Ян Стрелюк: Критика не має бути огульною

07.05.2015
Ян Стрелюк: Критика не має бути огульною

Ян Стрелюк.

На брифінгу прокурора Полтавської області, старшого радника юстиції Яна Стрелюка журналісти нагадали останньому про недавній мітинг під стінами обласної прокуратури, на якому, зокрема, прозвучало звинувачення з вуст активістів із Кременчука в тому, що з її вини затягуються розслідування резонансних справ, і попросили Яна Володимировича уточнити, про які саме резонансні справи йдеться.

— Із цими представниками громади Кременчука намагався зустрітися мій перший заступник, щоб з’ясувати якраз це ж саме питання: про які кримінальні провадження, що, на їхню думку, затягуються, ідеться? — поінформував прокурор області. — Стосовно вбивств кременчуцьких судді Олександра Лободенка та міського голови Олега Бабаєва, то, як ви знаєте, слухання цієї справи відбувається в Кобеляцькому районному суді, там уже сформовано склад присяжних, допитують обвинувачених у цьому провадженні. З-поміж інших претензій — тиск на малий та середній бізнес. За приклад навели одне з підприємств, на якому проводили обшук працівники Податкової інспекції та митниці. Я викликав директора цього підприємства й поцікавився, чи є в нього якісь запитання до прокурора. Він відповів, що нікого не уповноважував займатися його проблемами. Не буду стверджувати, що всі прокурори кришталево чисті й бездоганно виконують свої службові обов’язки. Але можу провести відповідну перевірку, тільки коли мені нададуть конкретні факти.

— Активісти залучилися підтримкою пана Євгена Храброва, який закидав певні звинувачення стосовно вашої діяльності в Обухові Київської області. Що мається на увазі? — допитувалися медійники.

— Для мене було дивним, що в деяких засобах масової інформації цього чоловіка назвали правозахисником. Я його знаю. Це адвокат з Обухова, де я колись працював прокурором району. Виконуючи обов’язки адвоката, він якось завітав до мене на прийом і намагався «вирішити питання» стосовно умисного вбивства. Моя реакція, може, й була жорсткою: я його просто вигнав iз кабінету. Тож недаремно він говорить, що в нас були якісь «стосунки». А от щодо так званих представників громадськості Кременчука, то не можу назвати їхніх прізвищ, бо вони мене потягнуть до суду, але всі ми знаємо ваших колег із телерадіокомпанії «Візит» (так само, як і те, хто є обвинувачуваним у кримінальному провадженні щодо вбивства судді Лободенка й колишнього міського голови Бабаєва). Так от, представники громади Кременчука здійснили останній виїзд на автобусі до Полтави саме під приміщення цієї телерадіокомпанії. Розумієте? А щодо місцевих полтавських активістів, то я з усіма ними спілкуюся: вони нерідко приходять до мене на прийом з якимись, вибачте, «шкурними» питаннями. Одному хочеться закрити автозаправну станцію. Я вже втомився пояснювати, що це не в компетенції прокурора, потрібно звертатися до суду. От і на останній сесії обласної ради почув звинувачення: ви, мовляв, не перевіряєте законності відведення земельних ділянок. Але як, якщо в мене немає таких повноважень? Тож і складається враження, що громада нібито невдоволена роботою прокуратури. Колеги мені повідомили, що журналістам із Громадського телебачення так звані активісти заявили, нібито готують колективне звернення про мою відставку. Але на пряме запитання, які ж підстави для звільнення, вони взагалі не можуть нічого відповісти. Звісно, у нас є прорахунки в роботі, і ми це визнаємо. Але претензії мають бути конкретними, критика — не огульною.