Готуй намет, пакуй валізи

03.06.2015
Готуй намет, пакуй валізи

Фестивальний синдром поширюється на українські міста протягом усього літа. (з офіційної сторінки «ЗАХІD FEST» у мережi «Фейсбук».)

Реггі-фестиваль (5-8 червня)

У Харкові (озеро Безлюдівка) відбудеться 4-й Міжнародний реггі-фестиваль. Цьогоріч організатори заходу готують для відвідувачів барабанні джеми, фаєр-фест, екстрим-зони, а також виступи музичних і танцювальних колективів з України, Росії, Австрії, Великобританії і Нігерії, серед яких — Soom T, Selfplayers і Ray Band. Дістатися до місця призначення можна на фірмовому таксі чи «маршрутці», які курсуватимуть протягом усіх днів фестивалю з вокзалу.

«Країна мрій» (20-21 червня)

Цьогоріч фестиваль пройде просто неба у «Пироговi», на околиці Києва. Серед виконавців — гурт організатора фестивалю Олега Скрипки «Воплі Відоплясова», а також «Бумбокс», ТНМК, ONUKA, «Мотор’ролла», «Піккардійська терція», Орест Лютий, Жадан та «Собаки в космосі», Bauci and Brothers, Lemko Bluegrass Band, Млада, Cepasa, Mama diaspora та інші. Тут функціонуватимуть шість майданчиків, у тому числі один iз них буде відповідати за новинку — фестиваль повітряних куль «Монгольферія».

Окрім музичної програми, на «Країні мрій» продаватимуть вироби народного мистецтва, буде книжковий ярмарок, майстер-класи народних ремесел, виставка народного малярства, дитяча галявина, етнічні кухні тощо.

Для туристів з інших міст організовують спеціальні автобуси «Країна мрій», що курсуватимуть iз Вінниці, Умані, Черкас, Білої Церкви, Житомира і Чернігова до столиці безпосередньо до місця призначення. Для всіх охочих діятиме наметове містечко.

«Рок-булава» (20-21 червня)

На Київщині, у Переяслав-Хмельницькому, спортбаза «Переяславль», що на березі Дніпра, перетвориться на оазис музики та відпочинку.

Для меломанів виступлять понад 50 гуртів. Тут будуть не лише українські виконавці з усіх куточків України, а й іноземні виконавці, зокрема Insane з Угорщини. З українських гуртів на сцену серед інших вийдуть «Роллікс», «Догма» та інші.

Alfa Jazz Fest (25-29 червня)

Міжнародний джазовий фестиваль щороку проходить у Львові. Цьогоріч на трьох фестивальних сценах, вхід на дві з яких вільний, виступлять Mike Stern / Bill Evans Band (США), Herbie Hancock (США), Dennis Adu Big Band, Antony Strong, George Benson, Brian Blade (США), George Benson (США), Urban Gypsy (Україна), квартет Юрія Середіна (Україна) та інші.

Крім того, у рамках фестивалю пройдуть майстер-класи відомих джазових музикантів і джем-сейшени в нічних клубах міста.

«Трипільське коло» (26-28 червня)

«Трипільське коло-2015» пройде на пагорбах Ржищева неподалік Києва всьоме. У зв’язку зі складною ситуацією організатори вирішили, що програма фестивалю, ціна квитків і список хедлайнерів оголошуватимуться на початку червня. Відомо, що цьогорічний івент пройде під  гаслом «Запалюємо серця!», а тематика фестивалю торкнеться проблем реалізації соціальних програм. Стихією «Трипільського кола» стане Вогонь. Фестиваль проводить музичні, фотоконкурси, змагання з ленд-арту. Це екокультурна територія, де етномузика на кількох сценах гармонійно співіснує з народними танцями, мистецтвами, модою. Ідеологія «Трипільського кола» повертає учасників до витоків народної міфології.

