Олігарх пiдриває українську «оборонку»

03.10.2014
Олігарх пiдриває українську «оборонку»

Продукція Вільногірського ГЗК занадто цінна, щоб від неї легко відступилися «господарі».

Ще на початку вересня уряд Арсенія Яценюка ухвалив рішення повернути до державної власності два гірничозбагачувальні комбінати — Іршанський та Вільногірський. Ці підприємства перебували в оренді у компанії «Кримський титан», яка належить олігарху Дмитру Фірташу. Нагадаємо, що нині Фірташ перебуває в Австрії, де очікує на екстрадицію до США. Австрійське правосуддя випустило його з в’язниці під заставу аж у 125 млн. євро, але він не може покидати Відень.

Екстрадицію Фірташа до Сполучених Штатів, де його підозрюють у створенні злочинної групи й підкупі представників індійської влади, експерти вважають лише справою часу. Згідно з розслідуванням ФБР, для отримання дозволів на видобуток сировини, необхідної для виробництва титанових сплавів, Фірташ передав хабарі на суму близько $18,5 млн. За це у США він може сісти до в’язниці на термін до 50 років.

Проте поки що Фірташ на свободі і намагається зробити все, щоб уряд не зміг повернути до державної власності два згаданих комбінати. Адже без їхньої сировини його «Кримський титан» не приноситиме звичних надприбутків.

Керівник державної компанії «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» Руслан Журило наголошує, що прибуток двох ГЗК складає близько мільярда гривень на рік, а орендна плата донедавна становила лише символічних 108 мільйонів гривень (!) Тобто, держава за старої влади задарма віддала олігархові курку, яка несе золоті яйця. «Навар» Фірташ мав справді шалений — у 10 разів!

Зараз держава повернула собі контроль за Іршанським та Вільногірським комбінатами. Це пов’язано і з національною безпекою. Адже згадані підприємства видобувають сировину, вкрай необхідну для української промисловості, у тому числі оборонної. Таке рішення Кабміну в умовах неоголошеної війни з боку Росії виглядає більш ніж правильним.

Тепер олігарх через суди намагається загальмувати повернення комбінатів у державну власність. Паралельно ЗМІ Фірташа, зокрема, його телеканал, що прославився відвертими маніпуляціями і брехнею під час Євромайдану, розгорнули інформаційну атаку на уряд. Наприклад, поширили інформацію, що повернуті державі комбінати віддадуть Ігорю Коломойському.

«Вкидування інформації «забрали у Фірташа  — віддали Коломойському» — складова інформаційної війни й тиску на уряд. А мене особисто намагалися зробити «людиною Коломойського», щоб дискредитувати Кабінет Міністрів і  його рішення щодо повернення державних підприємств. Адже комбінати повертаються державі і управляти ними буде держава», — каже керівник згаданої державної компанії «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

У планах уряду — припинити продавати сировину ГЗК і почати виготовляти продукцію — титан, стратегічну оборонну сировину. За словами Журила, «це даватиме додатковий прибуток державі. По-друге, замість втрачених у Криму і на Донбасі підприємств країні треба створювати нові. Це додаткові робочі місця, додаткові показники до ВВП. Не варто забувати також, що завдяки цим комбінатам живуть міста, вони найбільше наповнюють місцеві бюджети».

Але крім суто економічних мотивів, у війні Фірташа за ГЗК експерти вбачають і політичні. Варто згадати, що саме Фірташ та його «РосУкрЕнерго» багато років були посередниками на ринку поставок російського газу в Україну. Створені ним спільно з «Газпромом» схеми газових оборудок корумпували і російську, й українську владу.

Дуже схоже, що «газовики», як ще називають групу Фірташа — Льовочкіна, продовжують працювати на Кремль. Адже робота обох ГЗК при Фірташі була побудована так, щоб українська «оборонка» залишалася без титану — компонента надміцних сплавів. Натомість російські оборонні підприємства без обмежень отримували цей надважливий матеріал. І як називається така поведінка олігарха під час війни?

  • Біло-пухнастий проти «сил зла»

    Сьогодні під будівлею Верховної Ради — пікет. ВО «Свобода» вимагає створення парламентської тимчасової слідчої комісії, яка мала би перевірити звинувачення уряду у багатомільярдній корупції. Іншими словами — сказати «так» або «ні» на заяви відстороненого керівника Держфінінспекції Миколи Гордієнка, за якими очільник українського уряду Арсеній Яценюк завдав збитків державному бюджету на 7,6 млрд. гривень. >>

  • Мільйонер із будинку під куполом

    ...16 січня 2014 року: «сильна як ніколи», за словами її лідерів, Партія регіонів проштовхує у Верховній Раді пакет диктаторських законів. Тих самих, які коштували нашому народові не один десяток людських життів. У сесійній залі — всі «диригенти» абсолютно незаконного, але політично «правильного» голосування. >>

  • Куплю пай ...у покійника

    Слова та словосполучення «рейдери», «рейдерське захоплення» нині вже міцно увійшли до лексикону українців. Навіть сусідська сварка за межу в селі супроводжується цими термінами — автору доводилося чути, як один чоловік обзивав іншого рейдером, бо той приорав собі частину нібито чужої території. >>

  • Популізм у закритому режимі

    Блок Юлії Тимошенко обіцяв, що вже сьогодні проект державного бюджету на 2009 рік надійде з уряду до Верховної Ради і розглядатиметься профільним комітетом. Про це журналістам учора повідомив народний депутат від БЮТ Андрій Кожем’якін. >>

  • «Богдана не чіпайте!»

    За даними «УМ», в апараті Верховної Ради позавчора відбулися дивні колізії із серйозним документом — поданням Генпрокурора Олександра Медведька про позбавлення депутатської недоторканності народного депутата від БЮТ Богдана Губського. >>

  • Чия земля? Губського!!!

    Менш як за місяць, рівно о нуль годин нуль хвилин новорічної ночі, має бути скасовано мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Теоретично. Бо хоча заборона відчужувати паї діє тільки до 1 січня 2009 року, а Верховна Рада не зробила жодного кроку, аби організувати легальний ринок землі, жоден з аналітиків не сумнівається, що нардепи неодмінно зберуться у сесійній залі і продовжать заборону ще на рік. >>