Порох як приправа шеф-кухаря

05.06.2015
Порох як приправа шеф-кухаря

Петро Порошенко під час виступу у ВР. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Не з таким захопленням, як інаугураційну промову, але все ж доволі уважно слухали вчора депутати й журналісти виступ Президента з нагоди щорічного звернення до Верховної Ради. Депутат Володимир Парасюк намагався перекричати Петра Порошенка, волаючи «Продай липецьку фабрику!» (перед цим депутати з БПП завадили Парасюкові вивісити на балконі відповідний плакат). Фракція Олега Ляшка демонстративно залишила залу, але Порошенко виявився стійким, заявивши: «Нелегко в коаліції, я бачу, але іншої коаліції в нас нема».

Про війну та оборону

Президент попередив: повномасштабне вторгнення РФ не виключене. «Військовим слід бути готовим як до відновлення наступу ворога, так і до повномасштабного вторгнення по всьому периметру кордону з Російською Федерацією. Ми маємо бути реально готовими до цього», — підкреслив Порошенко й додав: він хоче, аби дипломати попрацювали над створенням міжнародної коаліції на підтримку України, не допустили б зняття санкцій з РФ до повернення загарбником східних територій, а також Криму.

«На наших східних рубежах ми зупинили найсильнішу армію континенту, адже там проти нас воюють не шахтарі та трактористи, а, як ми довели всьому світу, регулярні, озброєні до зубів підрозділи російських збройних сил. Попри успіхи у створенні Збройних сил України, треба визнати — ми на сьогодні забезпечили хоча і якісно інший, ніж рік тому, але все ще мінімальний рівень обороноздатності держави», — визнав Порошенко. Біда в тому, пояснив Президент, що на сьогодні «не всі діри залатані» й армійці відчувають гострий дефіцит найнеобхіднішого. Принагідно Порошенко відзначив велику роль волонтерів, зауваживши, що державні видатки на оборону значно зросли і зростатимуть іще.

Хай там як, а воєнний стан Порошенко не запроваджуватиме. «Ми не просто зберегли Україну. Під час війни ми зберегли її демократичною. При тому, що на обмеження прав і свобод мали як моральне, так і юридичне право у вигляді закону про воєнний стан, — сказав Президент. — Але я — попри політичний тиск з усіх боків, попри те, що цей режим значно більше влади дає особисто мені — не міг на це піти. Я розумів, яким шоком і випробуванням це стане для моїх співвітчизників». Порошенко нагадав, що запровадження воєнного стану супроводжує введення цензури, заборона політичних партій, комендантські години, загальна мобілізація, конфіскація майна на потреби армії.

Торкаючись ситуації на окупованих територіях, Президент відзначив, що ідеї сепаратизму в Україні не прижилися. «В Кремлі розрахували, що посіяні російськими спецслужбами бацили спровокують епідемію сепаратизму в східних і південних областях. Але ця ідея не знайшла підтримки ніде. І навіть у тимчасово окупованих районах Донецької і Луганської областей сепаратисти утримуються при владі лише завдяки російським багнетам», — сказав він. Відтак проект так званої «Новоросії» на сході України провалився зовсім — над ним його «автори і промоутери кілька днів тому власноруч поставили велику могильну плиту», — резюмував Порошенко.

Порошенко обіцяє: ніхто не стане полегшувати життя незаконній владі, що править бал на окупованих територіях. Жодних соцвиплат на схід не надходитиме, доки там не поновиться мир. «Громадян України на тимчасово окупованих територіях я розглядаю як українських полонених, захоплених загарбниками. Донбасу як невід’ємній частині України готові допомагати не лише ми, а й усі наші закордонні друзі. Але вкладати гроші у відновлення інфраструктури вони стануть лише тоді, коли переконаються, що все відбудоване сьогодні не буде зруйновано повномасштабним російським вторгненням завтра», — підсумував Порошенко.

Про реформи, євроінтеграцію та критику

Говорячи про реформи, Петро Порошенко запевнив присутніх, що процес пішов. «Якщо уявити себе шеф-кухарем, можна сказати, що чимало страв уже в печі. Для якихось підходить тісто, для інших — зібрано всі необхідні інгредієнти. Є й такі страви, що ми з вами навіть не знали їх рецепту», — захопився Порошенко. І додав: особисто він також незадоволений темпами реформ, але сподівається, що до кінця року все суспільство відчує перші результати змін. «Своїм указом я створив Раду реформ (...). П’ять-шість місяців — занадто малий термін для того, щоб відчути результати, але й чаша терпіння у людей переповнена», — зазначив промовець. І вивів красиву формулу: «Реформи ще не на фініші, але вже й не на старті».

