Двоє в човні, не врятовані Радою

04.06.2015
Двоє в човні, не врятовані Радою

Сергій Клюєв під час виступу на свій захист. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Зав’язка цієї історії мала місце у вівторок: Регламентний комітет Верховної Ради ухвалив рішення про внесення на розгляд ВР питання щодо зняття недоторканності з нардепа Сергія Клюєва та Сергія Мельничука. Питання Мельничука «пішло» легше: комітет погодився зробити Мельничука доступним для слідчих дій, але не дав згоди на його арешт. Учора, в середу, парламент підкріпив своїм голосування попередній вердикт. За притягнення Мельничука до відповідальності проголосували 262 народнi депутати, а за затримання його та арешт — лише 32 і 16 відповідно.
Щодо Клюєва, то його арешту Генпрокуратура не просила. І, тим не менш, профільний комітет не відразу, а лише з другої спроби дав добро на позбавлення його недоторканності. А вчора, під час розгляду питання в сесійній залі, за це рішення проголосували 287 народних депутатів. Сам Клюєв пригрозив прокуратурі Європейським судом iз прав людини.
Від груп «Відродження» та «Воля народу» не проголосував жоден депутат, від «Опозиційного блоку» — один. До того ж спікер Володимир Гройсман, реагуючи на виступ нардепа від Радикальної партії Андрія Лозового, попросив ГПУ розслідувати інформацію про нібито підкуп парламентаріїв, аби вони не голосували за надання згоди на зняття імунітету з Клюєва.

Питання на 250 мільйонів

Заступник Генпрокурора Володимир Гузар, виступаючи на Регламентному комітеті, роз’яснив, що Сергію Клюєву інкримінують корупційні діяння. Конкретно йшлося про виділення в 2010 році 250 мільйонів гривень iз бюджету на погашення відсотків за кредитами підприємству Андрія і Сергія Клюєвих. На той час, нагадаємо, Андрій Клюєв обіймав пост першого віце-прем’єр міністра, а Сергій Клюєв був народним депутатом.

Гроші на клюєвські відсотки виділило Державне агентство з інвестицій за рахунок «субвенцій місцевим бюджетам на виплату допомоги сім’ям iз дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам iз дитинства, дітям інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям». Заслухавши інформацію від Генпрокуратури, Регламентний комітет погодився із тим, що ГПУ внесла подання до парламенту відповідно до закону.

Тобто формально Генпрокуратура діяла правильно. А от по суті її вимоги переконали не всіх. І докази, які представили слідчі, не видалися депутатам переконливими. Члени комітету Світлана Войцеховська та Ірина Єфремова в рамках окремої думки рекомендували спікеру внести подання на голосування в сесійний зал.

До засідання комітету Сергій Клюєв підготувався як до справжнього суду. Він прибув на нього разом iз дев’ятьма іноземними експертами та адвокатами. Останні намагалися переконати присутніх, що йдеться про тривіальну суперечку між об’єктами господарювання, а не про корупцію.

А тим часом члени комітету підкреслювали: якість роботи прокуратури їх не задовольняє. «Я маю бути переконаним, що справа не розсиплеться в суді», — заявив представник «Самопомочі» Павло Кишкар. Генпрокуратура парирувала це, нагадуючи депутатам, що майбутній суд — не їхній головний біль, їхнє завдання — оцінити обґрунтованість подання слідчих. До того ж усі карти ГПУ наразі розкрити не готова. Хіба що на спеціальному закритому засіданні.

Комбат. Депутат. Обвинувачений?

Тепер щодо другого фігуранта. Колишнього комбата батальйону «Айдар» нардепа Сергія Мельничука прокуратура підозрює в організації озброєного злочинного угруповання. Він нібито схиляв своїх «підлеглих» до нападів на підприємства та окремих осіб, а також до викрадень.

Серед постраждалих — діловод батальйону Оксана Капісь (на неї було скоєно напад) та директор концерну «Укрспирт» Михайло Лабутін. Регламентному комітету Мельничук повідав, що Капісь самовільно покинула частину з ноутбуком, в якому містилася інформація про батальйон. І, знайшовши втікачку, Мельничук насамперед викликав міліцію.

А щодо Лабутіна, то тут все іще простіше: з ним Мельничук навіть не знайомий. Нічого не знає комбат і про буцімто проплачений мітинг «айдарівців» під міністерством оборони. Відхрестився Мельничук і від будь-яких «не уставних» контактів iз Рінатом Ахметовим (йдеться про епізод, коли олігарх намагався дати хабар «Айдару» за відхід бійців від ТЕЦ у місті Щастя Луганської області).

Заслухавши обидві сторони — ГПУ та Мельничука (останній теж прибув на комітет iз власними адвокатами, але не такими чисельними, як у Клюєва), депутати засумнівалися у тому, що обвинувачення Мельничуку слід висувати саме за 257-ю статтею ККУ («бандитизм»). Двоє парламентаріїв — член БПП Дмитро Лубенець та представник групи «Відродження» Віктор Бондар — виступили з особливою думкою про недостатні підстави подання прокуратури.

Представляючи подання на Мельничука в Раді, «зам» Генпрокурора Володимир Гузар наголосив: «банда» Мельничука не має нічого спільного з добровольчим батальйоном «Айдар», до того ж свої злочини Мельничук і компанія скоювали не в зоні АТО, а в інших регіонах України. Екс-комбат на це відповів, що всі останні події — не що інше, як болісна реакція влади на його активну боротьбу з корупцією. Наголосивши на політичних мотивах його переслідувань, Мельничук пообіцяв невдовзі «розповісти все».

КОМЕНТАРІ

Народний депутат України і колишній захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко так само має сумніви щодо ґрунтовності роботи, яку провела ГПУ. Зокрема, у справі, що стосується Сергія Клюєва. Він зазначає: «Ніхто не може сказати, що я буду захищати Клюєва, тому що він мені точно, м’яко кажучи, не друг. І я повністю підтримую той слоган, який вивісили в парламенті: Клюєв повинен сидіти у в’язниці. Крім того, він у публічній площині стільки наробив, що можна десять подань на нього подати. Але замість цього Генпрокуратура направляє папірець, який викликає у мене два питання. Або вони домовилися, або в ГПУ — непрофесіонали. Тому що подання на Сергія Клюєва написано, що його брат Андрій Клюєв у невстановленому місці в невстановлений спосіб створив тиск на конкурсну комісію. А це свідчить про те, що Сергій Клюєв скоїв злочин. Якщо ми підтримаємо це подання, то через якийсь час Клюєв принесе нам рішення Євросуду про політичні мотиви цієї справи».

* * *

Депутати Клюєв і Мельничук можуть сісти до в’язниці лише після судових рішень про їхню винуватість. Про це заявив депутат фракції «Народний фронт», радник керівника МВС Антон Геращенко. «Якщо обвинувачувальний вирок буде підтримано апеляційним судом, тоді він набуде законної сили — і в такому випадку Сергій Клюєв і Сергій Мельничук можуть отримати строки позбавлення волі, — або умовні, або реальні; у кожному разі, депутатські мандати вони втратять», — пояснив Геращенко.