Програшна психологія Будапешта

10.02.2015
Програшна психологія Будапешта

У матчах за збірну Еліна Світоліна не змогла продемонструвати свій найкращий теніс. (з сайта sapronov-tennis.org.)

Без сумніву, не на такий фінал розраховувала жіноча збірна України в поточному розіграші Кубка федерації. Але замість легкого виграшу своєї підгрупи в І Євро-африканській зоні та подальшого протистояння з білоруською збірною на чолі з іменитою Вікторією Азаренко за право участі в раунді «плей-оф» Світової групи, до якого прицільно готували нашу збірну загалом та її лідера Еліну Світоліну зокрема, нашим дівчатам довелося боротися за 9-10 позиції в І ЄАЗ.

Залучившись підтримкою відомого харківського тенісного мецената Юрія Сапронова, на початку змагального року «синьо-жовті» провели двотижневий підготовчий збір у ОАЕ, де капітан команди Наталя Медведєва змогла добре познайомитися з кандидатами до збірної. Тоді, після оглядин, Медведєва заявила, що питань у неї немає лише по одній позиції — першій ракетці країни Еліні Світоліній. Утім вийшло так, що саме Еліна стала в Будапешті слабкою ланкою «синьо-жовтих». Без сумніву, від 26-ї ракетки планети очікували яскравого й переможного тенісу, а вийшло так, що із трьох «одиночних» матчів у групі найрейтинговіша тенісистка «пульки» виграла лише один.

Утім провину за гучний «проліт» в останній день змагань українська збірна має розділити порівну на всіх. Власне виграли б українки бодай один із трьох матчів у британок — саме вони б стали переможницями квартету «В». Проте три поспіль «бублика» відкинули команду Медведєвої з першої на третю сходинку в «пульці». Юрій Сапронов, який у перших рядах палко підтримував українську збірну, після другого дня змагань сказав, що Світоліна перебуває не в найкращому психологічному стані. Однак харківський бізнесмен, який, нагадаємо, вже давно курирує тенісну кар’єру Еліни, передбачив, що прима українського тенісу спіймає в Будапешті свою гру й допоможе нашій збірній повернутися в Світову групу.

Але і після переможного проблиску, який стався у грі Еліни під час матчевої зустрічі №2 проти збірної Ліхтенштейну, Світоліну знову накрила «депресивна хвиля». Як і в стартовий день турніру, коли найсильніша українська тенісистка програла в трьох сетах представниці другої сотні — туркені Буюкакчай (117), завершальний тур групових змагань знову приніс їй повне розчарування. Лідер української збірної поступилася 38-й ракетці WTA Хізер Ватсон. Перед тим «бублика» схопила друга тенісистка України Леся Цуренко. Виправити ситуацію намагалася наша пара, проте Ольга Савчук та Світоліна в другій партії не змогли використати кілька «матч-болів», реалізація яких залишила б нашу збірну на першій позиції в групі.

Події, які надалі розгорталися в Будапешті, для української збірної вже не мали ніякого турнірного значення. Як і прогнозувалося, одна з путівок до «плей-оф» Світової групи дісталася збірній Білорусі, котра, завдячуючи потужній грі екс-першої ракетки планети Вікторії Азаренко, у вирішальному матчі угорського турніру переграла британську команду. А наші дівчата в матчі за 9-те місце здобули перемогу над болгарками. Вочевидь це слабка втіха для колективу, перед яким стояло значно серйозніше завдання. Що ж, наступна спроба підвищитися в класі буде за рік.

ТАБЛО

Кубок федерації. Перша Євро-африканська зона (Будапешт, Угорщина).

Група В. 1-й тур. Україна — Туреччина — 2:1, В. Британія — Ліхтенштейн — 3:0. 2-й тур. Україна — Ліхтенштейн — 3:0, Туреччина — В. Британія — 2:1. 3-й тур. В. Британія — Україна — 3:0 (Конта — Цуренко — 6:3, 6:2, Ватсон — Світоліна — 2:6, 7:5, 6:4, Рей/Сміт — Савчук/Світоліна — 6:7 (6:8), 7:5, 6:4), Туреччина — Ліхтенштейн — 3:0.

Підсумкове становище: В. Британія — 2 перемоги/1 поразка (по сетах — 7:2), Туреччина — 2/1 (6:3), Україна — 2/1 (5:4), Ліхтенштейн — 0/3 (0:9).

«Стикові» матчі за право грати в «плей-оф» Світової групи: Білорусь — В. Британія — 2:0, Сербія — Хорватія — 2:0.

Матч за 9-те місце: Україна — Болгарія — 2:0 (Козлова — Томова — 6:4, 6:0; Світоліна — Євтимова — 6:2, 6:3).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Турнір WTA в Антверпені (призовий фонд — 731 тис. дол.). Перший раунд кваліфікації. К. Бондаренко (Україна) — Бабош (Угорщина, 4) — 6:3, 3:6, 6:3; Н. Кіченок (Україна) — Мертенс (Бельгія) — 6:3, 6:3; Барб’єрі (Італія) — Заневська (Україна) — 7:6, 6:2; Ск’явоне (Італія) — Л. Кіченок (Україна) — 6:2, 6:1; Бадоса-Гіберт (Іспанія) — Васильєва (Україна) — 6:4, 6:3. Другий раунд кваліфікації. Бондаренко — Бадоса-Гіберт — 6:4, 6:0; Пфіценмайєр (Німеччина) — Н. Кіченок — 6:4, 2:2, відмова.

* * *

«Челленджер» у Далласі (100 тис. дол.). Пари. Півфінал. Молчанов/Рубльов (Україна/Росія) — Гонсалес/Уолш (Філіппіни/США, 2) — 7:6, 6:1. Фінал. Молчанов/Рубльов — Хах-Бердухо/Патіно (Мексика) — 6:4, 7:6.

«Челленджер» у Глазго. Пари. Фінал. Кольхоф/Мідделькоп (Голландія) — Бубка/Недовєсов (Україна/Казахстан) — 6:1, 6:4.

* * *

У новому рейтингу АТР Олександр Долгополов піднявся на 23-тю позицію (+1), Сергій Стаховський — 69-й (0). У рейтингу WTA Еліна Світоліна залишилася на 26-му рядку, Леся Цуренко — на 92-му.