Інтеграція з ЄС: туго, але невпинно

07.05.2015

Європейський Союз наполягає на тому, що угода про вільну торгівлю з Україною має набути чинності з 1 січня 2016 року, незважаючи на вимоги Росії відстрочити початок роботи документа ще на рік. Про це повідомляє агенція «Рейтер» з посиланням на проект спільної декларації, яку приймуть за підсумками ризького саміту «Східного партнерства» 21-22 травня.

У декларації зазначено: хоча ЄС бажає обговорити занепокоєння Росії, але виконання угоди «буде вищим пріоритетом для ЄС та його партнерів на найближчі роки». Водночас із проекту декларації прибрані будь-які серйозні пропозиції для зближення з ЄС для Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії та Молдови через побоювання спровокувати Кремль. Зокрема, в документі не згадується про прагнення України, Грузії і Молдови вступити в ЄС.

У проекті ризької декларації також сказано, що Євросоюз не скасує візовий режим з Україною і Грузією і що країнам потрібно спершу провести реформи за зразком Молдови.

Напередодні, у вівторок увечері, посол Росії при Європейському Союзі Володимир Чижов заявив, що офіційно звернувся до ЄС із проханням відкласти до 2017 року вступ в дію торговельної частини Угоди про асоціацію з Україною. Чижов визнав, що європейська сторона відкидає таку вимогу. Але Москва сподівається на перегляд позиції Брюсселя.

Як відомо, у вересні 2014 року Росія домоглася того, щоб початок дії зони вільної торгівлі було відкладено до 1 січня 2016 року. На цей період для України діє режим односторонніх торговельних преференцій (українські товари експортуються до ЄС без мит, зворотний імпорт обкладається митами). Водночас такий режим не стимулює Київ проводити реформи, яких вимагає повноцінна дія ЗВТ, через що експерти жорстко критикують односторонній режим.