Сезон сподівань

12.09.2014
Сезон сподівань

Новим ведучим «Плюсів» став актор і режисер Ахтем  Сеїтаблаєв (фільм «Хайтарма»). (каналів «1+1», ZIK, з власного архіву.)

Життя в Україні останніх місяців не складається у цілісний пазл: у зоні АТО практично не припиняються обстріли, гинуть і безвісти зникають люди — зовсім чужі і ті, кого ти якщо не знав, то принаймні колись зустрічав; уже тисячі скалічених загоюють рани у шпиталях; плачуть матері, діти і дружини; а одночасно «крутелики» відпочивають у дорогущих ресторанах, окремі переселенці з Донбасу купують у Києві елітне житло, а вчорашні вірнопіддані «Яника» готуються до парламентських виборів і вже обіцяють більше, ніж нинішня влада...
Вражаючу еклектику, здавалося б, несумісних картинок у нинішніх умовах бачимо на телеекранах. Ось — обстріли російськими «Градами» українських військових і похорон журналіста Олега Задоянчука, що зібрав сотні людей, серед яких кілька десятків відомих медійників; ексклюзивне відео зі смертоносного Іловайська. І десь зовсім поруч у телеефірі — за форматом гумористичні новини від «кварталівців», у яких чомусь показують фото розпухлих від укусів дітей і коментують: «Онуки Ющенка побували на пасіці у дідуся» — і закадровий сміх, який нагадує хворобливий. А у російській мелодрамі (не про тамтешніх силовиків) не менше хвилини юні герої красуються на тлі московського Кремля. І просто різна дурня про жовті трусики й інші предмети білизни на каналі, який задумували «для дівчат, що не паряться». На молодіжному каналі іншої великої медіа-групи уже традиційно, не перший рік, показують навіть документальні проекти... годині о третій ночі, а вдень — суперфізрук Нагієв — у російському серіалі й розважальній програмі власного виробництва.

Закадровий голос, військово-патріотичне ток-шоу і Степан Бандера

Звичайно, кожен, невдоволений телеконтентом, може вимкнути телевізор. Багато хто так і робить — переключаючись на змістовніші заняття або відшуковуючи цікаве відео в інтернеті, тому досить стрімко падає загальний телеперегляд. Розуміючи, що глядач — особливо у цей непростий час — не буде масово силувати себе до перегляду низькопробної за суттю «розважайлівки», канали запустили у виробництво соціальні проекти і документалістику. Більше того — від виробництва деяких розважальних, раніше анонсованих, навіть тимчасово відмовилися.

Проукраїнськи налаштованих глядачів «Плюси» найбільше заінтригували двома прем’єрами, точні дати показу яких іще не анонсовані. Щонеділі канал «1+1» обіцяє показувати «Хоробрі серця». Це військово-патріотичне ток-шоу вестиме Ахтем Сеїтаблаєв — режисер і виконавець ролі головного героя фільму «Хайтарма». Цю стрічку — про депортацію кримських татар у 1944 році, пропущену через призму переживань льотчика, двічі Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана, який після звільнення Севастополя відправляєтся у відпустку в рідну Алупку, — у минулі вихідні показали у нічному ефірі «1+1», попередньо поговоривши у студії з Ахтемом Сеїтаблаєвим.

«Наша програма не лише про військову доблесть. Вона — про людяність. Про людей, котрі у тяжкі часи виявили надзвичайну відвагу», — розповідає продюсер проекту Максим Шиленко, керівник департаменту журналістських розслідувань «1+1», у чиєму віданні й авторські проекти каналу. За форматом, ведучий спілкуватиметься у студії з учасниками АТО, волонтерами, лікарями, військовими. Також показуватимуть багато журналістських сюжетів. «Під час підготовки сюжетів за останні місяці з зони АТО ми познайомилися з неймовірно відважними людьми та стали свідками історій, після яких сюжети з героїчних фільмів та книжок здаються тривіальними. Ми хочемо розповісти про них», — каже Максим Шиленко.

