Можайському сподобалося б

04.03.2015
Можайському сподобалося б

Розкішне приміщення музею нині перебуває у плачевному станi. (з сайта sergekot.com.)

Про необхідність ремонту Музею авіації у селищі Вороновиця, що за 20 кілометрів від Вінниці, говорили не один десяток років. Та все якось грошей не вистачало. І от нарешті у рамках програми «Підтримка економічного розвитку громад» Євросоз виділяє 300 тисяч євро на відновлення приміщення і створення інфраструктури місцевого Музею авіації Олександра Можайського.

Архітектурно–парковий комплекс палацу Грохольських, де розташований Музей української авіації та космонавтики, є пам’яткою XVIII століття. Триповерховий палац збудований у стилі раннього класицизму. У 1867 році помістя придбав Микола Можайський, а після його смерті тут поселився його брат, майбутній винахідник планера Олександр Можайський.

На честь перебування Олександра Можайського у Вороновиці в 1971 році було засновано Музей авіації і космонавтики України. Основу музею становлять документи, фотографії, книги, речі, пов’язані з розвитком авіації, космонавтики та технічними досягненнями XX століття, а також меморіальні предмети, що належали Можайським.

На жаль, зовнішній фасад приміщення нині перебуває в плачевному стані. За роки незалежності України його жодного разу капітально не ремонтували. Реставрацію будівлі фахівці оцінюють не в один мільйон гривень.

Перший транш грантових коштів для реалізації проекту Вінницька райрада, облдержадміністрація та партнер в особі ГО «Україна—Польща—Німеччина» отримають у найближчі місяці. Всього ж проект розрахований на два роки. За словами керівника ресурсно-інформаційного центру «Громади Вінниччини» Андрія Кавунця, на повну реконструкцію старовинної садиби — пам’ятки архітектури XVIII століття — грошей ЄС не вистачить. На ці гроші планують утеплити будівлю, відремонтувати дах, замінити вікна та виконати косметичний ремонт приміщень. Також планується повне відновлення фасаду будинку та часткова реконструкція історичного парку зі старими деревами. Крім цього, в музеї авіації створять турбюро, власний сайт, щоб зробити установу привабливою насамперед для туристів з інших регіонів і країн.

Як зазначив координатор проекту Юрій Царук: «На Поділля туристи повинні їхати, орієнтуючись не лише на готелі та ресторани, а передусім на унікальну історію, автентичні традиції, оригінальні пам’ятки. Саме цього ми хочемо досягнути. Щоб до палацу Грохольських-Можайських у Вороновиці ходило не дві тисячі відвідувачів на рік, а 20 тисяч. І щоб це були не лише групи вінницьких студентів або учнів, а й гості з усієї України та іноземці».

Власне, метою проекту є розвиток економічного потенціалу Вінницького району, зокрема й через відродження туристичної зони. Щоб приваблювати туристів у регіон не лише світломузичним фонтаном, музеєм Пирогова та ставкою Гітлера «Вервольф», а й об’єктами, які заслуговують не меншої уваги.