Польське піке Стаха

21.07.2015
Польське піке Стаха

Єдину перемогу для збірної України в матчі з поляками здобув Олександр Долгополов. (з сайта sapronov-tennis.org.)

«Приїду до збірної, якщо там буде Долгополов», — напередодні поєдинку з поляками в Кубку Девіса категорично заявив Сергій Стаховський. Статус першої ракетки країни начебто дозволяв Стаху диктувати свої умови, відтак у Федерації тенісу України зробили все, аби на поєдинок другого раунду Першої Євро-Африканської зони прибули обидва найсильнішi тенісисти країни. Щоправда, на ділі підтвердити свої високі позиції Стаховському не вдалося. За великим рахунком, саме його дві поразки польським візаві й стали причиною невдачі української збірної в Щецині, яка не дозволить їм зіграти у цьогорічному «плей-оф» Світової групи та поборотися за місце в еліті Кубка Девіса.

Утім візит до Польщі для «синьо-жовтих» почався вельми непогано. У першому матчі протистояння Олександр Долгополов, який нині перебуває на 73-й позиції в рейтингу АТР, доволі впевнено переграв лідера місцевої збірної Єжи Яновича — 6:3, 6:4, 7:6 (7:2). Як не намагався господар корту виграти у киянина бодай один сет, зробити йому цього не вдалося. Цікаво, що за весь поєдинок у потужного Яновича було 17 можливостей взяти подачу українця, проте жодного результативного брейку 51-й тенісист планети так і не зробив. Найбільш запеклою була боротьба в третьому сеті, який тривав 70 хвилин. Але й тут успіх був не на боці місцевого тенісиста.

Після цього, здавалося, переможну естафету мав би підхопити Стаховський. Міхал Пшишезний — 140-й тенісист планети — аж ніяк не виглядав складним суперником для Стаха. Проте реалізувати на практиці свій значно вищий потенціал 55-та ракетка світу не зміг, поступившись у трьох сетах — 6:7 (5:7), 4:6, 4:6. «Після програшу на тай-брейку я потрапив у психологічне піке, вибратися з якого мені так і не вдалося», — пояснив причини своєї першої невдачі Стаховський.

Підвели Сергія нерви й у другому одиночному поєдинку, коли він, завчасно давши волю емоціям, позбавив себе виграного гейму на подачі суперника, без якого скласти переможний пазл у двобої з Яновичем було неможливо. А поєдинок цей для «синьо-жовтих» мав статус вирішального, адже після невдачі в парному протистоянні права на промах в українців більше не було. «Потрібно було все вирішувати першого дня», — Сергій Стаховський визнав свою провину в підсумковому фіаско — 1:3.

Відтак необхідності проводити п’ятий поєдинок протистояння (Долгополов — Пшишезний) уже не було. За словами капітана «синьо-жовтих» Михайла Філіми, він був не проти, аби поєдинок усе ж таки відбувся й у ньому замість Долгополова зіграв Владислав Манафов. Проте польська сторона, пославшись на регламент, відмовилася від проведення цього «товариського» двобою.

Надалі ж у вересні на «синьо-жовтих» чекає боротьба за збереження прописки в Першій Євро-Африканській зоні.

ТАБЛО

Кубок Девіса. Перша Євро-Африканська зона. Другий раунд.

Польща — Україна — 3:1 (Янович — Долгополов — 3:6, 4:6, 6:7; Пшишезний — Стаховський — 7:6, 6:4, 6:4; Кубот/Матковський — Долгополов/Молчанов — 6:3, 6:2, 7:6; Янович — Стаховський — 6:1, 7:6, 3:6, 6:3).