Розвиваючи думку щодо змін, Порошенко зізнався: він не задоволений зусиллями геть усіх. Навіть самим собою Президент теж не може пишатися: «Чи задоволений я роботою уряду? Ні. Чи задоволений я роботою Верховної Ради? Очевидно, що теж ні. Скажу більше — я незадоволений і власною роботою». Президент додав, що хоча йому «гріх скаржитися на брак критики в засобах масової інформації і пресі» — мовляв, ніхто не критикує його так, як він сам. Саме тому Порошенко сам собі наказує «подвоїти і потроїти» зусилля для змін в Україні, адже народу живеться дуже несолодко.

Полаявши себе, Президент не забув і про похвалу. Адже це під його керівництвом Україна остаточно відмовилася від «сумнозвісної багатовекторності» і взяла курс на вступ до ЄС та європеїзацію, сказав Порошенко, обходячи непросту для нього тему НАТО.

Петро Порошенко пообіцяв щоденно контролювати виконання плану лібералізації візового режиму з Євросоюзом, аби були підстави сподіватись на скасування віз до ЄС у 2016 році, та повідомив, що за його наполяганням голову Державної міграційної служби Сергія Радутного відправлено у відставку: «Саме по лінії цього відомства європейські партнери пред’явили нам найбільше нарікань».

Серед «проєвропейських» ініціатив Президента — також його пропозиція, аби державні службовці складали іспит на знання англійської мови. Особливо цікаво це виглядає на тлі того, що ВР не підтримала обов’язкове знання держслужбовцями української мови.

Про монополістів та олігархів

Президент зазначив, що нині втрати від картельних змов оцінюються від 10 до 22% ВВП, а до 40% товарів і послуг реалізуються на монополізованих ринках. За його словами, це вбиває стимул до вдосконалення. «Я дав настанову новому голові АМКУ застосувати найкращі світові антимонопольні практики. Я буду діяти з такою ж рішучістю, з якою сто років тому Теодор Рузвельт на основі антитрастівського законодавства припинив зловживання олігархів і повернув США економічну конкуренцію», — пообіцяв Президент.

Порошенко заявив, що, попри опір олігархів, які застосовують проти нього «інформаційні «гради», він не зупинить курс на деолігархізацію. За словами Порошенка, в рамках деолігархізації прийнято «закон про 50+1 % акцій, закон про ринок газу, рішення РНБО про ринок електроенергетики і вугілля», тож «вугільними дотаціями з бюджету ми не будемо годувати вугільно-металургійних баронів... Влада має вести діалог з крупними підприємцями, але бізнес не має права говорити з державою мовою ультиматумів».

Одним з інструментів деолігахізації Порошенко назвав перехід до бюджетного фінансування політичних партій.

Про Росію та її газ

І ще про монополістів, але не внутрішніх, а зовнішніх. Порошенко наголосив: Україні вдалося зістрибнути з російської газової голки. «Це називається: не словом, а ділом, енергетична безпека і диверсифікація... В країні на газовому ринку немає більше посередників, які десятиліттями паразитували у цій сфері. Монополії та шантажу «Газпрому» покладено край», — відзначив Президент. Він зауважив: якщо ще у першому кварталі минулого року наша залежність від російського газу перевищувала 90%, то зараз його частка в експорті не перевищує 37%, плюс «ми вже маємо понад десять постачальників газу з Євросоюзу».

Про найважче позаду

За словами глави держави, є підстави сподіватися, що в економіці ми вже пережили найважче, і з наступного року має початися період повоєнної відбудови країни. «Просив би уряд прискорити хоча б на кілька місяців позиції розгляду інфляції і можливої індексації зарплат і пенсій. Але робити це треба обережно», — сказав Порошенко.

ТЕХНОЛОГІЇ

Власне текст щорічного послання Президента 421 депутати вперше отримали не у вигляді паперового «талмуда», а записаний на електронних носіях — флешках із сувенірними брелоками з вигравіруваними тризубами. За приблизними підрахунками, цей набір коштував держбюджету 84 тис. грн., тоді як на папері це обійшлося б у чотири рази дешевше.

Сам Порошенко похвалився, що він таким чином дбає про довкілля та розвиває електронне урядування.

Принагідно у виступі з трибуни ВР Президент нагадав про впровадження в країні 3G-інтернету й підготовку до наступного рівня: «За кілька років більше половини абонентів буде підключено до системи зв’язку третього покоління. А в 2017 році, я не маю жодного сумніву, відбудеться такий самий прозорий конкурс на аукціон частот 4G».