«Шипіт» (1-7 липня)

Традиційно на околиці села Пилипець, що на Закарпатті, напередодні свята Івана Купала на фест з’їжджаються тисячі неформалів, охочих відпочити від умовностей і цивілізації. Біля карпатського водоспаду 15 м заввишки традиційно святкують Івана Купала. Коли фестиваль закінчується — точно не відомо нікому. Він триває, доки не поїдуть останні учасники. Намети, хороший настрій, бажання відпочити від усього світу — обов’язкові.

«Файне місто» (3-5 липня)

Територія міжнародного аеропорту «Тернопіль» перетвориться на епіцентр музики. Фестиваль «Файне місто», незважаючи на «молодий» вік, із кожним роком заявляє про себе все гучніше. Цьогоріч він має всі шанси стати одним із наймасштабніших рок-фестивалів країни.

На заході буде чотири сцени — Main stage, Tribute stage, Dark stage і Light stage. Серед хедлайнерів фестивалю — гурти «BRUTTO», «Бумбокс», The HARDKISS, O.Torvald, All Faces Down (Австрія).

Планується велика кількість українських артистів — «Один в каное», Brunettes Shoot Blondes, Vivienne Mort, daKooka, Zapaska, Panivalkova та інші.

Одеський міжнародний кінофестиваль (10-18 липня)

Конкурсна програма цьогорічного фестивалю складатиметься з двох розділів: міжнародна конкурсна програма повнометражних фільмів і окрема українська національна конкурсна програма. Програмний фокус — фільми напрямку «арт-мейнстрім». Відомо, що на місце в конкурсній програмі претендують 670 стрічок iз 75 країн світу, серед яких — 163 українського виробництва. Організатори фестивалю приготували кілька сюрпризів для відвідувачів. Зокрема, в Одесі покажуть відреставровані «короткометражки» піонерів кінематографа — братів Луї і Огюста Люм’єр, а на Потьомкінських сходах уже традиційно проведуть кіноперформанс «Людина з кіноапаратом». У рамках ОМКФ-2015 відбудеться  фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест». Родзинкою фестивалю стане кінопоказ витворів світової класики в супроводі симфонічного оркестру.

Фестиваль фарб холі Color festivali Ukraine (11 липня)

Щорічне індійське свято весни і яскравих фарб «Холі» пройде у Києві на території Льодового стадіону. Традиційно на фестивалі відбудуться масові гуляння, обсипання фарбами з натуральних барвників і обливання водою. Крім того, організатори вже анонсували виступи «Ярмака», Epolets, «Клей Угрюмого», Тарабарової та ін.

«Черемош-фест» (24— 26 липня)

Відоме село Криворівня на Гуцульщині у мальовничих Карпатах привертає увагу багатьох людей до рекреації та туризму в долині ріки Черемош. Любителів музики організатори вирішили зацікавити поєднанням музичної, художньо-культурної і туристичної складових. Гості фестивалю протягом двох днів зможуть взяти участь у сплавах порогами Черемоша, здійснити велосипедні та кінні прогулянки, навчитися створювати місцеві сувеніри, а ввечері насолодитися виступами KozakSystem, LosColorados, «КораЛЛі», «ДримбаДаДзиґа», «Триста8ісім», «Фліт», «Один в каное».

Писаний Камінь, Довбушеві Комори, оспіваний у «Тінях забутих предків» хребет Ігреця, Терношорське урочище, кінні прогулянки, веломандрівки, туристична переправа через рiчку й інші задоволення у поєднанні з музикою традиційно безкоштовні.