Інша інтригуюча прем’єра від «Плюсів» — 4-серійний документальний цикл «Секрети Бандери». Автором сценарію стала Світлана Усенко, яка з командою до 200-річчя з дня народження Кобзаря презентувала біографічний проект «Таємниця генія Шевченка». Автор-ведуча на сторінці у соціальній мережі потроху розкриває місця зйомок. Наприклад, світлина і підпис: «Федеральний суд Німеччини. Місто Карлсруе. Зала, де відбувався знаменитий процес над убивцею Бандери — Сташинським. За останні 20 років ми перші українські журналісти, хто зацікавився цією справою. Подробиці у жовтні, на «1+1». Попередньо показ заплановано на 15-те число — до річниці смерті Степана Бандери.

«Наш новий проект, мені здається, дуже-дуже всім потрібен саме зараз, — коментує Максим Шиленко. — Із цього фільму ми нарешті дізнаємося, чи всі з нас є бандерівцями і взагалі хто такий Степан Бандера».

Учора на «Плюсах» стартувало соціально-політичне ток-шоу «Право на владу». Канал у прямому ефірі начебто хоче перевірити, чи готові українські політики бути обраними і бути у владі. Щоразу у студію програми «Право на владу» приходитимуть чотири українські політики. Перед глядачами, експертами, опонентами та журналістами вони відповідатимуть начебто на незручні запитання, аби довести, що дійсно мають право на владу. Перевіряти політиків збираються за кількома аспектами: чи вірять їм глядачі, чи поділяють їхню позицію експерти, чи погодяться з ними опоненти та чи не впіймають їх на брехні журналісти. Щоб не мати змоги впливати на ведучого, учасники не знають, хто ведучий ток-шоу, у студії чути лише неупереджений закадровий голос. Ідея загалом для вітчизняного ТБ оригінальна. Якщо — в активний передвиборчий період — ніхто не зійде на самопіар і приховану рекламу.

Історія і сучасність

Проектом на вимогу часу можна назвати нову «Гражданскую оборону» на ICTV ( російською — не лише назва, інформаційно-публіцистична програма — загалом російською мовою). У проекті — військові та політики, розвідники, співробітники спецслужб, учені діляться знаннями з історії війни та військової справи, новітніх наукових та технічних розробок у військовій галузі. А ще — розвінчують міфи, які нав’язали Україні російські пропагандисти.

На «5-му каналі» стартувала «Єдина родина» — соціально-патріотичний проект, у якому розповідають про долі дорослих і малих українців, зокрема про сучасних героїв. Веде програму Олена Абаза.

Виразно українська тематика — це різношерстий жанрово анонсований ще рік тому документальний цикл «Україна. У пошуках себе» від режисера-документаліста Ігоря Кобрина на каналі «Україна» і «легші» проекти: шоу «Зроблено в Україні» на «Новому каналі», «Моя країна» та «Подорожуй Першим!» на Першому Національному. Ігор Кобрин з командою глобально спробує дати відповідь на запитання, чи можна передбачити подальший розвиток ситуації в Україні, зважаючи на уроки минулого. «Ми з нашими східними сусідами розійшлися в XIII столітті, і поняття «народ», «держава», «нація» формувалися в абсолютно різних цивілізаційних умовах. У XVII столітті ми знову зійшлися і практично не впізнали один одного. Чому з однієї колиски Київської Русі вийшли такі різні діти? Тому що умови дорослішання були абсолютно різними. Історія східних слов’ян — це безперервна боротьба двох цивілізаційних виборів, і, волею долi, історія Південно-Західної Русі — це рух до європейської ідеї», — така позиція Ігоря Кобрина, автора і режисера документального проекту «Україна. У пошуках себе», який глядачам обіцяють показати у жовтні.

На другу половину осені нові документальні фільми готує «Інтер». До 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників вийде «Звільнення» ( автор сценарію — Михайло Колесніков, режисер — Олексій Лябах). В основі стрічки — розповіді учасників боїв і мирних жителів, які перебували на окупованих територіях. У фільмі будуть реконструкції і матеріали з Центрального державного кінофотофоноархіву України.

