Начальників багато, а грати нікому

01.10.2014
Начальників багато, а грати нікому

Передсезонний спаринг «Мотора» та «ЗТР»: чоловіча гандбольна суперліга-2014/2015 буде більше схожою на відкритий чемпіонат Запоріжжя. (з сайта «ЗТР».)

Парадоксальна ситуація склалася в українському гандболі. Юридично, згідно з інформацією, внесеною 6 серпня 2014 року Державною реєстраційною службою України до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб, президентом Федерації гандболу України є Андрій Мельник, котрого на скандальному і, як вважає значна частина гандбольної спільноти, нелегітимному квітневому звітно-виборчому конгресі було обрано на цю посаду.

Водночас Європейська федерація гандболу та переважна більшість колективних членів ФГУ очільником національної федерації визнають Василя Надрагу, який отримав цю посаду на звітно-виборчому конгресi, що відбувся 6 вересня в Запоріжжі (міністр праці та соціальної політики в уряді Миколи Азарова з відчутною перевагою обійшов під час таємного голосування Тетяну Кочергіну — виконуючу на той час обов’язки президента федерації). Саме на цю дату стара президія ФГУ на чолі з Кочергіною на початку весни перенесла конгрес 2014 року.

За словами його учасників, вересневе зібрання, на відміну від квітневого, пройшло прозоро — без фальсифікацій і з кворумом (44 із 67 членів). І, що важливо, за ходом виборів спостерігав європейський посланець — почесний член Європейської гандбольної федерації, екс-президент Угорської федерації гандболу Ласло Шинка. Відтак сумнівів у легітимності Надраги бути не повинно. Це визнає й міжнародна гандбольна спільнота, з якою новообраний президент зустрівся на Конгресі Європейської федерації гандболу в Дубліні 19—20 вересня.

«Під час двосторонніх зустрічей українській стороні було висловлено повну підтримку щодо легітимності проведення звітно-виборчого Конгресу ФГУ 6 вересня 2014 року та, відповідно, визнані легітимними його рішення щодо виборів президента та керівних органів Федерації гандболу України. Також було підкреслено, що на міжнародному рівні інші спроби виступати від імені українського гандболу були відхилені та не будуть визнаватися в подальшому», — йдеться в офіційному зверненні Василя Надраги до гандбольної громадськості нашої країни.

Однак наразі Міністерство юстиції не поспішає вносити зміни до Єдиного держреєстру, відмовляючись брати документи до розгляду. Як каже в коментарі «УМ» Олександр Шипенко — віце-президент ФГУ в її попередньому складі, а нині — тренер гандбольного клубу «ЗТР», не виключено, що буде судова тяганина в цьому питанні. Однак, на його думку, краще знайти компроміс між ворогуючими сторонами.

За словами пана Шипенка, миротворцем у цьому конфлікті має виступити президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка. Не випадково ж саме на його ім’я (та ще міністра молоді та спорту Дмитра Булатова) надійшов лист від президента Європейської федерації гандболу Жана Бріо, в якому він називає президента ФГУ Василя Надрагу та генерального секретаря Віктора Коноплястого офіційними та законними представниками вітчизняного гандболу у відносинах з ЄГФ.

Ключові «гравці» вітчизняного гандболу, схоже, також на стороні Надраги. Приміром, очільника найсильнішої жіночої команди країни — ужгородських «Карпат» — Олександра Ледиду обрали віце-президентом ФГУ. Аналогічну посаду отримав і президент чоловічого клубу ЗНТУ-ЗАБ Сергій Бєліков. Власне, як зазначив у своїй першій промові на новому посту пан Надрага, саме новий актив федерації має допомогти йому вирішити нагальні проблеми вітчизняного гандболу.

Водночас зазначимо, що президент київського «Спартака» Зінаїда Турчина в «президентському» протистоянні підтримує сторону Андрія Мельника, який, до слова, свого часу був головою іншого столичного клубу — «Авіатора». Відтак не дивно, що в новому чемпіонаті жіночої та чоловічої суперліг, які, за словами вітчизняних гандбольних функціонерів, опинилися перед загрозою зриву, немає жодної київської команди.

Першість представниць слабкої статі взагалі виглядає сиротливо. Участь у ній планують узяти лише чотири колективи — «Карпати» (Ужгород), «Галичанка» (Львів), «Дніпрянка» (Херсон) та «Реал-МОШВСМ» (Миколаїв). У порівнянні з попереднім сезоном, окрім «Спартака», на старт нової першості не вийдуть гандболістки з «Податкового університету». Зазначимо, що обидва цi клуби через фінансові проблеми не змогли дограти попередню першість.

Натомість зібрати чоловічий турнір із шести команд (як це було в минулому році) ФГУ вдалося лише завдяки петиції до сусідньої Молдови, де люб’язно відгукнулися на запрошення української сторони й зголосилися делегувати до вітчизняної суперліги кишинівський «Олімпус-85». Водночас від участі в змаганнях відмовилося полтавське «Динамо». А южненський «Портовик», хоч і подав заявку, попередив федерацію, що має труднощі з фінансуванням та попросив відтермінувати його старт у чемпіонаті. Загалом, чоловіча суперліга нині нагадує відкритий чемпіонат Запоріжжя, адже в ній грають одразу чотири місцевих колективи.