Осінні ягоди — намистинки здоров’я

01.10.2014
Осінні ягоди — намистинки здоров’я

Обліпиха — природний полівітамін. (з сайта panoramio.com.)

Так повелося, що осінь — пора натхнення. Барвиста гама осіннього листя, пурпурові кетяги калини, скромний шарм журавлини, сонячність обліпихи, звабливі рум’янці кизилу і барбарису створюють такий ансамбль осінньої рапсодії, що поетом у цей час не стане хіба що найлінивіший. І навіть на кухні можна творити своєрідну поезію — кулінарну. Скажімо, з осінніх ягід, у яких є найнеобхідніші вітаміни і мікроелементи, які захистять нас від зимових хвороб і депресій. І хай вас надихає, приміром, те, що лише 100 г яскравої обліпихи на день достатньо, щоб запасти організм практично всіма вітамінами.

Помаранчеве диво — полівітамінка

У Древній Греції обліпихою лікували воїнів. У м’якоті плодів містяться пектинові речовини, органічні кислоти, цукри, багато вітамінів. Але є в ній не тільки мікроелементи, корисні для людини, а також антибіотики, що вбивають бактерії. Обліпиха має протипухлинну, протиспазматичну дію, позитивно впливає на нервову систему. Нині з неї виготовляють безліч ліків, косметичних засобів, але ми звернемо увагу на особливий смак цієї природної полівітамінки і страви, що можна з неї приготувати.

Насамперед — про вишукане варення з обліпихи і горіхів. Ви, як кажуть, вб’єте відразу кількох зайців, бо поєднання обліпихи з горіхами — саме по собі дуже смачне, а про користь — годі й говорити. Отож на кiлограм обліпихи візьміть 2 склянки води, 1,5 кг цукру і 300 г почищених горіхів. Зваріть з води і цукру сироп. Додайте до нього шматочки ядер горіха, варіть 20 хвилин. Потім всипте половину обліпихи, доведіть до кипіння, додайте ще півкілограма ягід. Варіть на повільному вогні ще 20 хвилин, а потім розкладіть у стерилізовані банки і закатайте. Матимете баночки із сонячно-прозорим бурштином — саме так сприймається це варення.

Взимку дуже вітається обліпиховий сік. Він — сонячний і насичений, гарно піддається купажуванню (змішуванню) з іншими соками — матимете у холодну пору щоразу новий літній коктейль. Зібрані, вимиті й обсушені плоди треба почавити, додати воду (200 г на кiлограм обліпихи), прогріти до 60 градусів, у гарячому вигляді протерти крізь сито, додати цукор (варіюйте кількість залежно від смаків, але сік може зберігатися і без цукру), розлити сік у гарячі банки, поставити в каструлю з гарячою водою, довести її до 80—85 градусів, пастеризувати літрові банки 5 хвилин, закатати їх і поставити під ковдру, перевернувши банки догори дном.

Барбарис — смак дитинства

Барбарис відразу асоціюється із солодкими льодяниками з приємною освіжаючою кислинкою з дитинства, а значить, це дуже смачно: дітей, як відомо, не обдуриш. Ставши дорослими, ми говоримо більше про користь цих ягід, що, звісно, нудно, але така в нас, дорослих, місія. Отож барбарис підвищує апетит і має потужні властивості антибіотиків. У народі плоди барбарису використовували як засіб від гіпертонії та імунний стимулятор. У народній медицині плоди вживають при захворюваннях серця, як протизапальний засіб при хворобах жовчного міхура й печінки. Ягоди допомагають при ревматизмі, малярії, мають фітонцидні властивості. Вчені доводять, що барбарис навіть лікує початкові стадії онкозахворювань, і пов’язують позитивний ефект iз дією речовини берберин. Збирають ягоди всю осінь, сушать їх, солять, заготовляють сік, варення, желе, сиропи, щербети. Крім того, додають ягоди як приємну кислу приправу в пікантні соуси до м’яса, а за прикладом середньоазіатських народів неодмінно кладуть у плов. Висушені й потовчені на порошок ягоди барбарису — хороша приправа до багатьох страв у східних країнах: шашлику, люля-кебабу й навіть до м’ясного бульйону (причому порошок можна подати окремо до готової страви).

