«Феєрверки» з «Градів»

30.12.2014
Забезпечити мир на Донбасі так і не вдалося у 2014 році. Так само не вдався і план-мінімум української влади: припинення вогню, встановлення «режиму тишi», відведення важкого озброєння від лінії розмежування (власне, й сама лінія існує лише на папері) тощо. Добитися від терористичного керівництва «ДНР» і «ЛНР» та їхніх верховодів iз Кремля виконання Мінських домовленостей (підписаних ще 5 вересня 2014 року) не вдалося не лише керівництву нашої держави, а й ОБСЄ. Відтак напередодні нового 2015 року маємо невтішну статистику: загалом iз 5 вересня, коли був прийнятий мирний план і оголошено про режим припинення вогню, відбулося 4503 обстріли, загинуло 203 вояки АТО, поранено 818. За даними речника Генштабу ЗСУ Владислава Селезньова, серед загиблих за майже чотири місяці «перемир’я» 162 військовослужбовцi ЗСУ, 15 правоохоронців МВС, 14 бійців Нацгвардії, 7 вояків Держприкордонслужби та 5 рятувальників Державної служби надзвичайних ситуацій. Починаючи з 9 грудня, коли Україною було оголошено «режим тиші», відбулося вже 320 обстрілів сил АТО з боку бойовиків.

Найближчими днями в Донецьку та Луганську мають відбутися технічні зустрічі в рамках заходів iз забезпечення контролю за дотриманням режиму припинення вогню. Як повідомляє Генштаб ЗСУ, у цих зустрічах братимуть участь представники української сторони на чолі з генералом Олександром Розмазніним і «представники територій, яка тимчасово не перебувають під контролем України» (тобто терористи).

Сторони мають узгодити план заходів iз виконання Мінських домовленостей, утім, в успіх цих перемовин важко повірити. Адже добитися миру, коли цього не хоче агресор (хай навіть і прихований за «овечою шкурою»), неможливо.

Тому бойовики й надалі продовжують свою криваву справу за підтримки Москви: лише протягом позаминулої доби вони обстріляли сили АТО 11 разів. «Українські воїни, всебічно працюючи на відновлення миру на Донбасі, впевнено утримують свої позиції, забезпечують безпеку цивільного населення. Вони продовжують мало не щодня доставляти гуманітарну допомогу в населені пункти, які найбільше цього потребують», — зазначає речник АТО Леонід Матюхін.

Позавчора ввечері диверсійно-розвідувальна група терористів обстріляла блокпост полку «Азов» під Маріуполем. «У відповідь наші відкрили шквальний вогонь по супротивнику. Терористи від межі міста відступили», — повідомили у соцмережі полку Нацгвардії «Азов». Але один з українських бійців отримав важке поранення, 20-річний хлопець помер під час госпіталізації, не приходячи до тями.

Відтак відучора всі в’їзди в Маріуполь зі східної сторони були закриті. Таке рішення було прийняте керівництвом сектору «М» у зв’язку з небезпекою диверсійних акцій, з метою збереження безпеки жителів міста, недопущення руйнування об’єктів міської інфраструктури. Учора багатьом маріупольцям довелося ледь не з «боєм» пробиватися через блокпости, щоб потрапити на роботу.

Загалом, за словами речника РНБО Андрія Лисенка, бойовики у зоні АТО проводять нарощування й перегрупування сил. Зокрема, за даними розвідки, за останні три доби до Донецька прибули кілька колон вантажівок iз боєприпасами.

Учора, коли цей номер «УМ» готувався до друку, стало вiдомо, що в аеропорту Донецька пiд час запеклого бою загинуло троє українських «кiборгiв». Як повiдомив Президент Петро Порошенко, нашим бiйцям вдалося вiдбити атаку ворога i знищити 14 терористiв.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>