І шабля, і шпага

21.07.2015
І шабля, і шпага

Українські шпажисти — чемпіони світу-2015 у команді . (з сайта nffu.org.ua.)

В останні роки перед кожним чемпіонатом світу з фехтування золоті медальні сподівання в Україні вже традиційно покладають на вітчизняних шаблісток. Подвиги Ольги Харлан в індивідуальних змаганнях, власне, як і її звитяги в командних баталіях, напевно, вже варті того, щоб стати прототипом нових мушкетерських історій.

Але головними героями цьогорічного «мундіалю», який упродовж минулого тижня приймала столиця Росії, стали не Харлан iз партнерками і не команда шпажисток на чолі з олімпійською чемпіонкою Лондона Яною Шемякіною.

Сенсаційне «золото» світової першості виграла команда наших шпажистів. Щоправда, не залишилися без нагород й імениті Харлан iз Шемякіною, котрі після «холостих» виступів в особистому заліку допомогли синьо-жовтій фехтувальній команді зібрати в Москві повний комплект нагород ЧС-2015.

Утім вітчизняні шаблістки мали також нагоду здобути «золото», але шлях до вершини підопічним Гарніка Давидяна перекрили господарки змагань. А точніше новоспечена чемпіонка світу в індивідуальних змаганнях Софія Велика, яка своїми наполегливими та продуктивними діями зупинила «синьо-жовтий» колектив. До середини фінального протистояння з росіянками Харлан та К° вели перед у чотири пункти (25:21), однак коли Велика стала в пару з Аліною Комащук, рахунок на табло зазнав кардинальних змін (27:30). Перехопивши ініціативу, господарки помосту вдруге вийти нашим дівчатам уперед уже не дозволили, хоча Харлан, Комащук, Олена Кравацька та Олена Вороніна до останнього залікового пункту не полишали надії на порятунок — 41:45. Хай там як, а московське «срібло» — сьома поспіль командна нагорода українських шаблісток.

Натомість медальний успіх команди наших шпажисток став першим за останні 17 років. Піднявшись на третю сходинку п’єдесталу ЧС-2015, Яна Шемякіна, Олена Кривицька, Ксенія Пантелеєва та Анфіса Почкалова повторили таким чином найкращий здобуток своїх попередниць, досягнутий на «мундіалі» 1998 року. У напруженому поєдинку за «бронзу» Шемякіна з партнерками здолали француженок — 44:42, перед тим у півфіналі поступившись збірній Румунії (24:27). Титул же чемпіонок дістався китаянкам.

А от у змаганнях чоловіків-шпажистів тріумфували представники європейської школи фехтування. Що цікаво, для збірної України подібний успіх — перший у її історії. Богдан Нікішин, Анатолій Герей, Дмитро Карюченко та Максим Хворост по черзі розібралися з командами Куби (45:33), Іспанії (45:33), Росії (34:33), Італії (15:11) та Кореї (34:24). Хоч це дивно, але, з огляду на рахунок, найлегшим для чемпіонів видався фінал. Тоді як найбільш проблематичним було чвертьфінальне протистояння з росіянами, де долю поєдинку вирішив один-єдиний укол, автором якого став лідер команди Богдан Нікішин.