Вільніші за вільних

07.05.2015
Вільніші за вільних

Олег Сенцов вважає себе набагато вiльнiшим, нiж переважна бiльшiсть росiян, якi, за його словами, «живуть у чеховському футлярi i звiдти через дiрочку люблять Путiна». (з сайта zik.ua.)

11 травня минає рік, як у Криму був викрадений і доправлений до Москви український режисер Олег Сенцов. 30 квітня слідчий комітет оголосив про завершення слідства у його справі, тож зараз режисер та його адвокат знайомляться з матеріалами слідства. Олегу Сенцову загрожує 20 років ув’язнення. Учора російський суд продовжив термін його утримання за ґратами ще на два місяці.

Нагадаємо, що українцю та ще трьом його колегам інкримінують створення злочинного угруповання і підготовку терактів. Двоє обвинувачених — Геннадій Афанасьєв та Олексій Чирній — під тиском слідства визнали «вину» і отримали 7 років колонії. Олег Сенцов та Олександр Кольченко назвали справу повністю сфабрикованою і провини своєї не визнають.

Про своє ставлення до справи Олег Сенцов відкрито заявив у листі, який днями оприлюднили адвокати режисера. «Відразу скажу, що почуваю я себе добре. І зовні, і внутрішньо. Ні про що ніколи не шкодую і ні на що ніколи не сподіваюся. Просто живу. Зараз я живу у в’язниці, от і вся моя життєва позиція. Вважаю себе набагато вільнішим, ніж переважна більшість росіян, які живуть у чеховському футлярі і звідти через дірочку люблять Путіна», — написав він.

Світова громадськість продовжує спроби домогтися звільнення Сенцова та інших політв’язнів, незаконно утримуваних у Москві. 11 травня у Києві в кінотеатрі українського фільму «Ліра» відбудеться День солідарності з політв’язнем, у рамках якого знову демонструватиметься його стрічка «Гамер». Виручені кошти вкотре передадуть його родині.

Цього ж дня свій день народження за ґратами святкуватиме і українська льотчиця Надія Савченко. Захист ув’язненої закликає небайдужих долучитися до акції #FreeSavchenko. «З днем народження українського пілота і найвідомішого у світі політв’язня Савченко привітають багато людей, у тому числі й глави держав. 11 травня я обіцяю масу сюрпризів», — пише Марк Фейгін у своєму «Твіттері».

ПОВЕРНЕННЯ

 

Минулого тижня обласний суд російського міста Бєлгород своїм рішенням змінив вирок українському студенту, активісту Євромайдану Юрію Яценку з двох років до 9 місяців. Отже, уже 9 травня він має опинитися на волі.

Юрій Яценко є одним з українських в’язнів у Росії і був арештований рік тому, майже синхронно з Олегом Сенцовим. Юрію інкримінували незаконне зберігання вибухових речовин, але поза протоколами ФСБ намагалося вибити з нього зізнання в підготовці терактів на території Росії. «Ми вирвали Юрія з лап правоохоронців, треба вимагати його реабілітації: скасування вироку, визнання його незаконним, адже в діях Юрія взагалі не було складу злочину. Людина майже рік провела в казематах, держава має йому це якось компенсувати», — каже адвокат хлопця Петро Заікін.

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>