Гра в перемир’я

21.07.2015

У п’ятницю нормандська четвірка постановила, що умови Мінських домовленостей мають бути виконані в повній мірі до кінця 2015 року. Лідери Німеччини, Франції, України та Росії при зустрічі говорили про термінове відведення танків і легких видів зброї від лінії зіткнення на Донбасі, а також вирішили зробити все для демілітаризації і розмінування територій у районі Широкиного та забезпечити безперебійну роботу представників СММ ОБСЄ. Петро Порошенко наполягав, що Україна, на відміну від Росії, дотримується усіх вимог.

Терористи одразу ж заявили про свою нібито готовність відвести важке озброєння. Про це повідомив ватажок самопроголошеної «ДНР» Олександр Захарченко, передає «Радіо «Свобода». Вони заявили, що вирішили відвести свої підрозділи з танками і бронемашинами, якi мають гармати калібру до 100 міліметрів, на три кілометри від лінії контакту на сході України. Винятками будуть так звані «проблемні» зони — райони на північ від Донецька й Дебальцевого, а також Щастя.

Утiм слова лідерів терористів помітно розходяться з ділом, адже кроків у напрямку перемир’я, як показали вихідні, на сході не було зроблено. «Російськими брехливими засобами масової інформації поширена «сенсація», що нібито бандформування псевдореспублік відводять озброєння, навіть «калібру менше 100 мм», від лінії розмежування. Але така інформація супроводжувалася черговими обстрілами позицій сил АТО з заборонених Мінськими домовленостями калібрів артилерії й танків. Особливо з мінометів калібру 82-мм», — повідомили у прес-центрі АТО. Там також наголосили, що сили АТО натомість вже давно відвели своє озброєння на визначені домовленостями відстані.

За підрахунками Штабу АТО, за неділю бойовики шість разів застосували 152-, 122-мм артилерію і танки, вісімнадцять разів — 120-мм міномети. Загалом за день зафіксували 75 обстрілів з боку противника.

За даними групи «Інформаційний спротив», найбільш напружена ситуація зберігається на Донецькому напрямку — на ділянках Красногорівка — північно-західні околиці Горлівки, Піски — північні околиці Авдіївки. У смузі Піски—Авдіївка оперують чотири артилерійські групи бойовиків (26 знарядь ствольної артилерії — в основному, знаряддя Д-30, а також гаубиці «Мста-Б», 22 САУ, як 122-мм 2С1 «Гвоздика», так і 152-мм 2С3 «Акація», зведені в кілька батарей, 6-8 установок 122-мм РСЗВ БМ-21 «Град», які постійно маневрують уздовж фронту на цій ділянці). Крім того, у першій лінії фіксується присутність чотирьох груп бронетехніки бойовиків.

Як альтернатива важкому озброєнню набирає обертів «снайперська війна». «Обидві сторони вельми активно задiюють як окремих снайперів, так і спеціально підготовлені снайперські групи, — написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi» народний депутат Дмитро Тимчук. — Найбільш активно застосовують снайперiв у районі населених пунктів Мар’їнка, Піски, Шуми-Кіровське, Чермалик-Широкине, Новотошківка-Кримське, Щастя, Станиця Луганська». За його словами, в район Моспиного (Придорожного), Олександрівки, Горбатенка бойовики перекидають техніку, пристосовану для проходження мінних полів.

Більше того, ніби всупереч своїм «благим» намірам відступати, бойовики заздалегідь отримали підкріплення з РФ. Протягом минулого тижня спостерігачі ОБСЄ в Україні зафіксували прибуття озброєних людей із Росії на непідконтрольну українській владі територію Донецької області.

За словами заступника голови місії Олександра Хуґа, вони помітили озброєних людей в уніформі, які у мікроавтобусі з реєстраційними номерами так званої «ДНР» і логотипом батальйону «Восток» перетинали кордон у напрямку України у пункті пропуску «Маринівка», що зараз перебуває під контролем «ДНР».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Держдеп закликав американських громадян виїхати з Донбасу та Криму. Американців застерігають щодо поїздок до Донецької, Луганської областей або Криму і закликають виїжджати тих, хто там перебуває.

«Ситуація в Україні непередбачувана та може швидко змінитися. Громадяни США повинні уникати великих скупчень людей та бути готовими до можливих протестів. Особливо потрібно уникати публічних місць в Одесі та Харкові через збільшення терористичних актів у цих містах», — ідеться у повідомленні на сайті Держдепу США, передає УНН.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>