Безпечний букет

05.11.2014
Безпечний букет

Так закликають тернополян вшановувати мертвих, не шкодячи живим. (автора.)

У ніч iз суботи на неділю тернопільські кладовища мали вражаючий вигляд — майже на кожній могилі горіли свічки, причому на більшості їх було по кілька, а на деяких навіть більше десятка. Але до модного Хелловіна це жодного стосунку не мало. Як відомо, 1 листопада Римо-католицька церква святкує День усіх святих, а наступного дня поминає всіх померлих. У західних же областях України це вже історично утверджена дата відвідання могил родичів і для представників інших конфесій, і навіть для нечисленних тут атеїстів. Традиційно в цей день правлять панахиди і моляться на могилах, запалюють свічки і, звичайно ж, приносять туди квіти. Але якщо впродовж багатьох років це були, як правило, штучні букети чи віночки, то цьогоріч традицію взялися змінювати.

З ініціативи бюро Української греко-католицької церкви з питань екології, її священнослужителі та активісти почали проводити активну пропагандистську роботу про шкідливість для довкілля штучних квітів, якими буквально завалюють могили. Відтак біля усіх тернопільських кладовищ з’явилися банери відповідного змісту ( див. фото). Є навіть неофіційна інформація про те, що подекуди священики відмовлялися правити поминальну службу на могилах зі штучними вінками та квітами, тим самим примушуючи родичів забрати їх і надалі більше не ставити.

Пластмасові букети і вінки — це, звичайно, гарно і надовго, але в результаті це — тонни сміття, яке важко утилізувати. А в сільській місцевості його ще й спалюють, що дуже шкідливо для здоров’я. Тим часом, як роз’яснюють людям священики, вшанування покійних пластмасовими букетами не має під собою жодної релігійної чи духовної основи, натомість це гріх проти навколишнього середовища. В цивілізованих країнах, де дбають про екологію, на цвинтарі несуть тiльки живі квіти або сухоцвіт.

Складно сказати, що саме вплинуло, але цього разу в день пам’яті всіх померлих було дуже помітно, що тернополяни таки почали надавати перевагу живим квітам. Цілком зрозуміле прагнення, щоб квiти якнайдовше прикрашали місце останнього спочинку рідних і близьких, то чи не найбільший попит мали кущики пізніх хризантем у горщиках, що можуть цвісти аж до морозів.