Кіт — у реалі, молодиця — у планах

21.07.2015
Кіт — у реалі, молодиця — у планах

На черкаському Хрещатику тепер «живе» ось така цікава скульптура. (автора.)

Ще один цікавий та оригінальний пам’ятник встановили у Черкасах. Тут, на вулиці Хрещатик, «поселилися» персонажі улюбленої для багатьох книги Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита» — Фагот із котом Бегемотом.

Автором цього творіння є відомий черкаський художник Владислав Димйон. Той самий, котрий виготовив для Черкаського водоканалу унікальну скульптуру водопровідника дяді Васі, який у картузі та з ключами вилазить iз люка, а поруч із ним лежить кришка з написом «Я воду вам подав» («УМ» про це повідомляла).

Історія ж нового пам’ятника не зовсім проста. Як розповідає сам Владислав Димйон, кілька років тому його товариш — черкаський архітектор Євген Кузаєв, запропонував виготовити скульптуру Фагота та кота з «Майстра і Маргарити», що й було зроблено. Потім її встановили біля входу до одного з ювелірних магазинів Черкас.

Але згодом, наголошує пан Владислав, новий власник заговорив про орендну плату за цю фігуру, тож на знак протесту друзі-архітектори її демонтували і перевезли на склад.

Нове життя Фаготу вирішили дати на прохання обласного Управління містобудування та архітектури, керівництво якого вирішило «поселити» Фагота біля своєї будівлі. Отож скульптуру Владислав Димйон відреставрував і «розквартирував» на Хрещатику.

До речі, Фагота та кота, як і водопровідника дядю Васю, майстер виготовив із старих батарей. Як кажуть, дешево і неперевершено, адже ці персонажі черкащанам припали до душі.

«Що було під руками, з того й зробили», — зазначає Владислав Володимирович. Він каже, що такі скульптури— це як посмішка художника. Бо зроблені вони задля того, аби люди посміхалися.

А ще скульптор зізнається, що мріє, аби на черкаському Хрещатику з’явився пам’ятник архітектору Владиславу Городецькому, творчість якого пов’язана і з Черкасами. На цій вулиці він планує встановити також і скульптуру вродливої молодої черкащанки.