У день падіння Берлінської стіни, 9 листопада, має вийти документальний фільм, присвячений 25-й річниці цієї події, який так і назвали «Стіна» (автор сценарію Олександр Лук’яненко, режисер — Олександр Ракоїд). Герої стрічки — відомі політики та громадські діячі ФРН і НДР, а також прості німецькі сім’ї, які 40 років жили по різні боки стіни. У фільмі використані унікальні кадри берлінської хроніки — від зведення стіни до її падіння.

Наступна дата, яку вирішили не лишати без уваги на «Інтері», — річниця закінчення Першої світової війни. 11 листопада планують показати документальний фільм «Столітня війна. Справа Принципу» (автор сценарію — Олена Єлагіна, режисер — Оксана Струтинська). Коротко характеризують цей проект так: «Документальне розслідування минулого, візуально інтегроване в нашу реальність».

Ще буде документальне «Кіно завдовжки в життя» (автор — Наталія Ковальова, режисери — Софія Чемерис і Володимир Ніколаєць). У проекті покажуть історію країни через долі конкретних людей, яких почали знімати навесні 2006 року. Герої — це жителі двох звичайних українських сіл. Одне — на сході країни, в Луганській області, на кордоні з Росією. Інше — на заході, в Чернівецькій області, недалеко від кордону з Румунією. Усім героям автори фільму ставили схожі запитання: про що ти мрієш, чого боїшся, ким хочеш стати в майбутньому. Тільки не про політику. Втім з відповідей глядачі відразу зрозуміють, коли відзнято епізоди.

Локальні мовники розширюють географію

Серед проектів, що привертають увагу, — «Найєм-time» на Першому Національному. Розбита на два покази перша студійна розмова Мустафи Найєма з міністром Арсеном Аваковим була подібна до попереднього проекту журналіста «Чорне і біле» кількарічної давнини, що виходила на каналі ТВі. У 2010-му проект готувала «Студія Савіка Шустера», тепер «Найєм-time» — виробництва НТКУ.

Шанувальникам Миколи Вересня — на «Еспресо.TV», який оновить «Підсумки з Миколою Вереснем». Тепер глядачі протягом програми зможуть телефонувати і виходити з допомогою Skype в прямий ефір, щоб висловитися на тему політичної ситуації в країні або поставити запитання гостю в студії. Ще на теперішньому каналі Миколи Княжицького (офіційно — його дружини) показують політичне ток-шоу «Година ЧЕ» з Єгором Чечериндою. Програму «Репортажі та розслідування з Артемом Шевченком», яка виходила з липня, перейменовано на «Хроніки війни», наповнення — відповідне. Ще на цій «кнопці» має з’явитися нова програма у жанрі політичної сатири.

На передвиборчий період канал ZIK хоче відновити програму «Фільтруй Раду». Проект у 2012 році робили спільно з громадським рухом «Чесно». Наразі лишається відкритим питання, чи продовжиться ця співпраця. Ключовим проектом каналу, що має намір перетворитися зі львівського на повноцінний загальнонаціональний, стане оновлена «Люстрація». Тепер журналісти мають намір пильнувати за чиновниками всієї України, а не лише західної її частини. Проект «Наші гроші» розділиться на три: два тижневики та одну щомісячну програму. Перша програма — «Наші гроші», яку веде Денис Бігус, — буде й далі розслідувати зловживання тендерами і бюджетними коштами. Друга програма розкриватиме корупційні зв’язки, третя — розповідатиме, кому і яким чином дісталися різні галузі економіки України. Ще розділяється на дві програма «Прямим текстом». Одну частину — з однойменною назвою — робитимуть у Львові, а по четвергах на ZIK ітиме хард-ток під назвою Drozdov, який Остап Дроздов, ведучий «Прямим текстом», вестиме з Києва.

…Великі й малі канали намагаються донести глядачеві значно більше, у порівнянні з іншими сезонами, поживи для розуму. Тенденція утримається, якщо буде запит на такий контент. Пульт — у наших руках.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>