ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

30.12.2014

Англія

Перші два тури насиченого боротьбою післяріздвяного періоду, який в англійському футболі зветься «боксінг дей», зберегли «статус кво» у становищі лідерів. Хіба що дві поразки «Вест Хема» значно послабили його претензії на зону єврокубків. «Манчестер Сіті» мав чудову нагоду скоротити відставання від «Челсі» до одного пункту, але позавчора, як і «аристократи», також зіграв унічию. Але якщо «сині» втратили очки у виїзному двобої з амбітним «Саутгемптоном», який уперто тримається на «лігочемпіонських» щаблях, то «городяни» не втримали перемогу в домашньому матчі з аутсайдером. Щоправда, тренер «Ман. Сіті» Мануель Пеллегріні стверджує, що першй гол «Бернлі» забив з офсайду.

Лондонський «Куїнз Парк рейнджерз» повторив антирекорд прем’єр-ліги, зазнавши з початку турніру дев’ятьох гостьових поразок поспіль. При цьому «КПР» має 18 очок і йде на 15-й позиції. За цю лондонську команду грає екс-хавбек «Динамо» (Київ) Ніко Кранчар. В активі хорвата в поточній першості — один гол.

Перші м’ячі в цьому чемпіонаті забили ще один колишній динамівець Києва Браун Ідейє, який тепер виступає за «Вест Бромвіч» (його клуб із 17 очками посідає 16-те місце) та екс-«гірник» Фернандіньйо з «Ман. Сіті».

Наступний тур в АПЛ відбудеться вже 1 січня.

Прем’єр-ліга. 18-й тур. «Челсі» — «Вест Хем» — 2:0 (Террі, 31; Д. Коста, 62), «Крістал Пелас» — «Саутгемптон» — 1:3, «Евертон» — «Сток Сіті» — 0:1, «Лестер» — «Тоттенхем» — 1:2, «Манчестер юн.» — «Ньюкасл» — 3:1 (Руні, 23,36; ван Персі, 53) — Сіссе, 87 (пен.)), «Сандерленд» — «Халл Сіті» — 1:3, «Суонсі» — «Астон Вілла» — 1:0, «Вест Бромвіч» — «Манчестер Сіті» — 1:3 (Ідейє, 87 — Фернандо, 8; Туре, 13 (пен.); Д. Сильва, 34), «Бернлі» — «Ліверпуль» — 0:1, «Арсенал» — «КПР» — 2:1 (Санчес, 37; Росіцьки, 65 — Остін, 79 (пен.)).

19-й тур. «Тоттенхем» — «Манчестер юн.» — 0:0, «Саутгемптон» — «Челсі» — 1:1 (Мане, 17 — Азар, 45+1; вилучення: Шнайдерлен, 88 («С»)), «Астон Вілла» — «Сандерленд» — 0:0, «Халл Сіті» — «Лестер» — 0:1, «Манчестер Сіті» — «Бернлі» — 2:2 (Д. Сильва, 23; Фернандіньйо, 33 — Бойд, 47; Барнс, 81), «КПР» — «Крістал Пелас» — 0:0, «Сток Сіті» — «Вест Бромвіч» — 2:0, «Вест Хем» — «Арсенал» — 1:2 (Куяте, 54 — Санті Касорла, 41 (пен.); Уелбек, 44), «Ньюкасл» — «Евертон» — 3:2.

Лідери: «Челсі» — 46, «Ман. Сіті» — 43, «МЮ» — 36, «Саутгемптон», «Арсенал» — 33, «Вест Хем», «Тоттенхем» — 31, «Суонсі» — 28 (18 матчів), «Ньюкасл» — 26.

Бомбардири: Агуеро («Ман. Сіті») — 14, Д. Коста («Челсі») — 13, Остін («КПР») — 12.

Україна

Алчевська «Сталь» знімається з чемпіонату першої ліги, де вона після 17 турів посідала 15-те місце серед 16 команд. Як розповів багаторічний тренер клубу, а нині його спортивний директор Анатолій Волобуєв, причина полягає в тому, що «в місті вже давно не працює металургійний комбінат, а це наш основний спонсор — через це і всі наші фінансові проблеми». Крім того, з огляду на війну на Донбасі алчевці мусили проводити домашні матчі в Карлівці на Полтавщині.

При цьому, за словами Волобуєва, клуб своє існування не припиняє — «бере паузу до літа, а там буде видно. Все залежить від ситуації в нашому регіоні. Конкретні розмови, чи будемо ми знову виступати в першій лізі, зможемо вести тільки після закінчення цього чемпіонату». Наразі розірвано контракти з гравцями першої й другої команд «Сталі», але залишається дитяча школа, всі тренери ДЮСШ різних вікових категорій, весь штат клубу, адміністрація, працівники стадіону.

Росія

Казанський «Рубін» більше не проводитиме товариські матчі з українськими клубами. «Береженого Бог береже. Вийде западенець із чубом, щось брякне — бійка спалахне», — пояснив головний тренер татарської команди Рінат Білялетдінов.

Раніше стало відомо, що президент київського «Динамо» Ігор Суркіс відмовився від спарингу з російським «Краснодаром».

Відділ кадрів

Іспанський форвард «Челсі» Фернандо Торрес, який виступає на правах дворічної оренди за «Мілан», 5 січня має підписати з італійським клубом повноцінний контракт. При цьому ходять чутки, що «міланісти» відправлять Торреса в оренду у його рідну команду — «Атлетико», а натомість отримають від мадридців Алессіо Черчі. Очікується також, що «россо-нері» розглянуть можливість придбання бразильського «шахтаря» Луїса Адріано.