Прямі податки — замість ПДВ

29.01.2015
Прямі податки — замість ПДВ

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

В аграрній царині знову воюють за скасування/нескасування компенсації експортерам сільгосппродукції податку на додану вартість. «УМ» поцікавилася у керівника одного з таких підприємств, багаторічного експортера, наголосимо, не сировини, а високоякісного насіння кукурудзи: як рішення про компенсацію ПДВ відіб’ється на економіці його господарства? «Ніяк, — відповів керівник ТОВ «Рост Агро» Михайло Бернацький. — Це тільки інструмент маніпуляції «своїми — несвоїми» експортерами. Нашому господарству з 2011 року ПДВ не повернули вже півтора мільйона. І без повернення ПДВ ми звикли обходитися. Важливіше створити універсальну систему, яка б стимулювала всіх українських експортерів-виробничників. А не ставила палиці в колеса, як скажімо, нинішня система повернення експортної виручки за 90 днів, яка робить нас неконкурентоспроможними на міжнародних ринках насіння, де такою корупційною умовою не зв’язані руки жодного з виробників насіння у світі».
Тему внутрішнього законодавчого «геноциду» сільгосппідприємців ми почнемо статтею Віталія Івахова, економіста і власника групи компаній із Запоріжжя.

У Раді і Кабміні стало більше патріотів. Вони крок за кроком вирізають ракові пухлини покрученого законодавства України, звільняючи людей від задушливих обіймів чиновників, олігархів, східного брата. Єдина ракова пухлина, яка досі лишається незайманою — це податкова система, конкретніше — оподаткування доданої вартості. Те, що в ній «колупають скальпелем», лише завдає більше страждань, але ніяк не забезпечує полегшення.

 Чому навіть знані викривачі-журналісти, тепер депутати Найєм чи Лещенко самовіддано беруться за будь-які напрями боротьби, крім цього? Тому що податкова система сприймається більшістю як складний механізм, схожий на швейцарський годинник, у якому розбираються тільки «особливі фахівці». Ці «фахівці» сиплять термінами, незбагненними для пересічного чесного журналіста. «Фахівці» ніби застерігають: не чіпай цю систему, бо все завалиться! Країна лишиться без грошей, без бюджету, без виплат, станеться колапс! Ціла армія тролів доводить, що без ПДВ Україні не прожити. Аргументи, що без ПДВ процвітають Японія, США, Сінгапур та інші успішні країни, забалакуються. Репетують, що в Євросоюзі — скрізь ПДВ, але те, що до нього ЄС прийшов після 20 років сплати прямих податків, знову забалакують.

ПДВ — податок для розвиненої індустріальної економіки, а не для корумпованої сировинної. До речі, ПДВ України і ПДВ Німеччини схожі так само, як «Таврія» і «Мерседес».

Розглянемо аргументи, чому саме наш ПДВ небезпечний.

1. Це єдиний податок, який законно дозволяє казнокрадам гроші, зібрані в бюджет, повертати назад у бізнес. Тільки при цьому забирати в одних, а повертати — іншим.

2. Він дозволяє, приховавши невелику частину обороту (додану вартість), повністю уникнути сплати податку. І ухиляння буде неможливо довести. А якщо хтось до цього не додумається — податковий чиновник за винагороду підкаже, як обдурити бюджет.

3. Цей податок дозволяє офшорам ховати колосальну додану вартість.

4. Цей податок контролює не тільки доходи, а й витрати підприємств, дозволяє податковим чиновникам створювати преференції для окремих бізнесів, вибірково застосовуючи санкції. Одні витрати приймати, а інші виключати. І не нести ніякої відповідальності за свої «помилки». В підсумку, добросовісний бізнесмен вимушений платити мзду, щоб не жити в судах.

Ці чотири основні характеристики ПДВ створюють тіньову економіку. Власне, ПДВ — це і є тіньова економіка. Її фундамент. Сотні мільярдів гривень. Заміною ПДВ і податку на прибуток, рівним їм по сумі, але таким, що нараховується прозоро і зрозуміло, об’єктивно і однозначно на оборот підприємства, ставиться хрест на тіньовій економіці. Великий і жирний.

За це треба боротися. Я не думаю, що країні достатньо двох податків, як це пропонує рух «5.10». Країна може збирати хоч десять додаткових податків (і податок на доходи фізосіб у тому числі). Але зламати хребет тіньовій економіці може тільки заміна ПДВ на прямий податок з обороту.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>