Утiм ми почнемо з солодкого — варення з барбарису. Промиємо кiлограм ягід, повідриваємо хвостики і додамо 2 склянки води та кiлограм цукру. Проваримо 15 хвилин, знімемо піну і вдосталь натішимося смаком «барбарисок» — піна дуже схожа на них за смаком. А варення відставимо на 2 години. Після цього варитимемо солодку суміш на повільному вогні 20 хвилин і відставимо вже на 4 години. Ще раз повторимо цю нехитру процедуру, а потім розкладемо варення в стерилізовані банки, закатаємо — і чекатимемо якогось врочистого випадку, щоб потішити і себе, і близьких людей цим варенням. Або не чекатимемо, а відразу ласуватимемо смакотою.

Для любителів пікантних страв як знахідка буде барбарис солоний. Помийте ягоди на невеликих гілках, покладіть у банки і залийте солоною охолодженою перевареною водою так, щоб ягоди були повністю покриті. На літр води — 200 г солі.

Ще одне чудове застосування барбарису — соуси. Якщо у вас знайдеться кiлограм барбарису, пучок болотної м’яти і 2 столові ложки аджики, приготуйте акацахурсизбал — відомий абхазький соус. Всипте промиті ягоди барбарису в емальований посуд, влийте 2 склянки води, додайте м’яту і варіть 10—20 хвилин. Роздушіть ягоди у відварі й протріть масу крізь сито. Додайте аджику — соус готовий. Можете покласти додатково й інші спеції, на власний смак — імпровізуйте!

Південний гість

Завітавши до нас із півдня, кизил не лише здобув iще одне ім’я — дерен, а й зажив слави смачних ліків. За вмістом вітаміну С він перевершує чорну смородину. У 100 г ягід кизилу міститься 50 мг аскорбінової кислоти. Ці ягоди використовують для лікування подагри і ревматизму, а також при інфекційних захворюваннях, ангіні, грипі, скарлатині і кору. А при застудах рекомендують варення з кизилу. Приготувати його елементарно. На кiлограм дерену виділіть 1,5 кг цукру і 3 склянки води. Ягоди переберіть, відкладаючи убік перезрілі, бо вони дуже розварюються. У плодів видаліть плодоніжки, складіть в емальовану каструлю, обдайте окропом, накрийте серветкою і залиште на 10—15 хвилин. Далі злийте воду і покладіть ягоди в заздалегідь приготований сироп та доведіть солодку суміш до кипіння. Зберіть піну і відставте варення на 6-7 годин, а потім знову поставте на вогонь на 20 хвилин і відразу закатуйте в баночки.

Є ще один рецепт варення з кизилу — для гурманів, із секретними складниками. Наші читачі мають знати ці інгредієнти: це — коньяк і розмарин. Яскраве, соковите, ароматне — варення з кизилу з коньяком і розмарином перетворить ваше чаювання на свято смаку, природності й корисності. Під рукою ж має бути кiлограм кизилу, 1,5 кг цукру, 3 столові ложки коньяку (можна обійтися без нього), 300 мл води, по пакетику суміші для глінтвейну, ванільного цукру і загущувача для варення . Готуємо варення так, як написано у першому рецепті. Під час другого підходу до плити додайте до варення гілочку (або дрібку) розмарину, суміш для глінтвейну і коньяк. Пакетик ванільного цукру розмішайте з пакетиком загущувача для варення, залийте це сиропом з варення і додайте у масу за 5 хвилин до його повного приготування. Витягніть гілочку розмарину, а варення розлийте у підготовлені баночки і закрийте кришками. Варення безмежно смачне, але не поспішайте його відкривати. Господині радять «настояти» його кілька тижнів, щоб ягоди рівномірно просякли сиропом.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>