Люди похилого віку більше не стоятимуть у чергах по субсидії

26.06.2015
Люди похилого віку більше не стоятимуть у чергах по субсидії

Проблеми людей Олег Ляшко вивчає при безпосередньому спілкуванні.

Недосяжні субсидії

...Ще сонце не зійшло, а перед відділами соцзахисту вже довжелезні черги. Стоять переважно люди похилого віку. Сиві і втомлені. Ноги гудуть, тиск зашкалює, а вони стоять. По субсидії. Стоять, ніби милостиню просять у держави. Заради чого ж тоді вони все життя тяжко працювали?!.. Від цього видовища серце краялося на шматки.

Майже всі ці люди усе життя чесно і віддано «пахали» на державу, платили податки і, зрештою, заслужили на гідну пенсію та щасливу старість. Принаймні так мало б бути. Насправді ж на ті жалюгідні копійки, що вони отримують у вигляді пенсійних виплат, навіть прожити неможливо — не те, що за «комуналку» заплатити.

Ось і шикуються ці люди у черги по субсидії, щоб хоч якісь копійки з тої пенсії на хліб лишилися. Але ж отримати їх — завдання не з легких. Спочатку потрібно дізнатися, які довідки потрібно зібрати. Інструкції, написані дрібним шрифтом і дивною бюрократичною мовою, навіть в окулярах прочитати і зрозуміти важко. Тих, хто ставить багато запитань, відправляють на сайт в інтернеті. А що воно таке, той «інтернет» — бабуся з дідом у селі поняття не мають. Спека, духота, нерви, купа згаяного часу на отримання скупої інформації. А потім — знову тека паперів, гроші на проїзд і на таблетки — бо нерви не витримують...

Радикальний вихід

Усім зрозуміло, що на субсидії претендують найбільш соціально незахищені верстви населення — це переважно пенсіонери та інваліди. Таких у державі понад 14 мільйонів громадян. Гроші для компенсації їм витрат на комуналку в бюджеті передбачили цілих 25 мільярдів гривень. Але ж через бюрократичні перепони скористатися цими пільгами змогли одиниці — менше 15% від тих, хто на них претендує. Більше того: людей відлякує і те, що у випадку неправильного заповнення паперів їм погрожують штрафом у вигляді подвійної суми субсидії! Букву не ту написав чи цифру переплутав iз переляку — і все, з державою не розрахуєшся! Отже, ці перешкоди стали для більшості громадян нездоланними, через що вони змушені відмовлятися від своїх законних прав.

Дізнавшись про ці проблеми, лідер Радикальної партії Олег Ляшко обурився: «Навіщо стареньких і хворих змушують вистоювати черги та приносити купу довідок, якщо вся інформація і так міститься у пенсійних фондах? Вони і мають подавати ці дані до відповідних соціальних служб для нарахування субсидій». Щоб не бути голослівним і не відкладати проблему у довгий ящик, Ляшко ініціював законопроект про автоматичне нарахування субсидій для пенсіонерів та інвалідів. При першій же нагоді радикал змусив парламент його ухвалити.

Шкода, що раніше такий простий, але водночас геніальний вихід нікому не спав на думку.

Отже, останній крок — підпис Президента. Щойно Порошенко завізує документ, він вступить у дію та спростить життя 14 мільйонів громадян. Після цього старенькі більше не будуть проклинати у чергах по субсидії всіх підряд чиновників. Замість того, попиваючи чай у себе на кухні, будуть згадувати Ляшка, який зекономив їхній час та нерви.