Наступ — гідність українців

11.02.2015
Наступ — гідність українців

Бійці полку «Азов» біля звільненої будівлі Павлопільської сільради.

Провівши майже півроку в «глухій» обороні, в режимах вимушеного припинення вогню та односторонньої тиші, українські війська нарешті перейшли у контрнаступ. Сталося те, до чого керівництво країни вже більше тижня закликали військові експерти та окремі політики: доки ворог стягнув більшість сил до Дебальцівської дуги, намагаючись будь-що замкнути сили АТО у новий котел, варто завдавати ударiв та контратакувати на інших напрямках фронту, нині послаблених противником. Так і сталося. Учора вранці бійці Нацгвардії МВС розпочали потужний повномасштабний наступ під Маріуполем, де, швидко прорвавши оборону бойвиків, розпочали звільнення навколишніх населених пунктів. Уже за кілька годин синьо-жовтий прапор знову замайорів над сільрадами Павлополя (на північ від Маріуполя), Комінтернового та Широкиного (від цього приморського села рукою подати до окупованого прикордонного райцентру Новоазовськ). На момент здачі цього номера «УМ» до друку запеклі бої точилися за інші навколишні села, заскочені зненацька бойовики та російські загарбники відступали. Наші бійці звільнили ще два села — Лебединське та Бердянське.

«Зранку полк «Азов» розпочав наступальну операцію в напрямку Новоазовська. Висока інтенсивність ведення вогню. З обох боків застосовується зброя різного калібру. Ворог задіяв бронетехніку. Російська авіація тричі перелітала кордон, однак удару по наших силах не завдавала. «Азов» розгортає наступ на Саханку. Взято перший блокпост. Починається штурм Октября», — так учора повідомив про контрнаступ полк спецпризначення Нацгвардії МВС «Азов» у соцмережах.

Але не «Азовом» єдиним. Для координації і контролю лінії оборони під Маріуполем сюди особисто прибув секретар РНБО Олександр Турчинов. У самому ж наступі взяли участь й інші підрозділи МВС та ЗСУ. За словами радника глави МСВ Зоряна Шкіряка, під час звільнення Широкиного від бойовиків був поранений боєць спецпідрозділу ГУБОЗ МВС «Сокіл», водночас українські військові знищили значну кількість військової техніки та живої сили супротивника. Після звільнення Комінтернового ворог від безсилої лютi обстріляв село з «Градів».

«Українські військові повертаються на лінію розмежування, зафіксовану Мінськими домовленостями. Наразі триває контрнаступальна операція», — так пояснив дії сил антитерору на Приазов’ї речник АТО Андрій Лисенко. «Ворогу завдано дуже серйозних бойових втрат. Розбивши російсько-терористичні угруповання навколо Маріуполя, наші війська забезпечили надійну оборону міста, захистивши від артилерійських обстрілів мирних жителів», — додає пан Турчинов.

Водночас ситуація навколо Дебальцевого залишається складною. У понеділок-вівторок найзапекліші бої точилися за так звану «дорогу життя» — трасу Артемівськ—Дебальцеве, по якій вивозили мирних жителів i доставляли продукти та боєприпаси захисникам міста. Контроль над окремими ділянками «дороги життя» кілька разів переходив iз рук у руки. «Казати про зафіксовану позицію тут зараз неможливо, тому що ситуація швидко змінюється. Проти української армії спрямовані дуже великі сили», — зазначає пан Лисенко.

За даними групи «Інформаційний спротив», ще позавчора під Дебальцевим бойовикам вдалося відтіснити українські війська за декількома напрямками, тоді як удари української артилерії по районах зосередження й шляхах висування ударних тактичних груп супротивника лише відтягнули початок атак і дали частковий ефект. Але вже вчора прес-центр АТО повідомив, що тактика ворога — збільшення кількості нічних штурмів та розвідка боєм — не спрацювала, адже військові злочинці відступили зі значними втратами. У Міноборони додали, що ситуація навколо Дебальцево знаходиться під контролем ЗСУ, наші підрозділи перегруповуються, до місця бойових дій підтягуються військові резерви та техніка. Серед іншого, на схід від Дебальцевого сили АТО з «Градів» накрили роту з так званої бригади терористів «Призрак», якою командує Олексій Мозговий.

Учора пообіді ворог огризнувся: загарбники двічі обстріляли Краматорськ із систем реактивного вогню «Торнадо», намагаючись поцілити в головний штаб АТО, розташований на аеродромі. За словами начальника обласної міліції Донеччини В’ячеслава Аброськіна, район влучення снарядів — аеродром і вулиці поблизу. Є жертви серед військових та мирного населення. За попередніми оцінками, двоє людей загинуло, дев’ятеро поранено.

А ТИМ ЧАСОМ...

Під обстріл бойовиків потрапила і територія Чорнухінської виправної колонії суворого режиму №23 у Луганській області, де в мирний час утримували близько тисячі засуджених за важкі злочини. Більшу частину в’язнів вдалося вивезти до початку активних бойових дій, ще 375 чоловік залишилося. За інформацією очевидців, яка з’явилася в інтернеті, до воріт колонії під’їхав джип із встановленим на даху гранатометом і почав методично розстрілювати в’язнів, які були на подвір’ї. За іншими даними, бойовики обстріляли в’язнів із «Градів» під час спроби адміністрації установи вивезти їх. У результаті більше трьохсот в’язнів загинуло або було поранено, решта — розбіглися.

Місцеві мешканці, що залишилися в Чорнухiному, сидять у підвалах, рятуючись від обстрілів, повідомив «губернатор» Луганщини Геннадій Москаль. «Для порятунку людей потрібен гуманітарний коридор і  гарантія бойового затишшя. Мирних мешканців необхідно вивезти із селища якомога швидше, інакше всі вони можуть загинути. Зараз у Чорнухiному, без перебільшень, справжня гуманітарна катастрофа», — зазначив він.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>