«Бандерштат» (31 липня — 2 серпня)

Всеукраїнський фестиваль української альтернативної музики був уперше проведений 2007 року й відтоді став щорічним. «Бандерштат» — це мистецький сплав сучасної української музики, національної ідеї та пропагування життєвої активності й здорового способу життя. Цьогоріч фестиваль відбуватиметься у Луцьку на території Парку культури та відпочинку імені Лесі Українки (іподром). Організатори вирішили присвятити його питанню розбудови нашої країни, пошуку шляхів та можливостей для втілення усіх задумів молодого покоління українців. Під час фестивалю будуть діяти три сцени: велика, нічна та для участі молодих гуртів із різних куточків України. Також під час «Бандерштату» відбудуться дві знакові події: патріотичний сплав на байдарках річкою Стир до смт Колки — місця, де була створена Колківська республіка УПА та проведення авто/мото/велопробігу вулицями Луцька, присвяченого пам’яті провідника ОУН Степана Бандери. Окрім музики, на фестивалі буде представлено літературну сцену, спортивно-розважальні заходи, виставки та ярмарка. Серед музичних виконавців —  Onuka, O.Torvald, РОЛЛІКС, Тартак, Карна, Тінь Сонця та інші.

«Woodstock Ukraine» (7-9 серпня)

Перший у світовій історії Woodstock Festival відбувся 15-17 серпня 1969 року в Бетелі (штат Нью-Йорк) і зібрав близько півмільйона людей. Гаслом були слова: Peace, Love and Happiness. З 2006 року він є невід’ємною частиною фестивального літа України. Фестиваль Woodstoсk Ukraine традиційно є безкоштовним і присвячений благодійності, розвитку волонтерського руху в Україні та волонтерам ВБФ «Серце до серця». «Цьогорічний фестиваль Woodstock Ukraine є відголоском Woodstock’69, оскільки ми також показуємо своє ставлення до війни! Девізом нашого українського Woodstock’2015 стане «Мир, музика, любов!» — наголошують організатори. Фестиваль проходитиме у Свірзькому замку на Львівщині.

«ЗАХІD FEST» (14-16 серпня)

В Україні це наймасштабніший open-air фестиваль української музики. З 2009 року проходить на Львівщині, організований групою молодих ініціативних людей, фестиваль триватиме протягом трьох днів. Цьогоріч чотири сцени та великий набір вітчизняних і зарубіжних виконавців привернули увагу любителів фестивалю та викликали неймовірний попит на квитки. Строкатий список виконавців на різний смак заманює багатьох меломанів. Серед них — Alina Orlova, Kadebostany, Onuka, Panivalkova, the Exploited, Dead By April, Жадан та «Собаки в космосі», Brutto, Matisyahu, Ill Nino, Oomph!, «Воплі Відоплясова», «Бумбокс», Vivienne Mort та інші.

«Схід-рок» (22-23 серпня)

Гості цього фестивалю зможуть насолодитися і відомими українськими гуртами, і закордонними зірками у Тростянці на Сумщині. Зокрема, для них виступатимуть BRUTTO (Білорусь), MadCraft (Фінляндія) та українська група O.Torvald.

Крім того, фестиваль проводять у фортеці ХVІІІ століття Круглий Двір. Тож меломани зможуть слухати музику, відпочивати з друзями і знаходити нових знайомих, а також насолоджуватися старовинною архітектурою.

МУЗИКА НА ЕКСПОРТ

Український folktronic-проект ONUKA та колоритнийи етно-гурт «ДахаБраха» представлять Україну на одному з найбільших фестивалів Європи — Sziget. Виступ ONUKA відбудеться в Угорщині 11 серпня 2015 року. Ольга Єрмак, представниця Sziget Festival Україна повідомила: «Ми раді, що конкурс привернув увагу до сучасної української музики і вивів на перші позиції гідних уваги артистів у різних стилях. Нам, як представникам Sziget в Україні, без сумніву, буде приємно представити публіці фестивалю переможця — гурт ONUKA. В ньому сконцентрована сучасна Україна і наша етнічна ідентичність — те, чим ми з вами пишаємося і чим відрізняємося від інших. Повний зал і черга на фіналі та відразу два самобутні українськi артисти цього літа на Острові Свободи надихають і підтверджують, що українська музика справді є актуальною, модною і цікавою і в Україні, і у світі».