Сумнівний інтерес

21.07.2015

Із моменту створення ПЛ, під егідою якої минулого «уїк-енду» стартував восьмий за ліком чемпіонат України, раніше ніколи національна елітна першість не розпочиналася з розгрому. Чи не найчастіше в матчі-відкритті фіксувалася нічия, якщо ж комусь і вдавалося перемагати — то з перевагою не більше, ніж у два м’ячі. Проте в дебютному поєдинку сезону-2015/2016 футболісти луганської «Зорі» спромоглися вразити ворота запорізького «Металурга» аж шість разів, зберігши при цьому свої володіння «на замку». «Гра «металургів» проти «Зорі» — це просто катастрофа. Не повинні команди прем’єр-ліги демонструвати подібний футбол. Утім вважаю, що в нинішньому сезоні схожих розгромів буде чимало. Дуже хочеться вірити, що нинішній чемпіонат матиме хоч якусь привабливість, але на цей рахунок я маю великі сумніви», — таким бачиться майбутнє XXV чемпіонату України генеральному директору «Дніпра» Андрію Стеценку.

А інтересу до турніру нині й справді небагато. Лише трохи більше 25 тисяч глядачів відвідали сім поєдинків першого туру прем’єр-ліги, яка, відзначимо, в цьому сезоні змінила офіційну назву й відтепер носить ім’я однієї з відомих букмекерських контор, що стала генеральним спонсором організації. Хоча, чому дивуватися, іноземці, на яких, власне, останніми роками й тримався високий рейтинг нашої внутрішньої першості, один за одним залишають Україну, не бажаючи жити в країні, що воює. Та й самі клуби вже не мають можливостей фінансувати дорогі контракти своїх легіонерів. Нагадаємо, що в міжсезоння «Шахтар» залишили його лідери — бразильці Дуглас Коста та Адріано. Із «Динамо» попрощався голландець Джермейн Ленс, а «Волинь» не змогла втримати одного з кращих бомбардирів минулого чемпіонату — румуна Еріка Бікфалві. Не став продовжувати контракт з «Дніпром» і зірковий півзахисник збірної України Євген Коноплянка, який днями провів своє перше тренування в «Севільї».

Власне, передбачаючи подібні проблеми з рівнем турніру, ПЛ серйозно розглядала можливість зміни формату національної першості. У її розпорядженні було близько десятка пропозицій, в яких пропонувалося в той чи інший спосіб зменшити кількість прохідних і нікому не потрібних поєдинків. Утім, зрештою, у футбольних верхах країни вирішили нічого не змінювати, залишивши традиційний i добре обкатаний роками календар із двох кіл. «Формат майбутнього чемпіонату найбільше підходить «Динамо» — лише й пролунало з табору «гірників», які вже другий рік поспіль вимагають змінити регламент проведення ЧУ.

Але нова першість пройде за старими правилами й «традиціями». Як продемонстрували поєдинки першого туру, нікуди з українського футболу не зникли ні суддівський фактор, ні так звані «команди-однокласниці». І, що цікаво, минулого «уїк-енду» обидва ці «феномени» мали стосунок до чинних чемпіонів — «динамівців». На думку багатьох уболівальників та фахівців, здобути стартову перемогу в першості — над дніпродзержинською «Сталлю» — столичним футболістам допомогло спірне рішення львівського арбітра Юрія Грисьо призначити у ворота дебютантів ЧУ пенальті. «Я ще не звик до подібних явищ у вищому дивізіоні», — сказав наставник «сталеварів» Володимир Мазяр.

Іще одне «здивування» туру — стартовий склад «Говерли» на поєдинок проти «Дніпра», в якому одразу десять виконавців мали належність до київського «Динамо». Загалом, у заявці ужгородців на перше коло чемпіонату можна відшукати 12 динамівців, які на правах оренди в 2015 році виступатимуть за команду В’ячеслава Грозного. Маючи у своєму складі Люльку, Цурікова, Чумака, Хльобаса та інших виконавців із динамівським вишколом, «Говерла», що минулий сезон боролася за виживання, спромоглася в стартовому турі на сенсацію, відібравши у бронзового призера попередньої першості два пункти.

Цікавою виглядає постать єдиного виконавця ужгородської команди в матчі з «Дніпром», який не мав жодного стосунку до флагмана вітчизняного футболу. Ігор Орестович Худоб’як, здається, чи не єдиний, хто підписав контракт, а не орендну угоду з закарпатським клубом. Раніше він виступав за «Прикарпаття», «Севастополь», «Геліос», «Енергію» та «Тернопіль». А задля того, щоб його не плутали з Ігорем Ярославовичем Худоб’яком, відомим своїми виступами за «Карпати», ужгородський новобранець охрестив себе «Халком».

