Одна на двох

30.04.2015
Одна на двох

Першим номером збірної України на командному ЧС-2015 був Руслан Пономарьов. (з сайта tsaghkadzor2015.fide.com.)

Напевно, чекати однаково високого результату від нашої жіночої та чоловічої збірних на командному чемпіонаті світу було марно, адже незадовго до цих стартів українські шахістки пройшли складні випробування на індивідуальному «мундіалі», де, нагадаємо, світову корону здобула львів’янка Марія Музичук.

Їхня виснаженість, від якої за короткий час, очевидно, позбавитися дівчатам не вдалося, проявилася вже на старті змагань, коли наші шахістки несподівано поступилися збірній Польщі. Зібратися з силами українки, які, до слова, захищали чемпіонський титул, намагалися по ходу турніру, проте після переможного сплеску наступав черговий спад. Дві додаткові поразки прямим конкуренткам за медалі — росіянкам та грузинкам — залишили наших дівчат за межами п’єдесталу. А набравши однакову кількість очок із командою Індії, українські шахістки розділили з ними четверте-п’яте місця. Кращим гросмейстером у нашій збірній стала чинна чемпіонка світу Марія Музичук, яка, граючи на другій дошці, здобула другий особистий результат (5,5 очок із 8). Решта наших збірниць продемонстрували вельми скромний результат. Інша справа — команда Грузії, яка колективними зусиллями здобула на ЧС, що проходив у Китаї, майже абсолютний результат. Лише в одному з дев’яти поєдинків (нічия з росіянками) грузинським шахісткам не вдалося перемогти.

Також свого роду «абсолют» на командній першості світу вдався чоловічій збірній Китаю, яка змогла набрати очки в усіх без винятку поєдинках. Власне, залишившись непереможними, китайські гросмейстери здобули планетарне «золото», яке стало для них гармонійним доповненням до найвищого олімпійського титулу. Відзначимо, що тривалий час чемпіонську гонку очолювала українська команда, проте несподівана поразка в передостанньому турі збірній США змусила наших шахістів обмежитися на ЧС срібним комплектом нагород. Найкращий персональний результат у нашій збірній показали Василь Іванчук та Юрій Криворучко. Досвідчений ветеран «синьо-жовтих», граючи на другій дошці, назбирав другу суму балів (5,5 із 9), а його молодший земляк посів аналогічну позицію в рейтингу шахістів, що змагалися за четвертим ігровим столом (4,5 із 6).