«Лом», якого не спинити

21.11.2014
«Лом», якого не спинити

Василь Ломаченко та Чонлатарн Піріяпіньйо. (з сайта lomachenko.com.)

Одразу після яскравої перемоги Володимира Кличка над Кубратом Пулєвим авторитетний статистичний ресурс «Боксерські рекорди» перемістив українця на друге місце в рейтингу найкращих боксерів планети незалежно від вагової категорії, залишивши за спиною нашого співвітчизника легенду «півнячих боїв», неперевершеного представника з цеху боксерів-легковаговиків Менні Пак’яо (перша позиція залишається за Флойдом Мейвезером). Загалом, здобутки 35-річного філіппінця виглядають не менш вражаючими, ніж досягнення Кличка-молодшого, котрий, не враховуючи чемпіонського титулу WBC, зібрав у себе повну колекцію поясів у надважкій вазі.

 

Водночас Менні запам’ятається світові як збирач титулів у різних вагових категоріях. Своє сходження на боксерський олімп він розпочав у 20 років, ставши чемпіоном у найлегшій категорії згідно з рейтингом WBC. Потім був поступовий тріумфальний перехід у другу найлегшу (IBF, WBO) та другу напівлегку вагу (WBC), після чого Пак’яо доріс до чемпіонського пояса в напівсередній вазі за версією WВО.

Власне, минуле боксерське десятиріччя пройшло під зіркою цього філіппінця. Але в 2012 році — під час четвертого захисту титулу — американець Тімоті Бредлі відібрав у Менні пояс. Після дворічної паузи Пак’яо здійснив успішний «камбек» і, взявши реванш у свого кривдника, знову заволодів почесним трофеєм Всесвітньої боксерської організації. Цими вихідними в китайському Макао філіппінець проводитиме черговий захист свого титулу — проти американця Кріса Альгіері, який, до слова, не програв ще жодного бою на профіринзі. А в «андеркарті» цього знакового протистояння пройде бій за участю нашого зіркового співвітчизника Василя Ломаченка, який захищатиме свій чемпіонський пояс WBO у напівлегкій вазі.

Не виключено, що з часом і нашому співвітчизникові вдасться тріумфально піднятися категорійними сходами профібоксу, однак нині головне випробування для Супер-Васі — бій з тайцем Чонлатарном Піріяпіньйо, який стоїть на першому рядку рейтингу WBO. «Упевнений, мені до снаги перемогти чинного чемпіона без будь-яких проблем. У мене набагато більше досвіду. Та й з витривалістю проблем не буде, адже кожного дня я бігаю по 20 км», — відзначив 29-річний представник Таїланду.

Водночас Ломаченко вірить, що даний поєдинок завершиться для нього успішно, адже вважає Китай фартовим для себе місцем. «Я дуже радий через шість років повернутися в щасливу для мене країну. Саме тут, у Китаї, я здійснив свою дитячу мрію — виграв Олімпійські ігри», — під час прес-конференції сказав «Лом», якого вважають найуспішнішим боксером-аматором у світі.

А от як складеться доля Василя на професіональному ринзі — побачимо, хоча вже зараз дворазовий олімпійський чемпіон, який, нагадаємо, уже в третьому профібою здобув престижний чемпіонський пояс, демонструє потужний хід. Утім поки що українець ввічливо дякує своєму промоутеру Бобу Аруму та його компанії Тоp Rank за «організацію свого бою на великому шоу (за участю іменитого Пак’яо)». Утім не виключено, що незабаром уже сам Ломаченко буде «гвіздком» подібних боксерських вечорів. Власне на прес-конференцію перед боєм з Піріяпіньйо Василь прийшов у футболці з голосним написом: «Мене не зупинити».

ВАЖКИЙ ДИВІЗІОН

Останній крок до «абсолюту»

Як повідомляє німецьке видання «Шпігель», уже найближчим часом Володимир Кличко зможе поборотися за останній пояс — Всесвітньої боксерської ради (WBC), якого не вистачає в його колекції. Наразі його володарем є канадець Бермейн Стівен, котрому 17 січня 2015 року належить провести захист чемпіонського титулу в бою з американцем Уайлдером. Власне, з переможцем цього протистояння і зустрінеться Кличко-молодший, в активі якого, нагадаємо, зібрані чотири пояси за версіями WBA, IBF, WBO, IBO. «Володимир Кличко — справжня ікона боксу, тому WBC цілковито підтримує об’єднавчий бій», — каже президент Всесвітньої боксерської ради Маурісіо Сулейман.