Брати і сестри «Молодості»

01.10.2014
Брати і сестри «Молодості»

Молоді кінематографісти стали в чергу за «Скіфським оленем» на «Молодості».

З одного боку, є чим похвалитися, а з іншого — як у вірші Олега Лишеги, хоч «бийся головою об лід». 44-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» тішиться, що з кожним роком стає все статуснішим і популярнішим у світі. Так, цього року, коли погані новини з України не вщухають, організатори отримали рекордну кількість заявок. На «Молодість» прислали 1762 фільми. Для порівняння, у спокійному 2013-му їх було 1250. Коли на музичному ринку відбувається застій, артисти з Європи бояться їхати з гастролями на українські терени і відміняють концерт за концертом, то режисери, навпаки, залюбки готові приїхати у Київ. Тож цього року на «Молодості» чекають кінематографістів із 65 країн світу. Кінофестиваль уже традиційно відкриється у столичному Палаці  «Україна» 25 жовтня і по 2 листопада триватиме в кінотеатрах «Київ», «Жовтень», «Кінопанорама» та культурно-освітньому центрі «Майстер-клас».

З іншого боку, в генерального директора МКФ «Молодість» Андрія Халпахчі від гризоти аж сивіє волосся. Де взяти гроші? Вперше кінофестиваль вдається до нечуваної раніше заявки. Були всякі часи, але Халпахчі вмів за будь-якої погоди викрутитися із ситуації. Але цієї осені не сила. «Молодість» утратила частину фінансування. Тож організатори просять «усіх небайдужих до долі найстарішого Міжнародного кінофестивалю України перерахувати благодійні внески на рахунок нашої громадської організації: Громадська організація «Фонд «Молодість» р/р № 26009001100229 у ПАТ «Укрінбанк» МФО 300142».

Андрій Халпахчі пояснив, чому цього року кров з носа, а «Молодість» потрібна. Ну хоча б тому, щоб поза конкурсом у програмі «Кіно морального спротиву» показати нове російське кіно, яке підтвердить існування іншої Росії. «Ми вдячні колегам і митцям у Росії, які зайняли абсолютно чітку позицію в підтримці України, починаючи від питання анексії Криму і до сьогоднішніх подій. У цій програмі є дуже сильні фільми, які показують іншу Росію та існування в Росії розуміння, в якому стані є країна під диктатурою Путіна, яка сьогодні існує і в інформаційному просторі», — заявив Халпахчі.

  Серед фільмів російської програми — учасник повнометражного міжнародного конкурсу кінофестивалю «Молодість», фільм «Класс коррекции» Івана Твєрдовського, який переміг як кращий дебют на російському кінофестивалі «Кінотавр», а також отримав приз як кращий фільм програми «Схід-Захід» фестивалю в Карлових Варах (Чехія). Також відбудеться показ фільму «Левіафан» Андрія Звягінцева, який згоден приїхати на фестиваль. До слова, від Росії на «Оскара» цього року висунули саме «Левіафан». Він конкуруватиме з «Поводирем» Леся Саніна.

  Не буде зайвим нагадати, що «Молодість» — єдиний кінофестиваль в Україні, що з 1991 року входить до рейтингів Міжнародної асоціації кінопродюсерів FIAPF. Головне завдання кінофоруму — сприяння розвитку молодого професійного кіно. У конкурсній програмі беруть участь винятково професійні та аматорські фільми дебютантів. Головні секції — студентський, перший короткометражний (ігровий, анімаційний, документальний) та перший повнометражний ігровий фільм. Учасники вже сьогодні подумки почали полювання за статуетками «Скіфського оленя». Щасливчикам перепаде по 2,5 тисячі доларів. Володар гран-прі отримає 10 тисяч доларів. Молоді кінематографісти з Німеччини, Індії, Ефіопії, Австрії, автори фільмів, створених у копродукції Грузія—Франція, Росія—Німеччина, та представниця України Вікторія Трофименко зі стрічкою «Брати. Остання сповідь» мають надію, що «Скіфський олень» буде їхній.

Організатори «Молодості» вперше за багато років роблять ставки на фільм Вікторії Трофименко. Кажуть, цього року за Україну не соромно. Голова Держкіно Пилип Іллєнко «вже мав змогу познайомитися з «Братами», вважає, «що це одна з головних подій фестивалю і загалом цьогорічного українського кіносезону». Андрій Халпахчі сподівається, що просуванням «Братів» у світі займеться «Молодість». 34-річна киянка Вікторія Трофименко, яка до того знімала документальне кіно, вже встигла засвітитися зі своїм першим повнометражним ігровим фільмом. Її стрічку побачили на кінофестивалі класу «А» в Гоа. Також вона завоювала призи на Московському кінофестивалі й розповіла російській пресі про справжню ситуацію на сході України та на Майдані. Вікторія вірить, що своїм фільмом про двох братів із Карпат, сенс життя яких зводиться до своєрідного поєдинку: хто довше проживе і не принесе задоволення родичеві бути свідком своєї смерті, вона може призупинити кровопролиття між братами, прояснити громадянам Росії, що вони зобов’язані виступити проти дій Путіна і відмовитися їхати воювати в Україну. У Москві під час кінофестивалю її позицію почули і навіть дехто назвав сестрою. Тепер черга за «Молодістю».