Зауважимо, що в поточному чемпіонаті вихованці «біло-синіх» допомагатимуть не тільки «Говерлі», а й «Чорноморцю». Тут також на правах оренди грає динамівець Владислав Калитвинцев, який свій дебют у новому клубі відзначив влучним диво-«пострілом» із-за меж штрафного майданчика в поєдинку проти «Олімпіка. За один матч нового чемпіонату «моряки» забили таку ж кількість голів, що й за 12 поєдинків попереднього турніру, надавши таким чином привід поговорити про дивну гру «олімпійців» в обороні. Минулого сезону підопічних Романа Санжара немов лихоманило. Відверто провальні протистояння, що завершувалися розгромами (0:5, 0:6, 1:4), чергувалися з пристойними звитягами. Подібні гойдалки не залишилися не поміченими УЄФА, де запідозрили «Олімпік» у нечесній грі. За словами віце-президента ФФУ Ігоря Кочетова, Європейська футбольна асоціація, загалом, вивчає 12 підозрілих поєдинків за участі підопічних Санжара, котрі, як і минулого сезону, знову грають «домашні матчі» для кількох сотень глядачів на київському тренувальному комплексі імені Віктора Баннікова.

У «приймах» продовжує перебувати й інший донецький колектив — «Шахтар», який за рекордно низької аудиторії на «Львів Арені» минулої суботи переграв новачка «еліти» — «Олександрію» — 2:0. «Дублем» відзначився кращий бомбардир попередньої першості — бразилець Тейшейра. Із аналогічним рахунком (і також «дуплетом» одного гравця — Володимира Прийомова) завершився й поєдинок «Металіст» — «Карпати», що також проходив практично за порожніх трибун. Вочевидь головною місією місцевих «ультрас», які складали ударне вболівальницьке «угруповання» на стадіоні «Металіст», був акт спалення опудала власника харківського клубу Сергія Курченка.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 1-й тур.

«Металург» (З) — «Зоря» — 0:6

Голи: Хомченовський, 17; Любенович, 34; Малиновський, 50; Караваєв, 72; Каменюка, 80; Сіваков, 90+4

Запоріжжя, «Славутич-Арена», 3 500 глядачів

«Олімпік» — «Чорноморець» — 2:2

Голи: Семенина, 51; Борзенко, 77 — Калитвинцев, 38; Мартиненко, 90+3

Київ, стадіон ім. Баннікова, 600 глядачів

«Металіст» — «Карпати» — 2:0

Голи: Прийомов, 45 (пен.), 76

Вилучення: Рудика, 89 («М»)

Харків, стадіон «Металіст», 5 160 гляд.

«Ворскла» — «Волинь» — 1:1

Голи: Шиндер, 82 — Кобахідзе, 58

Полтава, стадіон «Ворскла», 5510 глядачів

«Шахтар» — «Олександрія» — 2:0

Голи: Тейшейра, 23, 80

Львів, «Арена Львів», 2 630 глядачів

«Говерла» — «Дніпро» — 1:1

Голи: Гемега, 57 — Безус, 79

Ужгород, стадіон «Авангард», 3 100 глядачів

«Сталь» (Ддз) — «Динамо» — 1:2

Голи: Велозу, 3 (у свої ворота) — Буяльський, 44; Гусєв, 53 (пен.)

Вилучення: Іщенко, 52 — Д. Сильва, 61

Дніпропетровськ, стадіон «Метеор», 4700 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Зоря» 1 1 0 0 6-0 3

2. «Металіст» 1 1 0 0 2-0 3

3. «Шахтар» 1 1 0 0 2-0 3

4. «Динамо» 1 1 0 0 2-1 3

5. «Чорноморець» 1 0 1 0 2-2 1

6. «Олімпік» 1 0 1 0 2-2 1

7. «Дніпро» 1 0 1 0 1-1 1

8. «Волинь» 1 0 1 0 1-1 1

9. «Говерла» 1 0 1 0 1-1 1

10. «Ворскла» 1 0 1 0 1-1 1

11. «Сталь» (Ддз) 1 0 0 1 1-2 0

12. «Олександрія» 1 0 0 1 0-2 0

13. «Карпати» 1 0 0 1 0-2 0

14. «Металург» (З) 1 0 0 1 0-6 0

Бомбардири: Тейшейра («Шахтар»), Прийомов («Металіст») — 2.