Блисне сонце й у наше віконце

30.10.2014
Блисне сонце й у наше віконце

Яка краса: сонячні батареї можуть не лише виробляти енергію, а й бути справжнім антидепресантом у похмурі зимові дні. (Фото з сайта greenstream.com.ua.)

Після того як на Черкащині оголосили про початок промислового видобутку бурого вугілля («УМ» про це розповідала), влада області, аби зменшувати залежність від російського газу й надалі, оприлюднила ще один проект. Цього разу йдеться про будівництво сонячної електростанції.

Зведуть її у місті Кам’янка. Про це в обласній державній адміністрації уже пройшли перемовини з іноземним інвестором — керівництвом міжнародної компанї HaniWells, яка готова інвестувати кошти в таке будівництво, та товариства «Чиста енергія — 201», яке втілюватиме задумане у життя.

«Загальна вартість такого проекту, за попередніми підрахунками, сягає 800 мільйонів гривень. Електростанцію, яка працюватиме на сонячній енергії, хочуть звести на земельній ділянці площею 50 гектарів на території колишнього цукрового заводу Кам’янки», — повідомили «Україні молодій» у прес-службі Черкаської облдержадміністрації ОДА.

Завдяки екологічній енергетиці область отримає новий вид енергії, який дозволить зекономити чималі кошти, та отримає енергетичну незалежність і працевлаштує до півсотні фахівців.

Потужність першого етапу цього проекту сягатиме 25 мВт, а за умови його успішної реалізації інвестор зацікавлений збільшити потужність до 100 мВт.

«Наша компанія традиційно інвестує в «зелену» енергетику. Якщо проект на Черкащині стане успішним, ми зможемо інвестувати кошти й у розвиток регіону», — заявив черкащанам Хані Аль-Саліх, власник компанії-інвестора, що була заснована більше 40 років тому у Великій Британії, а нині працює на ринках Німеччини, Франції, Іспанії, Італії.

У свою чергу, голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко від імені обласної влади пообіцяв інвесторам максимально сприяти оперативному введенню в експлуатацію сонячної електростанції. «В області працює комунальне підприємство «Агентство розвитку Черкащини» та Департамент інвестиційно-інноваційної політики та зовнішньоекономічних зв’язків, що дозволяє нам пришвидшити оформлення дозвільних документів й унеможливити зловживання», — наголосив очільник Черкащини.