«Євробачення» без української пісні

24.09.2014

Національна телекомпанія України у двосторонній домовленості з Європейською мовною спілкою прийняла рішення відмовитися від участі у пісенному конкурсі «Євробачення-2015».

НТКУ таке рішення пояснює складною політичною ситуацією в країні та браком коштів. «Нині телекомпанія має піти на такий вимушений крок, але НТКУ сподівається, що Україна не братиме участь у конкурсі лише один рiк. І вже у 2016-му знову відправить свого представника на пісенний конкурс «Євробачення», — повідомляє прес-служба Першого Національного.

«Ми розуміємо, що Євробачення — це іміджевий проект, престиж. Але ми не маємо права робити щось погано. А на «добре» у нас банально немає грошей. Якщо є у когось бажання нам допомогти — ми будемо тільки раді, але самостійно такий проект, боюся, ми не витягнемо. Тому було прийнято таке рішення», — прокоментував ситуацію генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія.

Проте трансляція пісенного конкурсу, більш за все, буде доступною на українському телебаченні. Національна телекомпанія зараз проводить переговори щодо трансляції півфіналу та фіналу конкурсу.

ДУМКА З ПРИВОДУ

Юрій Фальоса, перший продюсер двох учасниць «Євробачення» від України Ані Лорак та Міки Ньютон, вважає, що проблема полягає насамперед у виборі Національної телекомпанії України щодо відмови від участі в «Євробаченні-2015».

Продюсер упевнений, що це не є позицією більшості, а фактично самої НТКУ, в якої часто труднощі із фінансуванням. Проблему можна було би вирішити, та в жодному разі не відмовлятися від участі України в «Євробаченні-2015».

Одним із шляхів вирішення проблеми Юрій Фальоса бачить продаж ліцензії на пісенний конкурс іншому українському каналові, наприклад «М1». Проте продюсер має надію, що все вирішиться, й Україна все-таки буде представлена на «Євробаченні» у Відні у травні наступного року.