Лід «грає» за нас

30.01.2015
Лід «грає» за нас

Ярослав Паніот. (з сайта ufsf.org.)

В умовах, коли з кожним роком ситуація з льодовими аренами в Україні лише погіршується, не дивно, що на цьогорічному чемпіонаті Європи нашу державу представляє такий собі «закордонний легіон». Усі наші повпреди на ЧЄ-2015 у Стокгольмі тренуються за кордоном. Звісно, картина не найкраща, проте завдяки таким «розкладам» Україна має нагоду порадіти результатам наших фігуристів на континентальній першості.

Перш за все, приємно здивувала молода танцювальна пара Олександра Назарова/Максим Нікітін. Харківські спортсмени, які опинилися під протекцією іменитого російського тренера Олександра Жуліна, показали вельми пристойний прокат під час короткого виступу, посівши за його підсумками 12-ту позицію, яка дозволить дебютантам континентального форуму відкатати й довільну програму.

У порівнянні з минулорічним здобутком українських «танцюристів» на європейському чемпіонаті, де Шивон Хікен-Кенеді та Дмитро Дунь, заробивши під час першого танцю 23-тю суму балів, залишилися за бортом головного фіналу, досягнення Назарової й Нікітіна вже зараз можна називати успішним. Хоча, не виключено, у підопічних Жуліна під час «їжі» може посилитися апетит, і Олександра з Максимом спробують замахнутися на «топ-10». А це не тільки престиж, а й додаткова квота на наступний ЧЄ, де могли б виступити вже не одна, а дві українські танцювальні пари.

Утім для цього українському дуету потрібно ліквідувати майже шестибальне відставання від британської пари Пені Кумс/Ніколас Бакленд, які після першої частини змагань «окупували» 10-ту позицію. Водночас проміжне лідерство тут несподівано захопили французи — Габріела Пападакіс/Жульям Сізерон (71,06 бала), тоді як чинні чемпіони Європи — Анна Каппелліні/Люка Ланнот з Італії — йдуть третіми (69,63).

Думається, заслуговує на компліменти й інший український дебютант єврофоруму. 18-річний Ярослав Паніот свою коротку програму завершив на 14-й сходинці й також зможе представити суддям свою довільну програму. Від заповітної десятої позиції учня В’ячеслава Загороднюка, який займається зі своїм підопічним у США, відділяє п’ять балів, що аж ніяк не виглядає нездоланною прірвою. А от до лідера континентального фігурного катання — іспанця Хав’єра Фернандеса, котрий у Швеції захищає свій титул, юному українцеві далеко (63,25 проти 89,24). Щоправда, й іншим конкурентам піренейця не так просто буде його наздогнати. Найближчий його переслідувач — росіянин Сергій Воронов — відстає на 8,2 пункта. Останній повпред України на чемпіонаті Європи — його багаторазова учасниця Наталя Попова — розпочала боротьбу на турнірі вже після здачі цього номеру «УМ» до друку.