Подарунок долі

13.05.2015
Подарунок долі

Артем Федецький не дозволив лідерам «Наполі» продемонструвати весь свій потенціал. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

За майже чверть століття, що українські клуби виступають в європейських кубках, їм не раз доводилося потерпати від так званого суддівського фактору, який чомусь практично завжди «підігрував» їхнім суперникам. Утім у зустрічі «Дніпра» та «Наполі», що відбулася в рамках першого півфіналу Ліги Європи-2014/15, арбітри прийняли помилкове рішення на користь нашого клубу. «Невже боковий суддя не бачив того офсайду?!» — після матчу не приховував свого обурення словацький лідер неаполітанців Марек Гамшик. Не зафіксувавши на 81-й хвилині матчу в Євгена Селезньова очевидне положення поза грою, суддівська бригада на чолі з норвежцем Свейном Моеном допомогла команді Мирона Маркевича зрівняти рахунок і вивезти з Неаполя результативну нічию — 1:1. При цьому статистика ударiв у бiк ворiт — 15:3 на користь iталiйцiв!

Без сумніву, «ляп» норвезького «лайнсмена» — непоганий подарунок футбольної долі, який дає «біло-синьо-блакитним» хороші перспективи вперше в історії клубу зіграти у фіналі єврокубкового турніру. «Ми всіма думками в матчі-відповіді з «Наполі», — заявив наставник дніпропетровців після домашньою поразки «Зорі» в 23-му турі чемпіонату країни. Ця невдача відкинула «Дніпро» в турнірній таблиці з другої «лігочемпіонської» позиції. Проте, схоже, на даному історичному етапі пріоритети у «дніпрян» зовсім інші.

Хоча, як відзначає сам Мирон Богданович, досягти успішного результату в повторному двобої з італійським клубом буде дуже складно. За словами Маркевича, у Неаполі господарі повністю переграли його підопічних, тому необхідно готуватися до дуже напруженого протистояння в Києві.

Усі квитки на матч, що почнеться завтра о 22-й годині на НСК «Олімпійський», уже продані, відтак уперше в сезоні на єврокубковому матчі «Дніпра» в столиці України збереться аншлаг. А це непоганий козир у руках «дніпрян», яких у матчі-відповіді влаштує і «суха» нічия.

Цiкаво, що за весь час своїх виступів на євроарені «Наполі» ще жодного разу не вдавалося проходити до наступного раунду змагань після домашньої нічиєї.

А «Севілья», яка виступає в статусі чинного переможця ЛЄ, практично гарантувала собі участь у фіналі, розгромивши в домашньому півфіналі кривдницю київського «Динамо» — «Фіорентину» — 3:0.

ТАБЛО

Ліга Європи. Півфінали. Перші матчі. «Наполі» (Італія) — «Дніпро» (Україна) — 1:1 (Д. Лопес, 50 — Селезньов, 81;

«Н»: Андухар, Гулам, Брітос, Альбіоль, Маджо, Д. Лопес (Гаргано, 71), Жоржиньйо, Інсіньє (Мертенс, 82), Гамшик, Кальйєхон (Габбьядіні, 77), Ігуан; «Д»: Бойко, Матос, Чеберячко, Дуглас, Федецький, Федорчук, Канкава (Безус, 69), Ротань, Коноплянка, Лучкевич (Гама, 57), Калинич (Селезньов, 80)), «Севілья» (Іспанія) — «Фіорентина» (Італія) — 3:0 (А. Відаль, 17, 52; Гамейро, 75).

 

КАДРИ

Воротар молодіжної команди «Наполі» Микита Контіні-Барановський, який має паспорти громадянина України та Італії, висловив бажання виступати за «синьо-жовту» збірну. Як свідчить 19-річний футболіст, він із нетерпінням чекає пропозиції з України. За словами молодого кіпера, ним уже цікавляться скаути італійської «молодіжки», щоправда, головним пріоритетом у кар’єрі він вважає команду своєї Батьківщини.