Захід вірить в українськi реформи

22.07.2015
Захід  вірить в українськi реформи

Барак Обама вніс зміни до свого робочого графіка заради зустрічі з українським Прем‘єром.

З кожної зі столиць Арсеній Яценюк привіз не лише враження від спілкування з лідерами держав Великої сімки, а й значний портфель інвестиційних пропозицій. Це дуже важливо, адже весь світ дивиться на «англосаксів», які вже давно стали еталоном для великого бізнесу: якщо у них є довіра до якоїсь країни, туди будуть вкладати й інші. Це ніби сертифікат інвестиційної якості.

Не секрет, що воєнні дії, які веде Кремль проти України, відлякують інвесторів. Що відразу негативно відобразилося на економіці. Зараз західні компанії поволі повертаються, але страх ескалації військових дій гальмує цей процес. Тому форуми за участю керівника українського уряду в США, Британії і Канаді — це потужний мобілізаційний сигнал для бізнесу з усього світу: в Україну можна і потрібно вкладати гроші.

А зустрічі Яценюка з президентом Сполучених Штатів Бараком Обамою та віце-президентом цієї держави Джозефом Байденом, з канадським і британським прем’єрами зняли з порядку денного ще одне запитання, яке турбувало західних партнерів: яким є рівень довіри до реформ в Україні? Як оцінюють лідери Заходу єдність київської владної команди? Адже Захід навчений гірким досвідом 2005 року, коли через особисті амбіції лідерів партій Майдану розкололася помаранчева команда. Дружні й одночасно ділові зустрічі Яценюка з очільниками трьох світових держав підтвердили, що довіра до реформ дуже висока, а згуртованість реформаторської команди є безпрецедентною.

Перший українсько-американський бізнес-форум, який проводили спільно Арсеній Яценюк і міністр торгівлі США Пенні Прітцкер, зібрав представників всесвітньо відомих корпорацій Cargill, Westinghouse, Frontera та ін. Тож і не дивно, що американський бізнес висловив бажання взяти участь у декількох проектах, у тому числі інфраструктурних. Компанія Cargill вирішила побудувати новий зерновий термінал у порту «Південний». Перша черга терміналу прийматиме до 4 млн. тонн зерна, друга — ще 2-4 млн. тонн. Очікуваний обсяг інвестицій — не менше 100 млн. доларів.

Угода «Відкрите небо» зі США передбачає зняття обмежень щодо кількості авіаперевізників з кожної сторони, рейсів і географії польотів. Це цікаво і американцям, де пасажирські авіаперевезення є дуже прибутковим бізнесом, і для наших громадян, адже конкуренція знизить ціни на перельоти і підвищить сервіс.

Є значні здобутки і ще в одній надважливій для України сфері — енергетиці. Потужна американська компанія з видобутку газу «Фронтера» домовилася з «Нафтогазом» про спільну розвідку та розробку нафти та газу України. Ця компанія також розгляне можливість побудови системи імпорту скрапленого природного газу з її потужностей у Грузії. Про свої плани вийти на український ринок оголосила й інша американська компанія — TrailStone. Досі вона поставляла «Нафтогазу» газ на європейському ринку. «Розширення географії постачання газу — це ще один крок до енергонезалежності країни», — наголосив під час американських зустрічей Арсеній Яценюк.

Урядова команда привезла до США конкретні пропозиції, які мають на меті зробити цікавим для західних компаній вітчизняний ринок газу. Зокрема, будуть значно скорочені рентні ставки, що забезпечить прибутковість інвестування та видобутку газу з існуючих свердловин. А після вступу в дію з 1 січня наступного року нового режиму оподаткування вже за десять років ми можемо отримати зростання приватного виробництва природного газу до 8,5 млрд. куб. м щорічно.

Не менше зацікавлення до української економіки виявили і в Канаді. Київ та Оттава уклали угоду про вільну торгівлю. Це перша угода такого масштабу після угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Завдяки їй буде скасовано ввізні мита практично на всі сільськогосподарські товари і на всі промислові товари, крім легкових автомобілів (для них встановлено 7-річний перехідний період на скасування ввізних мит). Україна, як житниця світового масштабу, зможе без мит постачати на канадський ринок соняшникову олію, цукор, шоколад, кондитерські та хлібобулочні вироби, алкогольні напої та пиво, одяг, кераміку, залізо, сталь та мінерали. «Після вступу в силу угоди канадська сторона одразу відкриє до 98% ринку, тодi як Україна скасує тарифи для майже 80% товарів канадського експорту з подальшим усуненням інших тарифів протягом наступних 3, 5, 7 років», — пояснив вигоду від угоди з Канадою український Прем’єр. Тепер справа за нашими підприємцями: вікно до США, Канади, Британії, країн ЄС відкрите, головне — не втратити свого шансу.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>