Переписати історію

30.01.2015
Переписати історію

У жодному з п’яти попередніх фіналів «Аустреліен оупен» Серена Уїльямс не програвала. (з сайта ausopen.com.)

Зустріч двох перших «ракеток» — це фінал, якого найбільше чекають на будь-якому тенісному турнірi, особливо на «Гранд слемі», куди приїздять усі найсильніші спортсмени планети. Для досягнення цієї мети ще до жеребкування двох головних фаворитів змагань розводять у різні кінці сітки, щоб їхні дороги могли перетнутися лише наприкінці запеклих баталій. І хоча не завжди лідери рейтингу виправдовують сподівання організаторів, «достроково» зазнаючи сенсаційних поразок, мегапоєдинку на цьогорічному «Аустреліен оупен» дочекалися. У суботу в жіночому фіналі зіграють найсильніша тенісистка планети Серена Уїльямс та друга ракетка рейтингу WTA Марія Шарапова.

Для обох це далеко не перша участь у головному матчі Відкритої першості Австралії. Для американки завтрашній фінал у «Мельбурн парку» стане шостим, для російської тенісистки — четвертим. Цікаво, що «Чорна перлина» виграла всі попередні фінали, натомість «Російська сирена» тріумфувала на «АО» лише одного разу. Але в будь-якому разі австралійські «шоломи» обидві спортсменки здобували досить давно. Шарапова підкорила «Аустреліен оупен» у 2008 році, а Уїльямс-молодша востаннє тріумфувала в Мельбурні в 2010-му. Тож анонсуючи вирішальний поєдинок турніру, обидві суперниці не приховували свого величезного прагнення до перемоги.

Водночас перед росіянкою стоїть надзвичайно складне завдання, адже 15 останніх її поєдинків проти Серени неодмінно завершувалися перемогою американської зірки. Щоправда, буде у Шарапової невеличка фора, адже на «АО»-2015 Уїльямс виступає з кашлем та застудою. Хоча після своєї перемоги в півфіналі над співвітчизницею Медісон Кіс (7:6 (7:5), 6:2) Серена сказала, що з кожним днем почувається краще. Цікаво, що в іншому півфіналі зустрічалися також представниці однієї держави. Російське «дербі» — Катерина Макарова (10-й номер посіву) — Шарапова — прогнозовано завершилося на користь більш іменитої опонентки (3:6, 2:6).

Водночас у чоловічій сітці «АО»-2015 фінал фаворитів «зірвався» ще в третьому колі, коли несподіваної поразки зазнав другий сіяний — Роджер Федерер. Далеко не гарантованою залишається й участь у фіналі першої ракетки турніру — серба Новака Джоковича, який сьогодні у півфіналі гратиме з чинним переможцем «Аустреліен оупен» швейцарцем Станісласом Ваврінкою. Дехто з експертів називає цей поєдинок достроковим фіналом, хоча далеко не факт, що його переможець у завершальному раунді зможе так просто здолати Енді Маррея (6), який учора, перемігши Томаша Бердиха (7) — 6:7, 6:0, 6:3, 7:5, дістався свого четвертого фіналу на «Аустреліен оупен». Думається, британцеві, який ще жодного разу не вигравав у Мельбурні, неабияк хочеться тут перервати неприємну традицію. У будь-якому разі, досвід перемог на «Гранд слемах» тріумфатор «Ю-Ес оупен»-2012 та Уїмблдону-2013 має.