті двоє бунтівників та двоє перехожих отримали поранення, а десятьох учасників протистоянь було затримано. Двох найактивніших (як з’ясувалося, вони потрапляють до уваги правоохоронців не вперше) було відправлено до Рівного.

Останнє ще більше розбурхало «бурштинників», тож до вечора їх у центрі Дубровиці було більше тисячі. Подейкують, що на підмогу приїхали старателі з сусідніх районів. Врегулювати ситуацію взялися голова Дубровицької райдержадміністрації Сергій Киркевич та народний депутат України Василь Яніцький, який iз робочим візитом перебував в окрузі. Після двогодинних перемовин пристрасті вдалося загасити, домовившись, що усіх затриманих відпустять. Натовп дочекався повернення своїх колег із Рівного, і після цього, далеко за північ, почав розходитися.

Цього разу обійшлося «малою кров’ю», однак напруга в регіоні наростає. Селяни, отримавши доступ до легких грошей, не хочуть так просто відмовлятися від такої можливості, регулярно порушуючи мораторій на видобування бурштину. Днями відбулася сутичка старателів iз бійцями Нацгвардії в сусідньому Володимирецькому районі біля села Малий Жолудськ, у результаті чого останні так само змушені були застосувати травматичну зброю. А місяць тому «УМ» писала про інцидент, який трапився в Рокитнівському районі, коли старателі штурмували прикордонну заставу, вимагаючи повернення вилученої мотопомпи для намивання бурштину.

Самі силовики зізнаються, що їм ставлять нереальні завдання щодо повної ліквідації незаконного видобутку бурштину, оскільки сила агресивного натовпу часто перемагає у протистоянні з силою закону. І на такі компроміси доводиться йти, щоб уникнути серйознішого протистояння і кровопролиття. У місцевих — свої резони. «Треба порядки наводити, але не такими методами. Не можуть силовики, які ще вчора контролювали незаконний видобуток бурштину, сьогодні його заборонити. Народ зараз не довіряє нікому. Силовикам дали вказівку ганяти старателів, але старателі — це найнижча ланка ланцюжка, далі ниточки ведуть до столиці. Треба домовлятися з людьми, роз’яснювати їм, як можна буде працювати, а для цього потрібно прийняти закон. А силові методи нічого не дадуть», — переконаний Сергій Киркевич.

Про відновлення довіри до силових структур говорить і народний депутат Василь Яніцький. «Вирішення бурштинового питання без створення Києвом нового спеціального територіального правоохоронного підрозділу (можливо, тимчасового), до якого з’явиться довіра поліщуків, старателів і чесної влади — неможливо. Жодна силова структура не стабілізує ситуацію, доки не з’являться реформовані правоохоронні органи», — зазначив він, додавши, що буде добиватися прийняття в цілому Закону про видобування та реалізацію бурштину якщо не на позачерговому засіданні парламенту, то одразу після початку роботи нової сесії. Інакше подібні інциденти траплятимуться один за одним.

А ТИМ ЧАСОМ...

Міністерство освіти оприлюднило підсумки цьогорічного ЗНО з української мови. Рівненщина в антирейтингу шкіл, де найбільше учнів узагалі не склали ЗНО, посіла третє місце. Причому «лідерами» виявилися два райони, де найбільш поширений бурштиновий промисел, — Сарненський та Рокитнівський.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>