НОВИНИ ПЛЮС

05.02.2015

Більше не Президент. Навіть не колишній

Верховна Рада розглянула позбавлення Віктора Януковича звання Президента. Такий розгляд відбувся без попереднього вивчення питання у Комітеті з питань правової політики. Як повідомив представник останнього Андрій Іллєнко, кворуму під час учорашнього засідання комітету, де мали розглядати цей пункт, не було. За його словами, більше половини складу комітету не прийшли на засідання. Проте він нагадав, що рішення профільного комітету має суто рекомендаційний характер. «Будь-який комітет не може диктувати умови Верховній Раді. Верховна Рада прийме рішення без рішення комітету. Звичайно, я і мої колеги-«свободівці» однозначно будемо голосувати за це питання», — заявив Іллєнко. Раніше Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Андрій Тетерук і Сергій Скуратовський запропонували колегам по ВР позбавити Януковича звання Президента. Згідно з Конституцією, це звання зберігається за чиновником такого рангу пожиттєво та передбачає низку пільг. За позбавлення Януковича звання проголосував 281 депутат.

Климента арештують. Якщо знайдуть...

Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання ГПУ про обрання колишньому міністру доходів і зборів України Олександру Клименку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Запобіжний захід обрано у кримінальному провадженні за підозрою Клименка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою), за фактом організації незаконних схем ухилення від сплати податків підприємствами реального сектору економіки. Простіше кажучи, будучи головою Державної податкової служби, Клименко присвоїв собі 616 мільйонів гривень, каже Генпрокуратура. От тільки запроторити за ґрати слідчі органи Клименка не зможуть — екс-чиновника оголошено у міжнародний розшук.

Яценюк iз Петренком — «чисті» перед люстраційним законодавством?

Міністр юстиції Павло Петренко заявляє, що процес люстрації в Україні не призупинятиметься, незважаючи на зауваження Венеціанської комісії. Про це він сказав в ефірі «5-го каналу». Він також додав, що зараз в Україні триває друга хвиля люстрації, коли перевірку проходять найвищі чиновники. Йдеться, зокрема, і про Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, якого «перевірили за останні 10 років». Життя Яценюка «люстраційники» перевіряли три тижні, і «він пройшов перевірку», — сповістив Петренко. «У мене була така сама ситуація, хоча я насправді на державній службі трошки більше року, з кінця 2012-го року. Фіскальна служба перевірила всі доходи мої і витрати, і дала позитивний висновок, що я пройшов люстраційну перевірку», — похвалився Петренко. Міністр зазначив, що Генеральний прокурор та його підлеглі також направили документи на перевірку, проте її результати поки що не відомі.

Азаров «настучав» росЗМІ і на Тимошенко, і на Януковича

Колишній Прем’єр-утікач Микола Азаров заявив, що «група Тимошенко—Турчинова» хотіла реалізувати «румунський сценарій» в Україні ще у 2004 році. Про це він повідав у першому після річного мовчання інтерв’ю MigNews. За його словами, «тоді Тимошенко—Турчинову це не вдалося, бо провели третій тур виборів», але наприкінці 2013-го «ми побачили те ж саме». Революцію гідності Азаров трактує так: Євромайдан зібрався через «хибну тезу» про те, що Україна відмовилася від євроінтеграції, хоча насправді «ніяка євроінтеграція нам не світила», запевняє Азаров. А ще колишній голова уряду ображений на Віктора Януковича за те, що той утік iз Києва, не прихопивши iз собою Азарова. «З Януковичем я не бачився ні разу. Я дуже шкодую, що він виїхав iз Києва, не попередивши мене. Мені довелося вибиратися з Києва самому вже у досить важких умовах. Виходячи з цього, я вважаю, що мені немає сенсу підтримувати з ним стосунки», — заявляє ображений Азаров.